ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ kai ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Το αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας του δέρματος και η συμβολή της Αλόης στην ενίσχυση του
Α.Παναγιωτόπουλος, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου Α.Συγγρός.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στου σώματος με μέση επιφάνεια περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα και βάρος περίπου 4 κιλά. Οι λειτουργίες που επιτελεί το δέρμα είναι πολύ σημαντικές διότι συμβάλλει στην προστασία από μηχανικές, θερμικές, χημικές βλάβες ,λειτουργεί ως αισθητήριο όργανο, παράγει διάφορα ένζυμα, βιταμίνες, λειτούργει ως ανοσοποιητικό όργανο, παράγει το σμήγμα και τον ιδρώτα.
Επειδή το δέρμα είναι το όριο του οργανισμού με το περιβάλλον, υφίσταται εξωτερικές βλαπτικές επιδράσεις και ταυτόχρονα και την εσωτερική φθορά του οργανισμού. Σημαντική βλαπτική επίδραση στο δέρμα είναι η συνεχής παραγωγή ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα συστατικά του δέρματος.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια οξυγόνου και ρίζες οξυγόνου υψηλής δραστικότητας που περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια και για αυτό γίνονται εξαιρετικά δραστικές και καταστρέφουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως τα λίπη, πρωτεΐνες και DNA. Όταν μιλάμε για οξειδωτικό στρες, εννοούμε τη συνολική βλαπτική επίδραση εξωτερικών και εσωτερικών βλαπτικών παραγόντων. Η παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μπορεί να προαχθεί από παράγοντες όπως το κάπνισμα, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β, το όζον που βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, τη λήψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων και χημικοθεραπευτικών για την θεραπεία των καρκινωμάτων και στην παρουσία στο δέρμα μεγάλου αριθμού βακτηρίων και μυκήτων.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Το δέρμα έχει μηχανισμούς που αποσκοπούν στο να εξουδετερώσουν τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες. Κεντρική θέση στο αντιοξειδωτικό σύστημα παίζουν οι βιταμίνες. Ακόμα και μια πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπνηλίας, ατονίας, άγχους, εκνευρισμού, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, παχυσαρκία, έλλειψη συγκέντρωσης. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.
Ποιες όμως είναι οι βιταμίνες που κατά κύριο λόγο παίζουν σημαντικό ρόλο στο αντιοξειδωτικό σύστημα του δέρματος;
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. Ονομάζεται επίσης και αντισκορβικό οξύ. Υπάρχει από τη φύση σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα πορτοκάλια και οι ντομάτες είναι πλούσια σε βιταμίνη C.Η έλλειψη Βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από σκορβούτο στα ούλα και κάτω από το δέρμα. Το ίδιο το ανθρώπινο σώμα δεν συνθέτει βιταμίνη C και για την εξασφάλιση της βασίζεται αποκλειστικά στην πρόσληψη τροφής
Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία ευρίσκεται στη φύση με δύο μορφές: Βρίσκεται σε ζωικές τροφές (έλαια ψαριών, ήπαρ) ως ρετινόλη και στα φυτά ως Βήτα- Καροτένιο ή Προβιταμίνη Α. Το βήτα-καροτένιο βρίσκεται στα φυτά και είναι η πρόδρομος μορφή της βιταμίνης Α. Το βήτα-καροτένιο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.
Ο όρος ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε αναφέρεται σε μια οικογένεια οκτώ αντιοξειδωτικών ουσιών εκ των οποίων η α-τοκοφερόλη είναι η μόνιμη μορφή της βιταμίνης Ε που διατηρείται στον οργανισμό και για αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους ιστούς και στο αίμα. Η άλφα- τοκοφερόλη δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό εξουδετερώνοντας τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες.
ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ Η ΑΛΟΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ακριβώς επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι τροφές που προσλαμβάνουμε δεν επιτρέπουν την επαρκή λήψη βιταμινών, η καθημερινή κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητα χυμού Αλόης Βέρα μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση του αντιοξειδωτικού συστήματος και αυτό γιατί το ζελέ της Αλόης Βέρα περιέχει μεγάλη ποικιλία βιταμινών όπως βιταμίνες C,Ε και το Βήτα- Καροτένιο, πρόδρομο της Βιταμίνης Α. Η Αλόη είναι επίσης ένα από τα λίγα φυτά που περιέχει Βιταμίνη Β12. Περιέχει επίσης μέταλλα- ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σακχαρίτες, ένζυμα, λιπαρά οξέα και στατικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση των βλαπτικών επιδράσεων στον οργανισμό και στο δέρμα.
“Ο γιατρός του μέλλοντος δε θα δίνει φάρμακα, αλλά θα εφιστά την προσοχή των ασθενών του στην φροντίδα του οργανισμού τους, στη δίαιτα, στα αιτία και στην πρόληψη των ασθενειών”.
Thomas Edison (1847 –1931)
Thomas Edison (1847 –1931)
Φουρίκης Ευστάθιος
Καθημερινή ενημέρωση με ραντεβού και on line μέσω skype - msm.
Tηλ. επικοινωνίας: free to go 6907 153 773 & whats up 6973 708 645
e-mail: stathis.f@windowslive.com
“Ο γιατρός του μέλλοντος δε θα δίνει φάρμακα, αλλά θα εφιστά την προσοχή των ασθενών του στην φροντίδα του οργανισμού τους, στη δίαιτα, στα αιτία και στην πρόληψη των ασθενειών”.
ΑπάντησηΔιαγραφήThomas Edison (1847 –1931)