Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του Μνημονίου

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του Μνημονίου

palladion1 | Αυγούστου 1, 2010 at 3:51 μμ | Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ | URL: http://wp.me/pAguP-7k
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:35 Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 12:35
Του Παναγιώτη Στάθη
Κατατέθηκε το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε προαναγγείλει μέσω του Capital.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δ. Παξινός, η αίτηση ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ρυθμίζονται τα της εφαρμογής του Μνημονίου.
Την αίτηση υπογράφουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης και ορισμένα μέλη των ανωτέρω φορέων
Με αυτή υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι είναι μη νόμιμη η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον υπουργό Οικονομικών και ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την κύρωση του Μνημονίου από τη Βουλή.
Συγκεκριμένα:
-Όπως αναφέρουν, ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ’ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών.
-Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος.
-Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζουν οι ανωτέρω φορείς.
Βαρύτατοι Χαρακτηρισμοί
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημ. Παξινός, υποστήριξε πώς η αίτηση κατατίθεται για να προασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία «έχουν εκχωρηθεί για 10 γενεές... Ακόμα και οι τράπεζες αναγνωρίζουν δικαιώματα στους καταχρεωμένους οφειλέτες, ενώ αυτά τα δικαιώματα δεν τα έχει τώρα το ελληνικό κράτος. Έχει εκποιηθεί κάθε εθνικός πλούτος. Αυτό λέει η σύμβαση». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση τι θα κάνει ο ΔΣΑ αν γίνει δεκτή η αίτηση αλλά η κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση , απάντησε πώς «το Σύνταγμα μιλάει για τον πατριωτισμό των ελλήνων. Τότε θα έχει καταλυθεί η δημοκρατία. Πάντως το μνημόνιο αναφέρει μέσα πώς αν δικαιωθεί έλληνας πολίτης στα εσωτερικά δικαστήρια δικαιούται η τρόικα να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Γ. Κασιμάτης, ο οποίος συντόνισε την επιστημονική ομάδα η οποία επεξεργάστηκε την προσφυγή μίλησε για μεθόδευση της κυβέρνησης αφού παρακάμφθηκε η ελληνική εθνική κυριαρχία και δεν κυρώθηκαν οι συβάσεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο κ. Παξινός επανήλθε και είπε ότι «αν το μνημόνιο πήγαινε στη Βουλή και γνώριζαν οι βουλευτές τι λέει, δε θα βρισκόταν ούτε ένας να το ψηφίσει».
Ο κ. Παξινός είπε ακόμα ότι από το Σεπτέμβρη θα υπάρξει εξόρμηση για να ενημερωθούν οι έλληνες πολίτες και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο τον κ. Παπακωσταντίνου.
View Poll

1 σχόλιο:

  1. Κατατέθηκε το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε προαναγγείλει μέσω του Capital.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δ. Παξινός, η αίτηση ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ρυθμίζονται τα της εφαρμογής του Μνημονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες