Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τι πίνουμε... Εμφιαλομένο νερό & νερό βρύσης

Εμφιαλωμένο νερό VS Νερο βρύσης


Μύθοι και πραγματικότητα για ένα σημαντικό θέμα της υγείας μας


Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να υπάρχει ζωή στη γη. Το πίνουμε, μαγειρεύουμε με αυτό, πλένουμε και πλενόμαστε και καθαρίζουμε τα πάντα με την βοήθειά του. Παρά ταύτα, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το νερό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.


Όλοι γνωρίζουμε ότι πίνοντας ακάθαρτο, μολυσμένο νερό θα ασθενήσουμε. Υποθέτουμε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι η καθαρότερη μορφή δεδομένου ότι είναι υγιεινά παρασκευασμένο και σφραγισμένο για να εμποδίζονται οι διάφορες προσμείξεις. Στη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού των 60 δις δολαρίων έχει υπάρξει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Οι διαφημίσεις εμφιαλωμένων ισχυρίζονται ότι πίνοντας νερό από πλαστικά μπουκάλια μας κάνουν να δείχνουμε λεπτοί, sexy, υγιείς, εύποροι και περιβαλλοντικά υπεύθυνοι. Τα πλαστικά μπουκάλια έχουν ήδη γίνει αξεσουάρ μόδας.

Σκεφτείτε το πάλι!

Ουσιαστικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο! Πίνοντας εμφιαλωμένο νερό όχι μόνο κάνει ζημιά σε μας αλλά και στο περιβάλλον… Διαβάστε κάποιους μύθους για τα εμφιαλωμένα:

  1. Είναι ασφαλές: Πολύς κόσμος το θεωρεί πιο ασφαλές από το νερό βρύσης. Δεν υπάρχει τέτοια εγγύηση. Έχουν αρρωστήσει άνθρωποι από εμφιαλωμένα λόγω υψηλών ενδείξεων από κολοβακτηρίδια. Έρευνα αποκάλυψε ότι το περισσότερο εμφιαλωμένο νερό είναι περίπου ισοδύναμο με το νερό βρύσης σε σχέση με τα μικρόβια και την χημική του σύσταση. Μία άλλη έρευνα προσδιόρισε ότι τουλάχιστον το 25% των εμφιαλωμένων (συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σημάτων) είναι ουσιαστικά φιλτραρισμένο νερό βρύσης!
  2. Είναι υγιές και εύγευστο: Βιταμίνες, ορυκτά, βότανα, πρωτεΐνες και όλα τα υπόλοιπα πρόσμικτα στο νερό πραγματικά δεν είναι τίποτα παρά ένα τέχνασμα του marketing. Τα ενισχυμένα νερά συνήθως περιλαμβάνουν ζάχαρες και τεχνητές γεύσεις για να γλυκαίνουν το αποτέλεσμα…
  3. Είναι καθαρό: Οι ταμπέλες σε πολλά μπουκάλια με τις ενδείξεις «φυσικό» και «καθαρό» μπορεί να είναι παραπλανητικές. Έρευνες σε κάποιες εταιρίες βρήκαν στα νερά βακτήρια (όχι από αυτά που δημιουργούν πρόβλημα) και κάποια περιείχαν τοξικά βαρέα μέταλλα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Δεν είναι μόνο αυτοί οι μύθοι, αλλά και οι ακόλουθοι λόγοι για να αποφεύγετε το εμφιαλωμένο νερό:

  1. Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον: Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκ τόνους πλαστικό κατασκευάζεται για την παγκόσμια αγορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους που απελευθερώνουν τοξικά όπως νικέλιο, αιθυλοβενζόλιο, αιθυλικό οξύ και βενζόλιο. Το πλαστικό των μπουκαλιών ονόματι πολυαιθυλένιο terepthalate (PET) αλλοιώνεται μετά από 400-1000 χρόνια. Ακόμα, πάνω από 80% από αυτά τα μπουκάλια πετώνται στα σκουπίδια αντί να ανακυκλώνονται. Εκτός από τις χωματερές, πολλά μπουκάλια καταλήγουν στους ωκεανούς, θέτοντας σε ρίσκο την θαλάσσια ζωή. Επίσης, η κατασκευή και μεταφορά τους σημαίνει επιπλέον έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  2. Επηρεάζει τους υδάτινους πόρους: Το εμφιαλωμένο νερό «μαζεύεται» από νερό που ρέει φυσικά στην επιφάνεια της γης από έναν υπόγειο σχηματισμό, ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων υπογείων υδάτων. Καμιά φορά προέρχεται από παγετώνες που σημαίνει ότι καταστρέφεται ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Επίσης, κατά το φιλτράρισμα (διήθηση) εκτιμάται ότι 2lt νερού πετώνται για κάθε lt που εμφιαλώνεται (καθαρίζεται).
  3. Κρυφά κόστη: Χρησιμοποιούνται πάνω από 17εκ. βαρέλια από πετρέλαιο για να δημιουργηθούν πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να παράξει ενέργεια για πάνω από 2,5εκ. σπίτια ή να κινήσει 1εκ. αυτοκίνητα το χρόνο. Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα απαιτούμενα καύσιμα για να μεταφερθούν τα μπουκάλια! Κυριολεκτικά «πίνουμε πετρέλαιο» στην προσπάθειά μας να βρούμε καθαρό νερό!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μην είμαστε μέρος αυτής της παραφροσύνης!

-          Τοποθετήστε ένα φίλτρο καθαρισμού νερού στο σπίτι σας. Πίνοντας φιλτραρισμένο νερό είναι οικονομικότερο από το να πίνετε εμφιαλωμένο.
-          Επιλέγετε νερό βρύσης (δικτύου) αντί για εμφιαλωμένο όπου υπάρχει η δυνατότητα.
-          Χρησιμοποιείτε γυάλινα μπουκάλια για να τα ξαναγεμίζετε με νερό βρύσης.
-          Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια.
-          Πείστε τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο!
 
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ http://technologianerou.blogspot.com/2011/01/h.html

1 σχόλιο:

  1. Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να υπάρχει ζωή στη γη. Το πίνουμε, μαγειρεύουμε με αυτό, πλένουμε και πλενόμαστε και καθαρίζουμε τα πάντα με την βοήθειά του. Παρά ταύτα, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το νερό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες