Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

 Σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί προς εξέταση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση σήμερα.

Το Παρίσι παρά τις απειλές της Άγκυρας, δείχνει πως θα εγκρίνει το νομοσχέδιο και η τουρκική κυβέρνηση απειλεί και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων αλλά ακόμη και με εμπάργκο των γαλλικών προϊόντων.
Ο τούρκος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ τόνισε πως « δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας" και ζήτησε από τη Γαλλία να απορρίψει το σχέδιο νόμου, κατηγορώντας το Παρίσι πως «θυσιάζει τη φιλία αιώνων στο βωμό μικροπολιτικών σχεδιασμών».

Η προεδρία της δημοκρατίας της Τουρκίας, με διαρροές προς τον τουρκικό Τύπο, κατηγορεί ευθέως τον Νικολά Σαρκοζί που δεν παρεμβαίνει για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες ο Γκιουλ, επι δυο ημέρες καλεί στο τηλέφωνο τον Γάλλο πρόεδρς για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια του και η τηλεφωνική συνομιλία αναβάλλεται χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολογία. « Ανήθικος ο Σαρκοζί» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Habertürk που δείχνει το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα εναντίον της Γαλλίας.

Ο υπουργός Ε.Ε της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο « είναι εναντίον των αρχών της Ε.Ε., και του πνεύματος της γαλλικής επανάστασης!». Ο τούρκος υπουργός με έμμεσο τρόπο απείλησε με εμπάργκο για τα γαλλικά προϊόντα και τόνισε πως « μετά από αυτά ο τουρκικός λαός θα επιλέξει αν θα αγοράσει εισαγόμενα αυτοκίνητα, καλλυντικά και τρόφιμα».

Πάντως η πρώτη διπλωματική κίνηση που αναμένεται να κάνει η Άγκυρα είναι η ανάκληση του πρέσβη της στο Παρίσι.

Στην Τουρκία, δραστηριοποιούνται περίπου χίλιες γαλλικές επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, που παράγει 150.000 αυτοκίνητα το χρόνο. Η Τουρκία, υπονοεί πως θα επιβάλλει κυρώσεις στα γαλλικά προϊόντα αλλά και θα παγώσει τις παραγγελίες των αεροσκαφών Airbus, από τις «Τουρκικές Αερογραμμές».

Το Παρίσι δεν υποχωρεί και η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές ξεκαθάρισε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προχωρήσει κανονικά και εκτός απρόοπτου αναμένεται να εγκριθεί.

Η Τουρκία παραδέχεται πως το 1915 έχουν σκοτωθεί 500.000 Αρμένιοι, τα περισσότερα στοιχεία της εποχής αναφέρουν πως 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, όμως δεν την αναγνωρίζει ως γενοκτονία, αλλά ισχυρίζεται πως οι Αρμένιοι δεν ήταν θύματα οργανωμένης επιχειρήσεις αλλά «θύματα των γεγονότων στον Α' Παγκοσμίου Πολέμου».

Το νομοσχέδιο αν εγκριθεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σε όσους αρνούνται την ύπαρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων, θα επιβάλλεται κάθειρξη ενός έτους και πρόστιμο ύψους 45 χιλ. ευρώ. Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στην Ευρώπη σχετικά με την άρνηση του «Ολοκαυτώματος».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
www.onalert.gr

------------------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες