Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010



ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ

Δύο σκούρες ζώνες στην ατμόσφαιρα του Δία, μία προς τον βόρειο και μία προς το νότιο πόλο του, είναι από τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα μας. Ωστόσο, στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο, η νότια ζώνη του φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας το νότιο ημισφαίριο ασυνήθιστα ¨άδειο¨!

Μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου, πριν η τροχιά του τον φέρει πίσω από τον Ήλιο, η ζώνη υπήρχε. Τρεις μήνες αργότερα όμως, όταν έγινε πάλι ορατός από τους αστρονόμους, είχε εξαφανιστεί. Ο δημοσιογράφος Μπομπ Κινγκ, ερασιτέχνης αστρονόμος, ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε αυτό το παράδοξο φαινόμενο. Όπως μάλιστα είπε όταν το γνωστοποίησε στην αστρονομική κοινότητα, είναι σαν να βλέπεις τον Κρόνο χωρίς τα δαχτυλίδια του.. Δεν μοιάζει σωστός! Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται κάποια από τις ζώνες του Δία. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει κάθε 10 έως 15 χρόνια, χωρίς να έχουν οι επιστήμονες καταφέρει να προσδιορίσουν την αιτία του.

Ο Δίας είναι μία γιγάντια σφαίρα αποτελούμενη από διάφορα στοιχεία, σε υγρή και αέρια κατάσταση, με έναν μικρό πυρήνα πετρωμάτων, σε απόσταση περίπου 800 εκατ.χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Η επιφάνεια του αποτελείται από πυκνά κόκκινα, καφέ, κίτρινα και λευκά νέφη που δημιουργούν έντονα χρωματιστές λωρίδες, και σκοτεινές περιοχές που ονομάζονται ζώνες. Αυτά τα νέφη δημιουργούνται από χημικά στοιχεία σε διαφορετικά ύψη και κινούνται με ταχύτητες που φθάνουν τα 600χιλ. την ώρα, εξαιτίας της περιστροφής του πλανήτη.

Όπως επισημαίνουν αρκετοί αστρονόμοι, η ζώνη έχει αρχίσει να ξεθωριάζει κάπως από τον περασμένο χρόνο, και όλοι περίμεναν τι θα συμβεί όταν ο πλανήτης περάσει πίσω από τον Ήλιο. <<Τ θέμα τώρα είναι πότε θα επανενεργοποιηθεί η ζώνη και θα ξαναεμφανιστεί>> επισημαίνει ο Άντονι Ουέσλεϊ, ένας αστρονόμος που μελετάει χρόνια τον Δία. Όπως έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες, αρχικά εμφανίζεται μία λευκή κηλίδα νότια, στο σημείο που βρισκόταν η ζώνη, η οποία σταδιακά εκτοξεύει σκούρο υλικό. Στη συνέχεια, χάρη στους θυελλώδεις ανέμους του πλανήτη, το σκούρο υλικό παίρνει την μορφή της ζώνης, και ο Δίας αποκτά την ¨κανονική¨ όψη του. Αυτό πάντως, όπως υπολογίζουν, δεν θα συμβεί μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν ο πλανήτης θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του προς τη Γη, και έτσι οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν χωρίς αυτήν.


Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com

1 σχόλιο:

  1. Δύο σκούρες ζώνες στην ατμόσφαιρα του Δία, μία προς τον βόρειο και μία προς το νότιο πόλο του, είναι από τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες