Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η Καβάλα στην Αρχαιότητα

Η Καβάλα στην Αρχαιότητα




Η Καβάλα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Νεάπολη. Η νεότερη ονομασία της εμφανίζεται την Τουρκοκρατία και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 15ου αιώνα.

Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης της αρχαίας Νεάπολης δεν είναι γνωστή όπως και η καταγωγή των πρώτων της κατοίκων. Από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες συγκλίνουμε στην άποψη ότι η περιοχή αποικίστηκε ανάμεσα στα 650 με 625 π. Χ. από τους Θάσιους.

Αν και οι πληροφορίες για τη Νεάπολη είναι ελάχιστες, το πλήθος των αγγείων που βρέθηκαν στη πόλη συνιστά μάρτυρα για το εύρος των εμπορικών σχέσεων που είχε συνάψει με την υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας του λιμανιού της.

Η αυτονομία της Νεάπολης από τη Θάσο επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια του 6ου αιώνα π. Χ.. Μετά τους Περσικούς πολέμους, η Νεάπολη έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας από το 454. Στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, η Νεάπολη παρέμεινε πιστή σύμμαχος της Αθήνας.

Το 411 π.Χ. οι Σπαρτιάτες με στρατηγό τον Ετεόνικο και με τη βοήθεια των Θασίων πολιόρκησαν τη Νεάπολη, αλλά ο Αθηναίος Θρασύβουλος έσπευσε και έλυσε την πολιορκία της. Η Νεάπολη ήταν μέλος και της δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Το 340 π.Χ. περίπου η Νεάπολη πέρασε στην κυριαρχία του Φιλίππου. Εκτός από την αυτονομία της, η Νεάπολη έχασε και τη σημασία της ως πόλη και μετετράπηκε σε επίνειο των Φιλίππων. Χρησίμευε κυρίως ως ναυτική βάση και διαμετακομιστικό κέντρο του εμπορίου των Φιλίππων.

1 σχόλιο:

  1. Η Καβάλα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Νεάπολη. Η νεότερη ονομασία της εμφανίζεται την Τουρκοκρατία και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 15ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες