Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Για την διάσωση του Ιερού Βωμού των 12 Θεών

Για την διάσωση του Ιερού Βωμού των 12 Θεών

E-mail Εκτύπωση PDF
Για την διάσωση του Ιερού Βωμού των 12 ΘεώνΟ Βωμός των 12 Θεών καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό, ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Λειτούργησε ως το σημείο 0 της Αθήνας από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον νεότερο περίπου το 522 πΧ και αποτέλεσε το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί δεν τολμούσε κανείς να τους αγγίξει.

Όταν βγήκε στην επιφάνεια ο Βωμός, ύστερα από τα έργα που γίνονται μετά τη στάση «Μοναστηράκι», ο ΗΣΑΠ προσπάθησε να προχωρήσει στην κατάχωση τμήματος του μνημείου, με το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να παρεμβαίνει και να σταματά προσωρινά τα σχέδια της διοίκησης του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

Ό ομφαλός της Αθήνας λοιπόν σήμερα, το κέντρο της Δημοκρατίας, ο βωμός των ικετών του κάθε ανήμπορου και αδικημένου, ο βωμός των προγόνων μας και θεών, ένα σύμβολο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ανθρωπότητα, απειλείται με ολοσχερή καταστροφή.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, πολίτες από όλους τους χώρους κινητοποιήθηκαν.
Το newsbomb.gr επικοινώνησε με προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών να σχολιάσουν το γεγονός:

ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ- ιστορικός, Καθ. Κοινωνιολογίας Παν/μιου Αθηνών
«Διαδηλώνουμε για την μη κατάχωση αυτού του μοναδικού παγκοσμίου ευρήματος. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει την πρέπουσα ευαισθησία για τον Βωμό του Ελέους που χτίστηκε τον 6 πΧ αι και εθεωρείτο ο ομφαλός της Αθήνας.
Είναι ντροπή πάσης φύσεως θρησκείες και αιρέσεις να έχουν τους δικούς τους λατρευτικούς χώρους και οι έλληνες να μην μπορούν να λατρεύουν, να τιμούν και να θαυμάζουν το σύνολο του πολιτισμού τους επειδή σκοτεινά συμφέροντα δήθεν για την εξυπηρέτηση του κόσμου, σκοπεύουν να θάψουν τα πάντα»
Για την διάσωση του Ιερού Βωμού των 12 ΘεώνΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - Αρχισυντάκτης περιοδικού ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (Ελεύθερος Τύπος)
"Ο Βωμός των 12 Θεών αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σημείο 0 της αρχαίας Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται και ένα από τα αρχαιότερα (αν όχι το αρχαιότερο) άσυλα στο οποίο κατέφευγαν οι κάθε λογής κατατρεγμένοι βρίσκοντας προστασία. Ο Βωμός, λοιπόν, εκφράζει συμβολισμούς που αγκαλιάζουν όλη την οικουμένη. Η διάσωση και ανάδειξή του δύναται να τον καταστήσει κεντρικό σημείο της του αρχαιολογικού χώρου της Αγοράς. Ευελπιστώ η ελληνική Πολιτεία και το ΚΑΣ να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και, ακούγοντας τις φωνές όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας στο εξωτερικό, να αποτρέψουν τελικά την κατάχωση του Βωμού κάτω από τις ράγες του τραίνου. Η λογική του θαψίματος του Βωμού των 12 Θεών, αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την κατάχωση αξιών και πτυχών του πανάρχαιου πολιτισμού μας στα βάθη των συνειδήσεών μας."

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΞΗΣ - Εκδότης ΕΥΑΝΔΡΟΣ
«Το θέμα της σωτηρίας του βωμού των δώδεκα θεών στην αρχαία αγορά των Αθηνών ,είναι θέμα Εθνικού, πολιτιστικού, αρχαιολογικού αλλά και θρησκευτικού χαρακτήρα. Η ενδεχόμενη κατάχωση του αλλάζει πλήρως τα τοπογραφικά δεδομένα όχι μόνο της Αρχαίας Αθήνας αλλά και της Αττικής, αφού ως γνωστόν από την αρχαιότητα εθεωρείτο το σημείο αφετηρίας μετρήσεων για όλα τα μνημεία και τοποθεσίες της Αττικής. Συν τοις άλλοις η παγκόσμια κατακραυγή που έχει σηκωθεί σε όλο τον κόσμο, είτε από μεμονωμένα άτομα ,είτε από επιστήμονες και φορείς θα ενταθεί με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διαπόμπευση της Ελλάδας και των αρμοδίων αρχών της στο εξωτερικό, που αδυνατούν να προστατεύσουν τόσο μεγάλης σημασίας μνημεία εθνικής αλλά και παγκοσμίου προβολής και αξίας. Όλες και όλοι να δώσουμε το παρόν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της 13ης Μαρτίου για να αποτρέψουμε το ανοσιούργημα που μεθοδεύεται.»
newsbomb.gr 



Αναρτήθηκε από:
http://www.ixorcosmos.gr/ic1/el/enimerosi/katalogos-i-stili-tou-baggeli-mpexi/1582-gia-tin-diasosi-tou-ierou-vomou-ton-12-theon

1 σχόλιο:

  1. Ο Βωμός των 12 Θεών καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό, ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Λειτούργησε ως το σημείο 0 της Αθήνας από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον νεότερο περίπου το 522 πΧ και αποτέλεσε το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί δεν τολμούσε κανείς να τους αγγίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες