Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Δίνουν τροφή στις προκλήσεις οι Αλβανοί

ΜΜΕ και μέρος του πολιτικού κόσμου ρίχνουν λάδι στη φωτιά, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο «E» 23/8


«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει μεγάλο μέρος των ΜΜΕ της Αλβανίας αναφορικά με τα γεγονότα της Χειμάρρας και τη δολοφονία του 37χρονου ελληνικής καταγωγής Αριστοτέλη Γκούμα από ακραία στοιχεία, μόνο και μόνο γιατί μιλούσε Ελληνικά.

Παρά την καταδίκη της δολοφονίας και από τον υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, που ζήτησε...
από τον εισαγγελέα και τα αρμόδια νομικά σώματα να ρίξουν φως στο περιστατικό της Χειμάρρας και να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες και να τους επιβάλουν το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο νόμος, ερωτηματικά προκαλεί η αόριστη επισήμανση, αφού δεν διευκρινίζει σε ποιους απευθύνεται, ότι «κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης του θέματος αποτελεί κατάλοιπο πολιτικών του παρελθόντος, που δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή Αλβανία, στα ευρωπαϊκά Βαλκάνια».





Η επίσημη ελληνική πλευρά κράτησε από την πρώτη στιγμή αρκετά χαμηλούς τόνους, ενώ και οι ελληνικής καταγωγής μειονοτικοί στην Αλβανία ήταν σχετικά συγκρατημένοι. Ερωτηματικά όμως προκαλεί το γεγονός ότι πολλά αλβανικά ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί αντί να καταδικάσουν το γεγονός και να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρξει συνέχεια σε εθνικιστικές εξάρσεις, επιχειρούν να τις τροφοδοτήσουν, βάζοντας μάλιστα ως στόχο στην πρώτη γραμμή τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος έκανε δηλώσεις προτρέποντας στην καταλλαγή.





Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μετροπόλ», σε άρθρο που υπογράφεται από τον Βεπρόρ Χασάνι, αναφερόμενη στο επεισόδιο της Χειμάρρας στρέφεται εναντίον των δηλώσεων Μπολάνου-Ντούλε αλλά και κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου.



Η Αθήνα, αναφέρει, αντέδρασε σκληρά, μετά όμως υποχώρησε, διότι αντιλήφθηκε ότι η σκληρή της στάση θα έφερνε την αντίδραση των Αλβανών, κάτι που δεν τη συμφέρει. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ελληνικοί κύκλοι επιδιώκουν η Αλβανία «να είναι σε κατάσταση ύπνου», για να πετύχουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους.



Οι αιχμές



Ο αρθρογράφος της εφημερίδας ακόμη εκφράζει τη ενόχλησή του γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Κορυτσάς αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά τον Αρχιεπίσκοπο.



Το πανεπιστήμιο της πόλης απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά του στην επιστήμη, τη θεολογία και την ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη, αλλά όπως υποστηρίζει η εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόσφερε κάτι στη συνύπαρξη στην Αλβανία, διότι αυτή προϋπήρχε και δεν έχει καμία προσφορά στη θεολογία κ.λπ.



Σε ό,τι αφορά την Κορυτσά ο αρθρογράφος κινδυνολογεί και κάνει λόγο για «κίνδυνο εμφάνισης στην Κορυτσά ενός άλλου Μπολάνου, που θα συμπεριφερθεί με την Κορυτσά όπως με τη Χειμάρρα», ενώ αντιδρά στη λειτουργία παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά, γιατί όπως ισχυρίζεται «δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα».



Στην αντιπολιτευόμενη «Σέκουλι» ο καθηγητής Αγκο Νέζα κάνει λόγο για πολιτικό ή εθνικό φόντο που θέλουν να δώσουν στην περίπτωση της απώλειας του νέου Χειμαρριώτη οι «πολιτικοί χορηγοί», όπως ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο «άγιος» κ. Γιαννουλάτος. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι τελευταίοι αγανάκτησαν για την απώλεια της ζωής του μειονοτικού Αριστοτέλη Γκούμα κυρίως όχι από ανθρωπισμό, αλλά επειδή το «μπερδεύουν» με το θέμα της ελληνικής εθνικότητας.



«Εχουν υπάρξει πιο τραγικές περιπτώσεις (χωρίς να επιθυμούμε να επισκιάσουμε το συμβάν με τον νεαρό Χειμαρριώτη) και ούτε τα τύμπανα του Ντούλε και ούτε τα «ντουφέκια» του Αρχιεπισκόπου Γιαννουλάτου έχουν ακουστεί να χτυπούν.



Το άλλοθι για την ελληνική εθνικότητα του νεαρού Χειμαρριώτη κάνει το εθνικό φίλτρο που βρίσκεται στα κεφάλια των μειονοτικών πολιτικών να ανάψει την τηλεοπτική γνώμη, ευαισθητοποίησαν το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο Ντούλε, όπου ο θυμός του φτάνει στη διατύπωση αιτήματος για επιχειρησιακού χαρακτήρα μέτρα, με τοποθέτηση Ελλήνων αστυνομικών στη Χειμάρρα, διεθνοποίηση της επίλυσης των διαφωνιών των νεαρών σε διεθνείς οργανισμούς και ξεσηκωμό διαμαρτυρίας της κοινότητας της Δρόπολης» αναφέρει.



Ο Ντ. Αγκόλι



Στην εφημερίδα «Πανοράμα» ο 78χρονος γνωστός Αλβανός συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρώην μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ντριτερό Αγκόλι, χαρακτηρίζει το περιστατικό της Χειμάρρας ως «υπερβολικά διογκωμένο όπως στα αστυνομικά μυθιστορήματα», το οποίο εμπνέεται από σκοτεινούς σκοπούς, με στόχο να μετατρέψει την Αλβανία σε μισο-μειονοτική και μισο-ελληνική.



Ο Αγκόλι κάνει έκκληση στα δύο μεγάλα κόμματα, το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους στη Χειμάρρα και να συμμαχήσουν προκειμένου να κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές. «Διότι η Χειμάρρα δεν είναι μειονότητα. Είναι στη μέση της Αλβανίας και τι μειονότητα υπάρχει εκεί;» αναφέρει.

Ως «τροχαίο» εμφανίζουν τώρα τη δολοφονία στη Χειμάρα

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν οι δυο νεαροί που είχαν συλληφθεί για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα.

Σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ατύχημα, κάτι που φαίνεται ότι δέχθηκε και η Αλβανική δικαιοσύνη, και όχι για δολοφονία, λόγω γλώσσας.

Πρόκειται για...
φοιτητές, οι οποίοι έκαναν έκκληση να μην χρησιμοποιηθεί πολιτικά το ζήτημα, γιατί δεν έχει τέτοια χροιά.

Καυστικός ήταν εναντίον του Δημάρχου Χειμάρας Βασίλη Μπολάνου ο πατέρας του Ιλίρ Μούκα, που είχε παραδεχθεί ότι αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητο που καταπλάκωσε τον Αριστοτέλη Γκούμα.

«Τον καλώ να μην χρησιμοποιεί την ατυχία του άλλου για δικούς του σκοπούς. Εσύ (προς κ. Μπολάνο) και εκείνος που σκοτώθηκε δεν είσαστε Έλληνες, μπορεί να είστε Ελληνόφωνες, αλλά θα είστε για πάντα Αλβανοί».

Ο πατέρας του βασικού ύποπτου για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, ενώ θεωρεί το έγκλημα ως "τροχαίο", εμφανίζεται με σοβινιστικές και φανατικές ιδέες.

Τα ΜΜΕ στην Αλβανία, παραθεωρούν το γεγονός της δολοφονίας και προσπαθούν να υπερασπιστούν ανθρωπιστικά τους δράστες.

Πατριωτικό Μέτωπο

Ακαδημίας 88 Αθήνα

Τηλ. Συντονιστή ΠΑΜ:

6980292626 begin_of_the_skype_highlighting 6980292626 end_of_the_skype_highlighting

www.pamet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 12 Αυγούστου 2010

Αφού εξαπάτησαν την διεθνή κοινότητα για την «πανδημία H1N1», αφού κατάκλεψαν τις κοινωνίες με δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα μας λένε πως «οι επιστήμονες της επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δούλευαν για λογαριασμό των ιδιωτικών εταιριών παρασκευής εμβολίων». Να πάνε στη φυλακή και αυτοί και οι εγχώριοι απατεώνες.

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τα 6 μέλη της επιτροπής της που εισηγήθηκαν κήρυξη πανδημίας σχετιζόμενης με τον ιό «των χοίρων» H1N1, εξαπάτησαν τον Οργανισμό, αφού εξυπηρετούσαν τις ιδιωτικές εταιρίες φαρμάκων-παραγωγής εμβολίων, στην ουσία, εκφράζουν το αποκρουστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης, των διεθνών εκφραστών της, αλλά και των εγχώριων «ατζέντηδών» τους.

Το Πατριωτικό Μέτωπο, με δεδομένη την παραπάνω εξέλιξη, προχώρησε με κατεπείγουσες διαδικασίες στις παρακάτω ενέργειες:

Ζήτησε από το Νομικό τμήμα, να εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για να στραφούμε, τόσο εμείς όσο και ο κάθε Έλληνας πολίτης που προχώρησε στον εμβολιασμό εναντίον του «ιού - απάτη», κατά της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα κατά του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος και έθεσε τους πολίτες της χώρας σε κίνδυνο της υγείας τους αφενός, χρέωσε αφετέρου με πολλά εκατομμύρια ευρώ, το ελληνικό δημόσιο.

Κάλεσε εγγράφως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ζητήσει άμεση διερεύνηση της απάτης για να καταλογισθούν ποινικές και αστικές ευθύνες, σε όσους στην Ελλάδα, ενεπλάκησαν σε αυτήν την απίθανα βρώμικη υπόθεση.

Επιπλέον, καλεί όλους τους δημοσιογράφους των ιδιωτικών αλλά και κρατικών καναλιών, που με πάθος προέτρεπαν τους πολίτες να «εμβολιασθούν άμεσα», να ζητήσουν σήμερα κιόλας, δημοσίως συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.


Η βρώμικη αυτή υπόθεση του υποτιθέμενου ιού, H1N1, βρωμάει, όπως επίσης βρωμάει και το ξαφνικά ανακαλυφθέν χρέος της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους, που μας οδήγησε στην κατοχική συμμαχία ΓΑΠ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΛΑΟΣ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Είναι επιτέλους καιρός, εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες, χωρίς κόμματα και χρώματα, να πάρουμε την υπόθεση τόσο της δημόσιας υγείας μας όσο και της συνο-λικής μας υπόστασης, ως έθνους και ως λαού, στα χέρια μας. Και ο τρόπος για να υλοποιηθεί αυτή η υπόθεση, είναι ένας και μοναδικός: Να δυναμώσουμε το Παλλαϊκό, Δημοκρατικό Κίνημα, του Πατριωτικού Μετώπου Χωρίς ιδεολογικοπολιτικά βαρίδια, χωρίς διαφόρων χρωμάτων παντιέρες, χωρίς μεσσιανισμούς και ναρκισσισμούς. Με μόνο στόχο, να διαμορφώσουμε μια κεντρική πολιτική πρόταση για τη σωτηρία της Πατρίδας και του Λαού μας και να προτείνουμε εκείνα τα θαυμάσια μυαλά της Ελλάδας, που θα βγάλουν τη χώρα από την καταστροφική πορεία στην οποία την οδήγησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι εγχώριοι ατζέντηδές τους.


Αναρτήθηκε από..

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.

e-mail: stathis.f@windowslive.com

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πατριωτικό Μέτωπο

Ακαδημίας 88

Αθήνα

Τηλ. Συντονιστή ΠΑΜ:

6980292626 begin_of_the_skype_highlighting 6980292626 end_of_the_skype_highlighting

www.pamet.gr

pametopo@gmail.com

Αθήνα 24 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Σιγήν ιχθύος» τηρεί μέχρι στιγμής ο κ. Παπανδρέου, στα χιλιάδες αιτήματα να αποπέμψει «εδώ και τώρα» τον «κεντροαριστερό, ελληνόφωνο δικηγόρο» που διόρισε ως νέο πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπανδρέου, όπως εξάλλου περιγράφει σε άρθρο του ο καθηγητής κ. Γιανναράς, ή «ολίγιστος είναι, ή εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία». Και στις δυο περιπτώσεις, αν δεν αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κ. Κωνσταντίνου, θα θεωρηθεί από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από τους Μακεδόνες ,“persona non grata” στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες, παρά την κραυγή αγωνίας και οργής που ύψωσαν οι οργανώσεις των Μακεδόνων Ομογενών σε όλον τον κόσμο με κοινό ψήφισμά τους, «σιγήν ιχθύος» συνεχίζει να κρατά ο κ. Παπανδρέου, στο αίτημα να «αποπεμφθεί εδώ και τώρα» ο κ. Γιάννης Κωνσταντίνου, τον οποίο και η κυβέρνησή του διόρισε πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο συγκεκριμένος κύριος, όπως καταγγέλλουν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις της Υφηλίου και όπως σαφώς ακούγεται να δηλώνει σε σχετικό βίντεο (www.pamet.gr), «όχι μόνον δηλώνει «Ευρωπαίος Ελληνόφωνος Κεντροαριστερός Δικηγόρος», αλλά επιπλέον συμμετείχε στη Θεσσαλονίκη το 2006 στην παρουσίαση του «ABECEDAR» («Μακεδονικού» αναγνωστικού) το οποίο προωθείται από τη Σκοπιανή προπαγάνδα. Ο κ. Κωνσταντίνου –συνεχίζει η ανακοίνωση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων - ήταν μαζί με το γνωστό Βοσκόπουλο του Ουράνιου Τόξου, τον πολιτευτή ψυχίατρο Ιμπράμ Ονσούνογλου, που δήλωνε Οθωμανός και το γνωστό υποστηριχτή της Σκοπιανής προπαγάνδας κ. Νακρατζά».

Το Πατριωτικό Μέτωπο παράλληλα, δέχθηκε χιλιάδες επιστολές και τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, με κύριο αίτημα «να προχωρήσει σε δυναμική αντιπαράθεση με την επιλογή αυτή του κ. Παπανδρέου».

Σε σχέση λοιπόν με το αίτημα αυτό, και πριν την εξέταση του από τα όργανα του ΠΑΜ, το Πατριωτικό Μέτωπο:

1. Καλεί τον κ. Πρωθυπουργό, για τελευταία φορά, να αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κ. Κωνσταντίνου, από την θέση του Προέδρου της ΔΕΘ.

2. Καλεί τα κόμματα, τους υποψηφίους δημάρχους Θεσσαλονίκης και τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση. Θέλουμε ως λαός να γνωρίζουμε, τι θέση έχουν οι κ. Ψωμιάδης, Ευθυμιάδης, Μπουτάρης, Γκιουλέκας, Παπαθεμελής, Κουργιαννίδης κλπ για την υπόθεση. Να γνωρίζουν οι κ.κ. υποψήφιοι, ότι το Πατριωτικό Μέτωπο, δεν θα παίξει κρυφτούλι με κανένα «πολιτικό κόστος, ή πολιτική ισορροπία». Θα δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις που θα πάρουμε, για να έχουν γνώση ο λαός της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.

3. Καλεί τις Μακεδονικές Οργανώσεις όλης της Ελλάδας αλλά και τους απλούς πολίτες που βλέπουν την ιδιαίτερή τους πατρίδα να ξεφτιλίζεται από τέτοιου είδους επιλογές, να δηλώσουν συμμετοχή σε μαζική κινητοποίηση μπροστά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την ημέρα των εγκαινίων της, (τηλεφωνώντας στους συντονιστές του ΠΑΜ τους οποίους θα βρει στο www.pamet.gr, ή στέλνοντας e-mail στο pametopo@gmail.com) , αν φυσικά ο κ. Παπανδρέου, δεν προχωρήσει στην άμεση αποπομπή του προέδρου της ΔΕΘ.

4. Προειδοποιεί παράλληλα τον κ. Πρωθυπουργό της χώρας πως, αν δεν προχωρήσει με άμεση παρέμβασή του στο ζήτημα αυτό που θίγει την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων πολιτών, θα θεωρηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία τόσο των Ελλήνων όσο και ιδιαίτερα των Μακεδόνων και Θεσσαλονικέων, persona non grata στη Βόρεια Ελλάδα (ανεπιθύμητο πρόσωπο), με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ευχόμαστε να επικρατήσει η σύνεση και να έχουμε σήμερα κιόλας παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, σε αυτό το ζήτημα το οποίο είναι για μας υπόθεση της ίδιας της αξιοπρέπειάς μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εμείς ως Κίνημα, δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους αγώνες του Παύλου Μελά, του Καπετάν Κότα, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Προξένου Κορομηλά και όλων των άλλων ηρώων και μαρτύρων, που έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς να απολαμβάνουμε την όποια ελευθερία έχουμε σήμερα.


Aναρτήθηκε από..

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.

e-mail: stathis.f@windowslive.com

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ὁ Ὑδροχόος 14 Φεβρουαρίου - 14 Μαρτίου
aquarius.gif
Aquarius zodiac sign johfra

Στοιχεῖον: Ἀὴρ
Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 16 Φεβρουαρίου - 11 Μαρτίου
Χρῶμα: Γλαυκόν
Ἀξίαι: Οἶκος Κρόνου (ἡμερήσιος)
Ὓψωμα: - / Ταπείνωμα: -
Τίτλοι Δεκανῶν: Ἀφροδίτη/1ος, Ἑρμῆς/2ος, Σελήνη/3ος
Ὃρια: 1° - 12° Ἀφροδίτη, 13 ° - 16° Δίας, 17° - 19° Ἑρμῆς, 20 ° - 28° Ἄρης, 29° - 30° Κρόνος (κατὰ Ἡφαιστίωνα)
1° - 8° Ἀφροδίτη, 9 ° - 14° Δίας, 15° - 20° Ἑρμῆς, 21 ° - 25° Ἄρης, 26° - 30° Κρόνος (κατὰ Πτολεμαῖον)
Λαμπραὶ μοῖραι: 8°, 15°, 20°, 23°, 25°, 30°
Βοτάνη: μάραθρον (δρακόντιον)
Κληίδαι Λέξεις: φωνῆεν, λογικὸ, ἀνθρωπόμορφο, ὑποτακτικὸ, νυκτερινὸ
Ἀνατομία: Εἰς κνήμας

Ὁ Ὑδροχόος ἐφορεύεται ἀπὸ τὴν θεὰν Ἥραν

Ganymedes_m.jpgΤὸ τοῦ Ὑδροχόου ἄστρον ἐσχηματίσθη πρὸς τιμήν τοῦ Γανυμήδους.

Ὁ Τρὼς εἶναι ὁ γενάρχης βασιλεὺς τῶν Τρώων καὶ τῆς χώρας των. Ὑιός τοῦ Ἐριχθονίου καὶ ἐγγονός τοῦ Δαρδάνου, ἔλαβε σύζυγον τὴν Καλλιρόην, θυγατέρα τοῦ ποταμοῦ Σκαμάνδρου καὶ ἀπέκτησε πολλὰ τέκνα. Μία θυγατέραν, τὴν Κλεοπάτραν καὶ τρεῖς ὑιούς, τὸν Ἴλον, τὸν Ἀσσάρακον καὶ τὸν Γανυμήδην. Ὁ νέος ἤδη ἀπὸ ἐφηβικὴν ἠλικίαν διακρινόταν διὰ τὸ κάλλος του, θεωροῦμενος ὁ ὡραιότερος μεταξὺ τῶν θνητῶν.

Κατόπιν τῶν γάμων τοὺ Ἡρακλέος καὶ τῆς Ἥβης, τῆς ἕως τότε οἰνοχόου, οἱ Θεοὶ ἔκριναν τὸν Γανυμήδην ἄξιον διὰ νὰ οἰνοχοῇ αὐτοῖς. Οὔτως ὁ Δίας ἔστειλε τὸν Ἀετόν του διὰ νὰ ἀνακομίσῃ τὸν νέον Φρύγα εἰς Ὄλυμπον. Ὁ Ἀετός ἅρπαξε τὸν Γανυμήδην ἀπὸ τὸ ὅρος Ἴδην πλησίον τῆς Τροίας, ὅπου ὁ νέος ἐπόπτευε τὰς ἀγέλας τοῦ πατρός του. Ὁ Γανυμήδης ἔτυχε ἀθανασίας ἄγνωστης ἕως τότε τοῖς θνητοῖς καὶ λέγεται ὑπὸ τινῶν ὅτι εἶναι ὁ πρῶτος ἄνθρωπος ποὺ ἔγινε ἀθάνατος. Ὁ Τρὼς ἔλαβε ἐπίσης λαμπρὰ δῶρα ἐκ τοῦ Διὸς, θεϊκοὺς ἵππους ταχεῖς ὡς ἡ θύελλα ἤ ἀκόμη ἕναν χρυσὸν ἄμπελον, ἔργον τοῦ Ἡφαίστου.

Ganymedes_alektor_sm.jpgἜκτοτε ὁ Γανυμήδης, ἀθάνατος καὶ αἰωνίως νέος, φέρει τὸ νέκταρ τῶν Θεῶν κατὰ τὰ συμπόσιά των. Ἡ πρᾶξις του ἀπεικονίσθη τοῖς οὐρανοῖς, ἐν τῳ Ὑδροχόῳ, ἔχων οἰνοχόην καὶ ἔκχυσιν πολλὴν ποιεῖται ὑγροῦ. Ἡ δὲ ἔκχυσις μαρτυρεῖ τὸ νέκταρ, ὅ καὶ ὑπὸ τῶν Θεῶν πίνεται.

Ἐνδιαφέρων εἶναι ὁ συμβολισμός τοῦ ὕδατος εἰς τὸν ὕμνον τοῦ Ἀπόλλωνος, τοῦ Καλλίμαχου:

Δηοῖ δ' οὐκ ἀπὸ παντὸς ὕδωρ φορέουσι μέλισσαι, ἀλλ' ἥτις καθαρή τε καὶ ἀχράαντος ἀνέρπει πίδακος ἐξ ἱερῆς ὀλίγη λιβὰς ἄκρον ἄωτον.

Εἰς τὰ ὁμηρικὰ ἔπη ὁ Ὑδροχόος συσχετίζεται μετὰ τοῦ Γανυμήδους. Ἕτερος μύθος ἱστορεῖ ὅτι ὁ Ὑδροχόος σημαῖνει τὸν Κέκροπα, τὸν ἀρχαῖον βασιλέα τῆς Ἀττικῆς καὶ ὅτι εἰς τὴν ἐποχήν του ὅντας ἄγνωστος ὁ οἶνος, ἔχυναν ὕδωρ ὡς σπονδήν πρὸς τοὺς Θεούς. Παρ' Αἰγυπτίοις, εἶναι ὁ Θεός Χάπι, ποὺ διαμοιράζει τὰ ὕδατα τῆς ζωῆς εἰς τὸν οὐρανόν καὶ τὴν γῆν. Ὁ Χάπι ἐπίσης ἐπιβλέπει τὴν ἐτήσιαν πλημμύραν τῶν ὑδάτων τοῦ Νείλου, τοῦ ζωογόνου ποταμοῦ.




Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ὁ Αἰγόκερως 15 Ἰανουαρίου - 13 Φεβρουαρίου
capricorn.gif
Capricorn zodiac sign johfra

Στοιχεῖον: Γῆ
Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 19 Ἰανουαρίου - 15 Φεβρουαρίου
Χρῶμα: Πολιόν
Ἀξίαι: Οἶκος Κρόνου (νυκτερινός)
Ὓψωμα: Ἂρεως 28° / Ταπείνωμα: Διὸς 15°
Τίτλοι Δεκανῶν: Δίας/1ος, Ἂρης/2ος, Ἣλιος/3ος
Ὃρια: 1° - 7° Ἑρμῆς, 8° - 14° Δίας, 15° - 22° Ἀφροδίτη, 23° - 26° Κρόνος, 27° - 30° Ἄρης (κατὰ Ἡφαιστίωνα)
1° - 6° Ἀφροδίτη, 7° - 12° Ἑρμῆς, 13° - 19° Δίας, 20° - 25° Κρόνος, 26° - 30° Ἄρης (κατὰ Πτολεμαῖον)
Λαμπραὶ μοῖραι: 6°, 12°, 15°, 24°, 30°
Βοτάνη: λάπαθον
Κληίδαι Λέξεις: ἀμφίβιο, διφυές, ἡμίφωνον , ὑποτακτικὸ, νυκτερινὸ
Ἀνατομία: Εἰς γόνατα

Ὁ Αἰγόκερως ἐφορεύεται ἀπὸ τὴν θέαν Ἑστίαν

capricorn_emblem_sm.jpgΤὸ τοῦ Αἰγοκέρωτος ἄστρον ἐσχηματίσθη πρὸς τιμήν τοῦ Αἰγιπανός.

Αἰγιπᾶν ἐστί προσωνυμίαν τοῦ Θεοῦ Πανός, ὁ ὁποίος συχνά ἀπεικονίζεται τραγόμορφος.

Ὁ Ἐρατοσθένης ἀναφέρει πὼς ὁ Ἐπιμενίδης εἰς τὰ Κρητικὰ ἰστορεῖ ὅτι ὁ Αἰγιπᾶν ἐσυντρόφευσε τὸν Δία ἐπὶ τοῦ Ἰδαίου ὄρους ὅταν ἐξεστράτευσε κατὰ τῶν Τιτάνων. Φέρεται μάλιστα ὡς εὑρέτης τοῦ κόχλου, βουκίνου κατασκευασθέντος ἐκ θαλασσίου κοχλίου, μὲ τοῦ ὁποίου τὸν ἦχον, τὸν καὶ Πανικὸν καλοῦμενον, τοὺς ἀφόπλισε καὶ οἱ Τιτᾶνες ἐτράπησαν εἰς φυγήν. Ὅταν ὁ Ζεὺς παρέλαβεν τὴν ἀρχήν, τὸν ἔθεσεν μεταξὺ τῶν ἄστρων ὁμοῦ μετὰ τῆς μητρὸς τοῦ Αἰγὸς. Διὰ δὲ τὸν κόχλον ἐν τῇ θαλάσσῃ εὑρεῖν παράσημον ἔχειν ἰχθύος οὐράν. Αὐτὴ δὲν εἶναι ἡ μόνη φορὰ ποὺ ἐμφανίζεται νὰ παραστέκεται τῷ Διὶ. Κατὰ τὴν Γιγαντομαχίαν, ὁ Αἰγιπᾶν καὶ ὁ Ἑρμῆς ἔκλεψαν καὶ ἐπανέφεραν τὰ νεῦρα τῶν ἄκρων τοῦ Διός, ποὺ ὁ Τυφῶν εἶχε ἀποκόψει καὶ κρύψει ἐντός σπηλαίου τινός, τυλιγμένα εἰς δέρας ἄρκτου.

Ἀκόμη διηγοῦνται πὼς ὅταν οἱ Θεοὶ εἴχαν συγκεντρωθεῖ ἐν Αἰγύπτῳ καὶ ὁ Τυφῶν ἔφθασε ἐκεῖ ἀναζητώντας τους, ὁ Αἰγιπᾶν τοὺς συνεβούλευσε ὅπως μεταμορφωθοῦν εἰς ζῷα ἵνα τὸν παραπλανήσουσι. Μεταξὺ ἄλλων, ὁ Ἑρμῆς μετεμορφώθη εἰς ἴβιν, ὁ Ἀπόλλων εἰς κόρακα ἢ ἱέρακα καὶ ἡ Ἄρτεμις εἰς γαλῆν, ὁ δὲ Ζεὺς εἰς κριόν. Λέγεται λοιπὸν ὅτι οἱ Αἰγύπτιοι ἀποδίδουσι λατρευτικὰς τιμὰς εἰς αὐτὰ τὰ ζῷα ἐπειδὴ τὴν μορφὴν των εἴχαν λάβει οἱ Θεοί. Ὁ δὲ Αἰγιπᾶν μετεμορφώθη εἰς αἴγαν, ἐνῶ ὑπὸ τῆς μέσης του εἰς ἰχθὺν καὶ ἐκρύφθη ἐντὸς ποταμοῦ τινός. Ὁ Ζεὺς θαυμάσας τὴν εὐρηματικότητά του τὸν τοποθέτησε μεταξὺ τῶν ἄστρων.

Aix_Pan_sm.jpgὉ δὲ Αἰγιπᾶν αὐτὸς ἐμφανίζεται ἐπίσης μερικὰς φορὰς ὡς παιδικὸς σύντροφος τοῦ Διός. Ἡ μήτηρ του, Αἴξ, φέρεται ταυτιζομένη πρὸς τὴν Ἀμάλθειαν αἴγαν, τὴν τροφὸν τοῦ Διὸς κατὰ τὴν παιδικὴν του ἡλικίαν, τῆς ὁποίας τὸ Κέρας γνωστὸν ἐστὶ διὰ τὴν ἀφθονίαν του. Ἡ Αἲξ γενικῶς σχετίζεται πρὸς τὴν τῶν νεογνῶν θρέψιν καὶ ἀποτελεῖ τὸ ἱερὸν ζῷον τῆς Ἀρτέμιδος Κουροτρόφου. Οἱ Ῥωμαῖοι ἀπέδωσαν εἰς τὴν λατινικὴν τὴν ὀνομασίαν Αἰγοκέρως ὡς Capricornus, ἐκ τοῦ capra (αἴξ, ἡ θηλυκὴ δηλαδὴ «κατσίκα») καὶ τοῦ cornus (κέρας) ἐνῶ εἰς τὴν ἀγγλικὴν μέχρι καὶ σήμερον ἡ αἲξ ὀνομάζεται nanny-goat καὶ αἱ τροφοὶ τῶν βρεφῶν ἔγιναν γνωσταὶ ὡς nannies.

Εἰς τὴν ἑλληνιστικὴν μελοθεσίαν (ἰατρικομαθηματικὴ ἀντιστοίχισις τῶν ζῳδιακῶν ἄστρων μετὰ μερῶν τοῦ σώματος) ὁ Αἰγοκέρως κυβερνᾷ τοὺς μαστοὺς καὶ τὰ σημεῖα συνδέσεως τῶν ἄκρων μὲ τὸ κυρίως σῶμα, ὅπως αἱ μασχάλαι. Ἡ ὀσμὴ των, παρὰ τοῖς ῥωμαίοις ἐκαλεῖτο Capra, δηλαδὴ Αἴξ.

dye-murex-shells_sm.jpg

Ἡ συμβολικὴ ἀπεικόνισις τοῦ Αἰγοκέρωτος τὸν δείχνει ἀπὸ ἄνω τῆς μέσης του τραγόμορφον ἐνῶ κάτω της ἰχθυόμορφον, γεγονὸς ποὺ ἔλαβε πολλαπλὰς ἑρμηνείας κατὰ τὰς σχετικὰς μυθολογίας. Συμφώνως τῷ Ἐρατοσθένῃ αὐτὸ συμβαίνει ἐπειδὴ ὁ Αἰγιπᾶν ἀνεκάλυψε τὸν κόχλον ἐν τῇ θαλάσσῃ. Συμφώνως ὅμως πρὸς μῦθον αἰγυπτιακῆς προελεύσεως ἐπειδὴ ἔλαβε αὐτὴν τὴν μορφήν. Ἐνῶ ὁ Λατῖνος μυθογράφος Ὑγίνος γράφει ὅτι ἐξεσφενδόνιζε κατὰ τῶν ἐχθρῶν ἀκανθωτοὺς θαλασσίους κοχλίας. Ὁ Cyril Fagan ἐπίστευε ὅτι ἡ προέλευσις τοῦ συμβολισμοῦ ἀνάγεται εἰς τὴν Αἴγυπτον παρατηρώντας ὅτι τὰ ὕδατα τοῦ Νείλου ἤρχιζαν ἀνυψοῦνται κατὰ τὴν ἐποχὴν ὅπου ὁ Αἰγοκέρως ἀνέτειλλε κατὰ τὸ δειλινὸν ἀπὸ τὰ μέσα Μαΐου καὶ ἔπειτα. Ἡ ἀκρονύκτιος ἀνατολὴ του συνέπιπτε μετὰ τοῦ θερινοῦ ἡλιοστασίου, ὅταν ὁ Ἥλιος ἔφθανεν εἰς τὸ μέγιστον ὕψος τῆς φαινομένης τροχιᾶς του, τὸ ὁποῖον ὁ Fagan συνέκρινε μὲ τὸν συμβολισμὸν τῆς Αἰγὸς ποὺ ἀνέβαινε εἰς τὴν κορυφὴν τοῦ ὄρους. Ἅμα τῇ ἀνυψώσει τῶν ὑδάτων οἱ ἰχθύες ἀφθονοῦσαν καὶ πάλι εἰς τὸν ποταμὸν διὰ τοῦτον ὁ συμβολισμὸς τοῦ Αἰγοκέρωτος ἔφερεν ἰχθύος οὐρὰν καὶ συνεπέρανε ὅτι ἐπρόκειτο περὶ εἴδους ἡμερολογίου τινός.

Γνωρίζουμε ὅμως ὅτι ὁ συμβολισμὸς καὶ ὁ μῦθος ἐπροηγεῖτο τῆς ἐποχῆς τῆς συμπτώσεως τῆς ἀκρονυκτίου ἀνατολῆς τοῦ ἄστρου μετὰ τοῦ θερινοῦ ἠλιοστασίου. Τὸ δὲ κοινότατον γεγονὸς τῆς ἀνυψώσεως τῶν ὑδάτων καὶ τῆς ἀφθονίας τῶν ἰχθύων θὰ ἦτο περιττὸν ὅπως συμπεριληφθεῖ εἰς ἡμερολογιακοὺς συμβολισμοὺς ὡς ἐὰν σημαντικὴ γνῶσις ἡ ὁποία δεν θὰ ἔπρεπε νὰ λησμονηθῇ ἀλλὰ νὰ μεταφερθῇ αὐτούσια εἰς μεταγενέστερας ἐποχάς. Συνεπῶς θὰ ἠδυνάμεθα νὰ δεχθοῦμε τὰς παρατηρήσεις τοῦ Fagan ὡς ἐλλόγιμον ἀπεικόνισιν μίας διαστάσεως τοῦ μύθου ἀλλὰ ὄχι ὡς τὴν αἰτίαν προελεύσεως αὐτοῦ. Ὁ Ἄρατος συσχετίζει τὸ ἄστρον (ἢ πιὸ σωστὰ τὸν μῆνα ποὺ ἐσημειοδοτοῦσε) μετὰ θαλασσίων καταιγίδων συμβουλεύοντας τὴν ἀποφυγὴν τῆς ναυσιπλοΐας τότε - ἰδοῦ εἷς ἕτερος συσχετισμὸς μετὰ τῆς τοῦ ἰχθύος οὐρὰς, ὁ ὁποῖος ἐπίσης δεν ἀποτελεῖ τὴν αἰτίαν προελεύσεως τοῦ συμβόλου.

Aigipan_Eros_sm.jpgΚατὰ τὴν Πλατωνικὴν θεολογίαν τὰ δύο ἠλιοστάσια, χειμερινὸν καὶ θερινόν, θεωροῦνται Θύραι ἀνόδου καὶ καθόδου τῶν Ψυχῶν. Εἰδικότερα τὸ χειμερινὸν ἐστὶ ἡ Πύλη τῶν Θεῶν ὅπου αἱ ψυχαὶ ἐλευθεροῦνται τοῦ κύκλου τῶν ἐνσαρκώσεων ἀνερχόμεναι πρὸς Οὐρανὸν ἐνῶ τὸ θερινὸν ἡ Πύλη τῶν Ἀνθρώπων, θύρα ἐκ τῆς ὁποίας αἱ ψυχαὶ κατέρχονται πρὸς ἐνσάρκωσιν. Αὐτὴ ἡ θέσις προέρχεται ἀπὸ τὸ ἀνάλογον ὁμηρικὸν χωρίον περὶ τῶν δύο Θυρῶν τοῦ Ἰθακισίου Ἄντρου ὅπου ἡ μία ἀντικρίζει τὸν Βορρᾶν καὶ τὴν περνοῦσιν ἄνθρωποι ἐνῶ ἡ ἄλλη τὸν Νότον ἀπὸ ὅπου μόνον Θεοὶ διαβαίνουσιν (Ὀδ. 102-112). Τὸ χωρίον αὐτὸν ἀναλύει ἐκτενῶς ὁ Πορφύριος εἰς τὸ Περὶ τοῦ ἐν Ὀδύσσειᾳ τῶν Νυμφῶν Ἄντρου σύγγραμμά του.

Αἱ θύραι αὐταὶ ἐσημειοδοτοῦντο τότε ἀπὸ τὰ ἄστρα τοῦ Αἰγοκέρωτος καὶ τοῦ Καρκίνου, διὰ τοῦτο καὶ οἱ Ῥωμαῖοι ἀπεκάλεσαν τὸν Αἰγόκερωτα [Νότια] Ἡλίου Θυρ (Solis Porta). Ὁ Θεὸς Ἰανός, δισυπόστατη ἔκφρασις τοῦ Ἑρμοῦ, κρατεῖ τὰς κληίδας τῶν Θυρῶν αὐτῶν τῆς ἀνόδου καὶ καθόδου Ψυχῶν. Ἂς θυμηθοῦμε βεβαίως ὅτι ὁ Ἑρμῆς καλεῖται Ψυχοπομπὸς καὶ ἐστὶ προστάτης τῶν δρόμων, τῶν ταξιδίων καὶ τῶν ταξιδιωτῶν, οὐχὶ ἀπαραιτήτως τῶν ἐπιγείων μόνον. Ἐκαλεῖτο ἐπίσης Vestae Sidus, τὸ τῆς Ἑστίας ἄστρον. Τὴν σήμερον αἱ δύο θύραι σημειοδοτοῦνται ἀπὸ τὰ ἄστρα τοῦ Τοξότου καὶ τῶν Διδύμων.




Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ὁ Τοξότης 16 Δεκεμβρίου - 14 Ἰανουαρίου
libra.gif
Sagittarius zodiac sign johfra

Στοιχεῖον: Πῦρ
Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 18 Δεκεμβρίου - 18
Ἰανουαρίου
Χρῶμα: Πορφυρὸν, κυανὸν
Ἀξίαι: Οἶκος Διὸς (ἡμερήσιος)
Ὑψωμα: - / Ταπείνωμα: -
Τίτλοι Δεκανῶν: Ἑρμῆς/1ος, Σελήνη/2ος, Κρόνος/3ος
Ὃρια: 1° - 12° Δίας, 13° - 17° Ἀφροδίτη, 18° - 21° Ἑρμῆς, 22° - 26° Κρόνος, 27° - 30° Ἄρης (κατὰ Ἡφαιστίωνα)
1° - 8° Δίας, 9° - 13° Ἀφροδίτη, 14° - 18° Ἑρμῆς, 19° - 24° Κρόνος, 25° - 30° Ἄρης (κατὰ Πτολεμαῖον)
Βοτάνη: ἀναγαλλίς
Λαμπραὶ Μοῖραι: 4°, 6°, 10°, 18°, 26°, 29°
Κληίδαι Λέξεις: χερσαῖον, τετράπουν, βασιλικόν, πτερωτόν, ἀπὸ μέρους ἀνθρωπόμορφον καὶ ἥμισυ φωνῆεν, ὑποτακτικὸν, νυκτερινὸν
Ἀνατομία: Οἱ μηροί

Ὁ Τοξότης ἐφορεύεται ἀπὸ τὴν θέαν Ἄρτεμιν

archer_m.jpg

Τὸ τοῦ Τοξότου ἄστρον οὐράνιον σῆμα ἐστὶ πρὸς τιμήν ἐκείνου ποὺ κατὰ τὸν μῦθον ἐφηῦρε τὸ τόξον.

Καλεῖται δὲ ὑπὸ τοῦ Ἀράτου καὶ τοῦ Εὐδόξου, Τοξευτὴρ καὶ Ῥύτωρ Τόξου (ὁ τανύων τὸ τόξον).

Τὸ τοῦ Τοξότου ἄστρον Κένταυρος χαρακτηρίζεται ὑπὸ τινῶν, ὑπὸ τῶν πλείστων ὅμως οὐχί, διότι δὲν φαίνεται τετρασκελῆς, ἀλλὰ τοξεύει ὄρθιος. Ἄλλωστε οὐδεῖς ἐκ τῶν Κενταύρων χρησιμοποιεῖ τόξον. Ὁ Τοξότης ἐστὶ ἄνδρας μεθ' ἱππίων σκελῶν τὲ καὶ οὐρὰ Σατύρων. Δὲν φαίνεται λοιπὸν ὄπως ἀποτελεῖ Κένταυρον τινά, ἀλλὰ τὸν Κρότον τὸν υἱὸν τοῦ Πανὸς καὶ τῆς Εὐφήμης, τροφοῦ τῶν Μουσῶν, ὡς ἰστοροῦσιν ὁ Ἐρατοσθένης καὶ ὁ Ὑγίνος. Ὁ Κρότος ζεῖ καὶ θρέφεται ἐν Ἑλικῶνι μετὰ τῶν Μουσῶν, αἱ ὁποῖαι καθὼς οὗτος ἐφηῦρε τὸ τόξον, τοῦ ἀνέθεσαν τὴν τῆς τροφῆς ἀπὸ θηραμάτων φοράν, ὡς λέγει ὁ Σωσίθεος. Ζῶντας μετὰ τῶν Μουσῶν, καὶ ἀκούοντας τὰ ᾄσματά των, ἐπαινοῦσε ταύτας ποιώντας κρότον ταῖς χερσὶ (χειροκροτώντας).

Satyr-actor_sm.jpg Διότι ἡ φωνὴ τῶν Μουσῶν ἦτο ἀσαφῆς καὶ ἔπρεπε κάποιος νὰ τὴν συνοδεύῃ ("ὑπὸ κρότου σημαινόμενη"). Ὁρῶντας τὸν Κρότον καὶ ἄλλοι ἔπρατταν τὸ ἴδιο. Διὰ τοῦτο καὶ αἱ Μοῦσαι, ἐτυγχάνουσαι τὴν χάριν τῆς δόξης τῇ βουλήσῃ του, ἠξίωσαν τὸν Δία ἐπιφανὴν οὖτον ποιήσῃ, διὰ τὴν ἀφοσίωσίν του πρὸς αὐτάς. Ἔτσι ὁ Κρότος ἐν τοῖς ἄστροις ἐτέθη τῇ τῶν χειρῶν χρήσει, φέροντας τὴν τοξευτικὴν ὠς σῆμα - ἐν δὲ τοῖς ἀνθρώποις ἔμεινε ἡ ἐκείνου πρᾶξις. Ἔχει δὲ καὶ τὸ πλοῖον μαρτυρία τῆς παρουσίης του, διότι φανερὸς πρὸς ὅλους ἐστί, οὐχὶ μόνον ἐν τῇ ξηρᾷ ἀλλὰ καὶ ἐν τῇ θαλάσσῃ. Διόπερ καὶ οἱ ἀναφέροντες αὐτὸν ὠς Κένταυρον, σφάλλουσιν, ἐπισημαίνει ὁ Ἐρατοσθένης.

Ὁ Ὑγίνος προσθέτει πὼς διὰ νὰ ἀπεικονισθοῦν ἅπασαι αἱ ἰκανότηταί του εἰς ἕνα σῶμα, ὁ Ζεὺς, τοῦ Κρότου ἀρίστου ἱππέως ὄντως, πόδας ἵππου ἐχάρισε, τὸ τόξον ὡς ἔνδειξιν ταχύτητος καὶ χάρης προσέθεσε, καὶ τὴν οὐρὰν τοῦ Σατύρου ἐπειδὴ τόσο τέρπονται αἱ Μοῦσαι μὲ τὸν Κρότον, ὅσο μὲ τοὺς Σατύρους ὁ Διόνυσος. Παρὰ τοὺς πόδας του, ὀλίγοι ἀστέρες φαίνονται σχηματίζοντες κύκλον, ποὺ κάποιοι εἴπαν ὃτι στέφανος ἐστί, ῥιφθεὶς ὡσὰν ἀπὸ παιζόντος τινός. Αὐτὰ τὰ τελευταῖα, κατὰ τὴν γνώμην μας, ἀποτελοῦσιν νεομυθολογία τῶν ὑστέρων ῥωμαϊκῶν χρόνων. Κατέληξε δὲ νὰ σχεδιάζεται ὡς Κένταυρος ἀπὸ σφάλμα ποὺ ἤδη ὑπῆρχε ἀπ' ἀρχαιότητος.

sagittariushist_sm.jpgΕἰς τὴν ἀναγεννησιακὴν οὐρανογραφίαν ὁ Τοξότης ἀπεικονίζεται μὲ μακριὰ ἐνδύματα ὡς εὐγενής, μὲ τὴν κορώναν του εὑρισκομένη πλησίον τῶν ποδῶν του (Corona Australis), τὸ δὲ βέλος τοῦ τόξου του στοχεύει πρὸς τὴν τοῦ Σκορπιοῦ καρδίαν, τὸν Ἀντάρην (ἀ' Σκορπιοῦ). Ὁ Ἥλιος ἀνατέλλει μετὰ τοῦ Τοξότου κατὰ τοὺς χειμερινοὺς μῆνας, ἐποχὴ ὅπου ἡ γῆ δὲν παράγει καρποὺς καὶ οἱ ἄνθρωποι πρὸς θήραν διὰ τὴν εὕρεσιν τροφῆς στρέφονται. Ἔτσι οἱ συμβολισμοὶ τοῦ Τοξότου ὡς κυνηγὸς ἱππεὺς καὶ θηρευτὴς ἀποκτούσιν μίαν ἐπιπλέον ἐφαρμογήν. Ὡς Τοξευτήρ, εὑρίσκεται πάντοτε ἐν πολεμικῇ ἑτοιμότητι. Ἀφοσιωμένος τῇ λατρείᾳ τῶν Μουσῶν, ὑπερασπίζεται αὐτὰς ἐμπολέμως καὶ προστατεύει τὰ ἔργα των καὶ τὰς ἀνωτέρας τέχνας. Αἱ Μοῦσαι δίδουσιν τὴν ἀνωτέραν παιδείαν, ποὺ ἐξυψώνει τὸν φιλοσοφημένον ἄνθρωπον καὶ τὸν ἐξευγενίζει.

Apollo_and_the_Muses_on_Mount_Helion_Parnassus_Claude-Lorrain_sm.jpgΕἰς τοὺς παλαιοὺς στρατοὺς οἱ τοξόται θεωροῦνται ἐπίλεκτοι πολεμισταί καὶ συνήθως προήρχοντο ἐκ τῆς τάξεως τῶν εὐγενῶν, ὄπως καὶ οἱ ἱππεῖς. Οἱ τοῦ Τοξότου συμβολισμοὶ ὑποδεικνύουσι (δείχνουν πρός) τὴν ἀριστοκρατίαν, τὸ καλλίτερο εἶδος τῶν Ἀνθρώπων ποὺ μέσῳ τοῦ ἀρείου πολέμου καὶ τῶν καλῶν τεχνῶν τῶν Μουσῶν ἐξευγενίζεται καὶ ὑψώνεται πρὸς τὴν ἀθανασίαν.

Οὐκ ἐστὶ τυχαῖον πὼς τὸ τοῦ Τοξότου ἄστρον εὑρίσκεται πρὸς τὴν κατεύθυνσιν τοῦ κέντρου τοῦ Γαλαξίου. Ὁ Γαλαξίας, ἀπὸ ὅπου προέρχονται οἱ δαίμονες (ἠνίοχοι) καὶ κατέρχονται αἱ ψυχαί. Ὁ αἰγυπτιακὸς ζῳδιακὸς τῶν Δανδήρων ἀπεικονίζει τὸν Τοξότην μετὰ διπλοῦ προσώπου ἀνδρὸς τὲ καὶ λέοντος τινός. Λέγεται ὑπὸ τοῦ Πλινίου πὼς τὸ τοῦ Τοξότου ἄστρον ἐσχημάτισε πρῶτος ὁ Κλεόστρατος ὁ Τενέδιος. Κένταυρος δὲ ἕτερον ἄστρον ἐστί, νοτίως ὑπὸ τῆς Ὕδρης κείμενον. Διὰ δὲ τοῦ νοτίου τῆς θέσεως, οὐχ ὁρατοὶ εἰσὶν ἅπαντες τῶν ἀστέρων του, ἀπὸ τὰς χώρας τῆς Μεσογείου.




Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ὁ Σκορπιός 17 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου
scorpio.gif
scorpio zodiac sign johfra

Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 23 Νοεμβρίου - 17 Δεκεμβρίου
Στοιχεῖον (Τρίγωνον): Ὕδωρ Χρῶμα: Ἅλικον, αἱματόχρουν
Τριγωνοκράτορες Ὕδατος: ἡμέρας Ἀφροδίτη, νυκτὸς Ἄρης, ἐπίκοινος ἡ Σελήνη
Οἶκος: Ἄρεως (νυκτερινός) Ὕψωμα: - / Ταπείνωμα: Σελήνης εἰς 3°
Πρόσωπα Δεκανῶν: Ἄρης/1ος, Ἣλιος/2ος, Ἀφροδίτη/3ος
Ὅρια: 1° - 7° Ἄρης, 8° - 11° Ἀφροδίτη, 12° - 19° Ἑρμῆς, 20° - 24° Δίας, 25° - 30° Κρόνος (κατὰ Ἡφαιστ./Αἰγυπτίους)
1° - 6° Ἄρης, 7° - 13° Ἀφροδίτη, 14° - 21° Δίας, 22° - 27° Ἑρμῆς, 28° - 30° Κρόνος (κατὰ Πτολεμαῖον)
Βοτάνη: ἀρτεμισία
Λαμπραὶ μοῖραι: 7°, 10°, 14°, 20°, 30°
Κληίδαι Λέξεις: φθινοπωρινό, ἡμερινό, ὑποτακτικόν, χερσαῖον, σπαστικόν, ἄφωνον, φολιδωτὸν,
Ἀνατομία: Τὸ αἰδοῖον / Ὁ φαλλός

Ὁ Σκορπιὸς ἐφορεύεται ἀπὸ τὸν θεὸν Ἄρην

bite_of_the_scorpion_sm.jpg Τὸ τοῦ Σκορπιοῦ Ἄστρον ἔλαβε τὸ ὄνομά του ὑπὸ τοῦ τεραστίου σκορπιοῦ ὅστις ἔδηξε τὸν Ὠρίωνα.

Ὁ Ὠρίων οὗτος ἐστὶ γίγας ὡραῖος, υἱὸς τοῦ Ποσειδῶνος μετὰ τῆς τοῦ Μίνωος θυγατρὸς Εὐρυάλης. Ἀπὸ τὸν πατέρα του ἔλαβε τὸ χάρισμα τοῦ ἐφ’ ὕδατος περιπατείν. Ὑπερέχει κατὰ τήν δύναμιν καὶ τὸ μέγεθος ὅλων τῶν ἡρώων, φέρεται δὲ κτίζων ἔργα σπουδαῖα. Ὁ Ἡσίοδος ἀναφέρει πὼς ὅταν ἡ θάλασσα ἐπεξετάθη μεταξὺ τῆς Σικελίας καὶ τῆς ἠπειρωτικῆς χώρας τῆς Ἰταλίας, ὁ Ὠρίων ἔκτισε τὸ κατὰ τὴν Πελωρίδα κείμενον ἀκρωτήριον καὶ ἐδημιούργησε ἐπίσης τὸ τέμενος τοῦ Ποσειδῶνος, τὸ ἰδιαιτέρως τιμηθὲν ὑπὸ τῶν ἐκεῖ κατοίκων. Ἡ πιὸ γνωστὴ ἱστορία του εἶναι ἡ τῆς ἀντιπαραθέσεώς του πρὸς τὸν Οἰνοπίωνα, βασιλέα τῆς Χίου.

Ὁ Ὠρίων ἅμα τῇ ελεύσει του εἰς Χῖον, μεθᾷ καὶ προσβάλλει τὴν τοῦ βασιλέως θυγατέρα, Μερόπη. Ὁ Οἰνοπίων θυμωθεὶς σφοδρῶς τυφλώνει τὸν Ὠρίωνα ἐν τῇ ὑπνώσει του. Συμφώνως ἐκδοχῆς ἑτέρας, ὁ μὲν Ὠρίων ἐπιχειρεῖ τὴν Μερόπη ἀποπλανήσειν, ὁ δὲ Οἰνοπίων τὸν μεθᾷ μέχρι ὑπνώσεως· κατόπιν τὸν τυφλώνει καὶ τὸν ἀποπέμπει τῆς νήσου.

poussin-orion-sun_sm.jpgὉ Ὠρίων ἔρχεται περιπλανώμενος εἰς Λῆμνον ὅπου συναντᾷ τὸν Ἥφαιστον. Ἐλεήσας ὁ θεὸς τὸν Ὠρίωνα, τοῦ προσφέρει τὸν οἰκέτην του, Κηδαλίωνα, ὠς ὁδηγόν. Ὁ γίγας τὸν καθίζει ἐπὶ τῶν ὤμων του καὶ ὁ Κηδαλίων τὸν κατευθύνει ἐν ταῖς ὁδοῖς. Οὕτως μετέρχεται πρὸς ἀνατολὰς καὶ συναντώντας τὸν Ἥλιον, θεραπεύεται. Ἔχοντας ἀνακτήσει τὴν ὅρασίν του, ἐπιστρέφει πρὸς τιμωρίαν τὸν Οἰνοπίωνος, τὸν ὁποῖον ὅμως οἱ πολίτες κρύβουσιν ὑπὸ τῆς χθονός.

Ὁ Ὠρίων παραιτεῖται τῆς ἀναζητήσεως καὶ ἔρχεται εἰς Κρήτην, ὅπου περὶ τὰς θήρας διάγει κυνηγετῶν, τῆς Ἀρτέμιδος παρούσης καὶ τῆς Λητοῦς. Παρασύρεται ὅμως καὶ μίαν ἡμέραν ἐκαυχάται πὼς δὲν ἐστὶ θηρίον ἀπὸ τὰ τῆς Γαίας ἁπάσης, τὸ ὁποῖον οὗ δύναται οὗτος καταβάλλειν. Θυμώνοντας μαζὶ του ἡ Γαῖα πέμπει ἐναντίον του ἔναν τεράστιον σκορπιόν· πληγεῖς ἀπὸ τὸ κεντρὶ του ὁ Ὠρίων χάνεται. Ὁ Ζεὺς ἀξιωθεὶς ὑπὸ τῆς Ἀρτέμιδος καὶ τῆς Λητοῦς, τὸν θέτει μεταξὺ τῶν ἄστρων διὰ τὴν ἀνδρείαν του καθὼς καὶ τὸν Σκορπιόν ὠς σημεῖον μνήμης αὐτοῦ καὶ τῆς πράξεως.

phaethon_driving_m.jpg

Κατ’ ἄλλους μύθους ὁ Σκορπιός προκαλεῖ τὸ ἀφηνίασμα τῶν ἡλιακῶν ἵππων, ὅταν τὸ ἅρμα ὑπὸ τὴν ἀπειρίαν τοῦ Φαέθοντος ἠνιόχου ὑψώνεται ὑπερβολικῶς· τότε συναντᾷ τὸν Σκορπιόν. Ὁ ποιητὴς τῶν Ἀστρονομικῶν Μανίλος, τὸν ἀποκαλεὶ "ὅστις ὀπισθόνδε περιπατεῖ" καὶ τὸν χαρακτηρίζει "κεκρυμμένον" ἢ "ἀΐδωτον".

Ἡ οὐρὰ τοῦ Σκορπιοῦ φαίνεται καταλήγουσα εἰς μίαν σκοτεινὴν περιοχὴν τοῦ Γαλαξίου, ἡ ὁποία παλαιοτέρως ἐθεωρεῖτο ἄνοιγμα τοῦ Ἅδου, ἀπὸ τὸν ὁποῖον καὶ ἀναδύεται ὁ Σκορπιός. Οἱ πλησίον τοῦ Σκορπιοῦ ἀστέρες τοῦ Ὄφεως θεωροῦνται σχετικοὶ καὶ μετὰ τοῦ θυελλώδους ἀνέμου. Παρ' Αἰγυπτίοις ἡ ἀκρονύκτιος ἀνατολὴ τοῦ Σκορπιοῦ συνέπιπτε μὲ τὴν ἀρχήν τοῦ πενηνταημέρου δυνατοῦ ἀνέμου Χαμζίν, τοῦ φέροντος σφοδρὰς ἀμμοθύελλας καὶ λοιμούς, ἐγείρει δὲ καὶ τοὺς σκορπιούς τῆς ἐρήμου οἵτινες ξεχῦνονται πρὸς κατοικημένας περιοχάς.

Ὁ φωτεινότερος ἀστὴρ τοῦ Σκορπιοῦ ἐστὶ ὁ Ἀντάρης, οὕτως ὀνομασθεῖς λόγῳ τῆς ἐκπληκτικῆς του ὁμοιότητος χρώματι καὶ μεγέθει πρὸς τὸν πλανήτην Ἀστέρα τοῦ Ἄρεως. Οἱ ἅρπαγές του ἐξετείνοντο πρὸς τοὺς ἀστέρας τοὺς νῦν ἀποτελοῦντας τὸ Ἄστρον τοῦ Ζυγοῦ, οἱ ὁποῖοι τοὺς κλασσικοὺς χρόνους ἦσαν μέρος τοῦ Σκορπιοῦ καὶ ὀνομάζοταν Χηλαί. Τὸν Ὄφιν κρατεῖ ὁ Ὀφιοῦχος, τὸ Ἄστρον τοῦ Ἀσκληπιοῦ, ὅστις δεσπόζει τοῦ Σκορπιοῦ καὶ εἶναι ὁ μόνος ποὺ δύναται μετριάσειν ἢ θεραπεύσειν τὴν καταστροφικὴν ἐπιρροὴν του.

horus-seth-and-law-throne_sm.jpgὉ Ὀφιοῦχος ἐπαναφέρει τὸν Ὠρίωνα ἐν ζωῇ, διδόντας του τὸ ἀντίδοτον τοῦ δηλητηρίου καὶ θεραπεύοντας τὴν πληγὴ τῆς πτέρνας του ἀπὸ τὸ κεντρὶ τοῦ Σκορπιοῦ. Ἐν Οὐρανῷ ὁ Ὠρίων καὶ ὁ Σκορπιός κατέχουν ἀντιδιαμετρικὰς θέσεις, καὶ ὅταν ὁ εἷς ἀνατέλλει ὁ ἕτερος δύει. Ἡ μάχη των ἀπεικονίζει τὴν κοσμικὴν ἰσορροπίαν μεταξὺ τῆς ἀενάου δημιουργικῆς δυνάμεως τῆς ζωῆς καὶ τῶν καταστροφικῶν δυνάμεων τοῦ θανάτου, ἐνῶ μετέχει καὶ ὁ Ὀφιοῦχος εἰσάγων τὴν παράμετρον τῆς θεραπείας εἰς τὴν μάχην αὐτήν.

Παρ' Αἰγυπτίοις ὁ Ὠρίων συσχετίζεται πρὸς τὸν Θεὸν Ὧρον ἐνῶ ὁ Σκορπιός πρὸς τὸν Θεὸν Σέθ. Τὸ ἔργον τῶν δύο Θεῶν αὐτῶν ἐστὶ ἀλληλοσυμπληρωματικόν, ὅπου ὁ Ὧρος γεννᾷ ἀενάως, παρέχων τὸν ἀνώτερον θεϊκὸν νοῦ, ἐνῶ ὁ Σεθ καταστρέφει ἀενάως ὅ,τι ἔχει ἀποσυγχρονισθεῖ, ὅ,τι ἔχει ἐκφύγει ἀπὸ τὸν δρόμον τοῦ σοφοῦ Ὥρου καὶ ὄντας στερούμενον τοῦ θεϊκοῦ νοῦ, ὀφείλει νὰ καταστραφῇ.





Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ὁ Ζυγὸς 18 Ὀκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου
libra.gif
Libra zodiac sign johfra

Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 31 Ὀκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου
Στοιχεῖον (Τρίγωνον): Ἀὴρ Χρῶμα: Ῥόδινον, πράσινον
Τριγωνοκράτορες Ἀέρος: ἡμέρας Κρόνος, νυκτὸς Ἑρμοῦ, ἐπίκοινος ὁ Ζεύς
Οἶκος: Ἀφροδίτης (ἡμερινὸς) Ὕψωμα: Κρόνου εἰς 21° / Ταπείνωμα: Ἡλίου εἰς 19°
Πρόσωπα Δεκανῶν: Σελήνη/1ος, Κρόνος/2ος, Δίας/3ος
Ὅρια: 1° - 6° Κρόνος, 7° - 14° Ἑρμῆς, 15° - 21° Δίας, 22° - 28° Ἀφροδίτη, 29° - 30° Ἄρης (κατὰ Ἡφαιστ./Αἰγυπτίους)
1° - 6° Κρόνος, 7° - 11° Ἀφροδίτη, 12° - 16° Ἑρμῆς, 17° - 24° Δίας, 25° - 30° Ἄρης (κατὰ Πτολεμαῖον)
Λαμπραὶ μοῖραι: 12°, 17°, 23°, 30°
Βοτάνη: σκορπίουρον
Κληίδαι Λέξεις: φθινοπωρινόν, στερεόν, ὑποτακτικόν, ἡμερήσιον, ἀνθρωποειδές, φωνῆεν
Ἀνατομία: Τὰ ἰσχία

Ὁ Ζυγὸς ἐφορεύεται ἀπὸ τὸν θεὸν Πλούτωνα

raffael_justitia_sm.jpgΤὸ τοῦ Ζυγοῦ Ἄστρον ἐστὶ τὸ μόνον μὴ ἀποτελὸν διακριτὴν ὁμάδα ἀστέρων.

Ἀνέκαθεν ἐλογίζετο ὠς τμῆμα τῶν γειτονικῶν του Ἄστρων, εἴτε ὡς ὁ ζυγός τῆς Παρθένου Ἀστραίας ἀρχικῶς, εἴτε ὡς αἱ χηλαὶ τοῦ Σκορπιοῦ κατόπιν. Ἐπιπροσθέτως, ὡς σύμβολον φέρει εἴδωλον ἀντικειμένου καθ' αὐτοῦ καὶ οὐχὶ ζῷου τινὸς! Χαριτολογώντας δυνάμεθα εἰπεῖν ὅτι ὁ Ζυγός ἀνήκει καὶ ταυτοχρόνως δὲν ἀνήκει τῷ Κύκλῳ τῶν Ζῴων, ἐφόσον μήτε ἀποτελεῖ εἴδωλον ζωντανοῦ ὄντος οὔτε διάκριτον Ἄστρον ὁ ἴδιος.

Ἀλλά, ἀληθῶς, τὶ τὸ πλέον ἁρμόζον τῷ Ἄστρῳ τὸ ἀντιπροσωπεῦον τὸν νέρτερον κόσμον, τὸν Ἅδην, τὸν ἀΐδωτον κόσμον ἐλεύσεως τῶν νεκύων! Ἀΐδωτος ὄντως παραμένει καὶ ὁ Ζυγός, ἀεὶ ἀποτελῶν μέρος γείτονος Ἄστρου, ἀμφιρροπώντας μεταξὺ Παρθένου ἄλλοτε καὶ ἄλλοτε Σκορπιοῦ. Ὑπενθυμίζοντας ὅτι δὲν ἀναφέρεται πρὸς τὸν κόσμον τῶν ζωντανῶν, δὲν φέρει κἂν εἴδωλον ζῴου τινός, ἀλλὰ τὸ πλέον οἰκεῖον τῷ Ἅδῃ Σύμβολον, τὸν τῆς Θεᾶς Δίκης Ζυγόν.

Ἀντιπροσωπεύει τὴν Δικαίαν Ἀρχὴν καὶ θεωρεῖται Πύλη τῆς Θείας Δίκης. Διὰ τοῦ Ζυγοῦ κρίνονται ὅλοι δικαίως, ἀναλόγως δὲ τοῦ ἀποτελέσματος ἐπέρχεται ἡ ἀνταμοιβὴ ἢ ἡ τιμωρία. Ἡ κρίσις ἐστὶ ἀνά-λογικὴ, τουτέστιν δι' ὀρθοῦ Λόγου κρίνεται ἕκαστος ἐξ ἰσότητος πρὸς τὸ Μέτρον του. Ὁ Βασιλεὺς κρίνεται πρὸς τὸ μέτρο τὸν Βασιλέων, ὁ Ἔμπορος πρὸς τὸ τῶν ἐμπόρων, ὁ πολεμιστὴς πρὸς τὸ τῶν πολεμιστῶν. Καὶ οὕτω καθ' ἑξῆς. Δὲν ἰσχύουσιν ἳδια μέτρα καὶ σταθμὰ πρὸς ὅλους, ἀλλ' ἀντιθέτως ἴσα μέτρα καὶ σταθμὰ πρὸς ἕκαστον! Κατ' ἀναλογίαν πρὸς τὴν ἰδιαιτέραν φύσιν ἑκάστου τελεῖται ἡ κρίσις καὶ ὁρίζονται αἱ ἀμοιβαὶ ἢ αἱ ποιναί. Συνεπῶς ἡ αὐτὴ πρᾶξις δύναται ἀντιμετωπίσθαι εὐμενῶς ἢ δυσμενῶς ἀναλόγως τοῦ πράξαντος!

Dike-strikes-Adikia_sm.jpgΔὲς ὅμως μὴν σοῦ ἔχει διαφύγει ὅτι ὁ Πλάτων ὑπονοεῖ κάτι οἰκεῖο (ποὺ μπορεῖς νὰ κατανοήσῃς), συνδέοντας μὲ τὸν Σωκράτην τὸν Λυκοῦργον καὶ ὄχι μόνον τὸν Πυθαγόρα, ὡς πίστευε ὁ Δικαίαρχος. Θὰ γνωρίζεις βέβαια πῶς ὁ Λυκοῦργος ἐξεδίωξεν ἐκ τῆς Λακεδαίμονος τὴν ἀριθμητικὴν ἀναλογίαν, ὡς δημοκρατικὴν καὶ ταιριαστὴν εἰς τὸν ὄχλον. Εἰσήγε δὲ τὴν γεωμετρικὴν ποὺ εἶναι πρέπουσα γιὰ τὴν σώφρονα ὁλιγαρχία καὶ τὴν νόμιμη βασιλεία. Διότι ἡ μία ἀπονέμει τὸ ἴσον (ἰσότης) βάσει τοῦ ἀριθμοῦ ἐνῶ ἡ ἄλλη τὸ κατ' ἀξίαν (αὐτὸ ποὺ πρέπει στὴν ἀξία τοῦ καθενός) βάσει τοῦ λόγου (ἀναλογίας). Ἐξάλλου, δὲν ἀνακατεύει τὰ πάντα μαζί (ἡ γεωμ. ἀναλογ.), ἀλλὰ ὑπάρχει εὔσημος (σαφὴς, εὐκρινὴς) διάκρισις σὲ αὐτὴν καὶ τῶν χρηστῶν καὶ τῶν πονηρῶν, ποὺ τοὺς λαχαίνει πάντα τὸ οἰκεῖον σὲ αὐτοὺς/ὅ,τι τοὺς ταιριάζει - καὶ (διακρίνονται) ὄχι διὰ ζυγῶν ἢ διὰ κλήρων ἀλλὰ κατὰ πόσο διαφέρουν ὡς πρὸς τὴν ἀρετήν καὶ τὴν κακίαν. Αὐτὴν τὴν ἀναλογίαν ἐφαρμόζει ὁ θεός στὰ πράγματα, τὴν προσαγορευομένην Δίκην καὶ Νέμεσιν, ὦ φίλε Τύνδαρη, τὴν διδάσκουσα σὲ ἐμᾶς ὅτι πρέπει νὰ θεωροῦμε τὸ δίκαιον ἰσότητα καὶ ὄχι τὴν ἰσότητα δίκαιον. Γιατί αὐτὴν τὴν ἰσότητα ποὺ οἱ πολλοὶ ἐπιδιώκουν, εἶναι ἡ μεγίστη πᾶσων ἀδικιῶν καὶ ὁ θεός τὴν ἐξαιρεῖ (ἀποδιώχνει), ὅσο αὐτὸ εἶναι δυνατὸν, καὶ διαφυλάσσει τὸ κατ' ἀξίαν, ἐφόσον γεωμετρικῷ τῷ τρόπῳ (διὰ γεωμετρικοῦ τρόπου) μὲ βάσει τὸν λόγον (ἀναλογία) προσδιορίζεται καὶ τὸ κατὰ νόμον (τὸ σύμφωνο μὲ τὸν νόμον).

[Πλούταρχος, Συμποσιακὰ, βιβλίον ὄγδοον, πρόβλημα β' - Με ποῖα ἔννοια ἔλεγε ὁ Πλάτων ὅτι ὁ θεός αἰωνίως γεωμετρεῖ. - Plutarchus Biogr., Phil., Quaestiones convivales (612c-748d)]

astraia_sm.jpgὌντας ἀρχικῶς μέρος τῆς Παρθένου ὁ Ζυγός ἀντιπροσώπευε τὸν ζυγόν τῆς Δίκης τῆς φερομένης τῇ δεξιᾷ χειρὶ τῆς Παρθένου Ἀστραίας, Θεᾶς Τιμωροῦ φερούσας καὶ τὸν τοῦ Διὸς Κεραυνὸν ἐπὶ τοῦ στόχου του. Κατὰ χρονικὴν στιγμὴν ἀπροσδιόριστον μέν, κατόπιν ὅμως δὲ τῆς Ἡσιοδείου, τὸ τῆς Παρθένου Ἄστρον συσχετίζεται πρὸς τὴν Θεὰν Δήμητρα, ἡ ὁποία πέραν τῆς γεωργίας καὶ τῶν δώρων τῆς καρποφόρου χθονός, συνδέεται καὶ πρὸς τὰ τοῦ Ἅδου διὰ τῆς Κόρης Της, Περσεφόνης, συζύγου τοῦ Πλούτωνος.

Ὁ δὲ Ζυγός γίνεται μέρος τοῦ Σκορπιοῦ, Ἄστρου τοῦ Ἄρεως, καὶ ὀνομάζεται Χηλαί. Ὄνομα προερχόμενο ἐκ τοῦ ῥήματος "χηλόω" τὸ ὁποῖο ῥῆμα σημαίνει "διχάζω", δι' ὃ καὶ αἱ διχαλωταὶ ὁπλαὶ τῶν ἵππων, τῶν βοῶν ἀλλὰ καὶ αἱ ἁρπάγαι τοῦ σκορπιοῦ καλοῦνται χηλαί. Διαπιστώνουμε ἐδῶ ἀκόμη μίαν ἔκφανσιν τῆς τοῦ Ζυγοῦ διττῆς ἰδιότητος. Διττὸς ἐστὶν ὁ Ζυγός οὐχὶ μόνον κυριολεκτικῶς (τὰ τοῦ ζυγοῦ δύο μέρη) ἀλλὰ καὶ συμβολικῶς (ἀμοιβαὶ καὶ τιμωρίαι), καθὼς καὶ ἀστρολογικῶς (μέρος τῆς Παρθένου ἢ τοῦ Σκορπιοῦ). Ὡς τοῦ Σκορπιοῦ Χηλαὶ ὁ Ζυγός ἀντιπροσωπεύει τὴν πλήρην καταστροφὴν τοῦ αἰσχροῦ, διὰ τῆς πολεμικῆς καὶ καθαρσίας δράσεως τοῦ Θεοῦ Ἄρεως.

plouton_persephone.jpg Εἰς μύθους δὲ μεταγενεστέρους, ὁ Ζυγός συσχετίζεται καὶ πρὸς τὸ τοῦ Πλούτωνος χρυσοῦν ἅρμα, τὸ ὁδηγοῦν τὴν Περσεφόνην ἒς Ἅδην. Ἅμα δὲ τῇ ἐπιστροφῇ τῆς Κόρης ὁ χρόνος της μοιράζεται (διχάζεται) μεταξὺ τοῦ συζύγου Της καὶ τῆς μητρὸς Της. Τὸ ἓν τρίτον τοῦ χρόνου -ἢ τὸ ἓν δεύτερον κατ' ἄλλους μυθογράφους- εὑρίσκεται ἒς Ἅδην καὶ τὸ ὑπόλοιπο μετὰ τῆς Δήμητρος. Ἐν ταῖς ἀρχαῖς τῆς Ζῳδιακῆς Ἐποχῆς τῶν Ἰχθύων ὁ Ζυγός ἐσημειοδοτοῦσε τὴν φθινοπωρινὴν τροπήν, τὴν ὥραν ὅπου νὺξ καὶ ἧμαρ εἰσὶν ἰσόχροναι καὶ θεωροῦνται ἰσορροποῦσαι. Ἐξ οὑ καὶ ἡ ἔννοια τῆς ἰσορροπίας ποὺ ἀπεδόθη ἐκ τῶν ὑστέρων εἰς τὸν Ζυγόν. Τὴν σήμερον ὅμως ἡ φθινοπωρινὴ τροπὴ σημειοδοτεῖται ἐκ τῆς Παρθένου.

Psychostasia_m.jpgΠαρ' Αἰγυπτίοις τὸ τοῦ Ζυγοῦ ἄστρον ἀρρήκτως συνδεδεμένον ἐστὶ μετὰ τῆς Θεᾶς Μα' άτ, τῆς ἐφορευοῦσης τὴν Κοσμικὴν Τάξιν, τὸν Θεῖον Νόμον, τὴν Θείαν Δίκην καὶ τὴν Ἀλήθειαν. Εἰς τὸν Ζυγὸν Της ζυγίζονται αἱ καρδίαι τῶν νεκύων πρὸς τὸ Μέτρον Της, συμβολιζόμενον δι ἑνὸς Πτεροῦ. Ἐὰν ἡ καρδία κριθῇ ἐλαφρύτερη τοῦ Πτεροῦ, προχωρεῖ καὶ ὁδηγεῖται ἐνώπιον τοῦ Ὀσιριδος. Ἐὰν κριθῇ βαρύτερη, βυθίζεται εἰς ἐπιπλέον ἐνσαρκῶσεις, διαδικασία ἐφορευόμενη ἐκ τῆς Θεᾶς Ἀμμούτ. Ἐὰν δὲ ὁ Ζυγός ἰσορροπήσῃ, ἡ ψυχὴ ἐπανενσαρκώνεται δι' ὀλίγον καιρόν ἐντός ζῴου τινός, ἵνα προσλάβῃ τὰ ἀπαραίτητα δι' ἐκείνην στοιχεῖα.

osirissm_sm.jpg

maatosir_sm.jpg




Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ἡ Παρθένος 17 Σεπτεμβρίου - 17 Ὀκτωβρίου
virgo.gif
Virgo zodiac sign johfra

Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 16 Σεπτεμβρίου - 30 Ὀκτωβρίου
Στοιχεῖον (Τρίωνον): Γῆ Χρῶμα: κεραμῶδες, στάχυος
Τριγωνοκράτορες Γῆς: ἡμέρας Ἀφροδίτη, νυκτὸς, ἐπίκοινος Ἑρμῆς
Οἶκος: Ἑρμοῦ (νυκτερινός) Ὕψωμα: Ἑρμοῦ 15° / Ταπείνωμα: Ἀφροδίτης 20°
Πρόσωπα Δεκανῶν: Ἥλιος/1ος, Ἀφροδίτη/2ος, Ἑρμῆς/3ος
Ὁρια: 1° - 7° Ἑρμῆς, 8 ° - 17° Ἀφροδίτη, 18° - 21° Δίας, 22° - 28° Ἄρης, 29° - 30° Κρόνος (κατὰ Ἡφαιστ./Αἰγυπτίους)
1° - 7° Ἑρμῆς, 8° - 13° Ἀφροδίτη, 14° - 18° Δίας, 19° - 24° Κρόνος, 25° - 30° Ἄρης (κατὰ Πτολεμαῖον)
Λαμπραὶ μοῖραι: 10°, 17°, 20°, 26°, 29°
Βοτάνη: καλαμίνθη
Κληίδαι Λέξεις:φθινοπωρινό, ὑποτακτικὸ, ἡμερινὸ, φωνῆεν, ἀνθρωποειδές, πτερωτό
Ἀνατομία: Ἡ γαστὴρ καὶ τὰ ἐσωτερικὰ της ὄργανα

Ἡ Παρθένος ἐφορεύεται ἀπὸ τὴν θέαν Δήμητραν

astraia_sm.jpgΤὸ τῆς Παρθένου Ἄστρον, δεύτερον τῷ μεγέθει ἐν τοῖς οὐρανοῖς σχετίζεται ἀπ’ ἀρχαιότητος πρὸς Θεὰν τινὰ.

Οἱ τῆς Παρθένου Μῦθοι ἐπλάσθησαν σὺν τῷ χρόνῳ. Συμφώνως τῷ Ἠσιόδῳ ἡ Τιτανὶς Ἀστραία, θυγάτηρ τοῦ Ἀστραίου καὶ κόρη τῆς Ἠοῦς, συνεπικούρισε τῷ Διὶ ἅμα τῇ ἐνάρξει τῆς Τιτανομαχίας. Ἅμα δὲ τῇ ληξει αἴτησε τῷ Διὶ διατηρεῖσθαι τὴν παρθενίαν της. Ὁ Ζεὺς συναίνεσε καὶ τὴν ἐτίμησε τοποθετώντας την ἐν οὐρανοῖς τῷ ἀστρῳ τῆς Παρθένου, ἀναθέτοντας της δὲ τὴν τοῦ Κεραυνοῦ του φορὰν!

Καθὼς ἡ Ἀστραία ἔγινε ἡ Τιμωρὸς Θεὰ ἡ φέρουσα τὸν Κεραυνὸν τοῦ Διὸς ἐπὶ τοῦ στόχου, ἐταυτίσθη μετὰ τῆς Θεᾶς Δίκης, θυγατρὸς τοῦ Διὸς καὶ Κόρης τῆς Θέμιδος, ἢ ἀκόμη καὶ μετὰ τῆς Νεμέσεως, τὴν αὐστηρὴν Θεὰν τὴν προάγουσαν τὸ Ἔργον τῆς Δίκης. Οὕτως ἐλέγετο ὅτι κάποτε συνέβιον τοῖς ἀνθρώποις, ἀλλὰ τοὺς ἐγκατέλειψε πρὸς Ὄλυμπον καὶ μετέστη ἒς Ἄστρον (τῆς Παρθένου) ὅτε ἐκεῖνοι κατέστησαν ἑαυτοὺς ἀδίκους. Ἀρχικῶς τὸ τῆς Παρθένου Ἄστρον περιελάμβανε καὶ τὸ τοῦ νῦν Ζυγοῦ, ὅπου ἡ Παρθένος Ἀστραία ἔφερε τὸν τῆς Δίκης Ζυγόν.

Ἡ Δημήτηρ ἀποτελεῖ Θυγατέραν τοῦ Κρόνου καὶ Κόρην τῆς Ῥέας, Ἀδελφήν, δέ, τοῦ Διός. Οἱ Μῦθοι της διεδόθησαν εἰς τὸ σύνολον τῶν περιοχῶν τοῦ –τότε- ἑλληνικοῦ κόσμου, ὅπου τὰ δημητριακὰ θάλλουν! Ἡ Θεὰ διδάσκει τὴν καλλιέργεια τοῖς ἀνθρώποις χαρίζοντας καὶ τὰ δῶρα της. Κατὰ παράδοσιν τινὰ ἡ Θεὰ συνευρεθεῖσα τῷ Ἥρωι Ἰασιώνι σὲ "ἀγρὸν ὀργωμένον τρεῖς φορὰς" τέκει τὸν Πλοῦτον.

rubens_statue-of-ceres_sm.jpgΤὸν κυρίαρχον Μῦθον ἀποτελεῖ ὅμως ὁ τῆς ἁρπαγῆς τῆς Περσεφόνης. Ἡ Δημήτηρ τῷ Διὶ μετὰ φιλότητος μιγεῖσα τέκει τὴν Περσεφόνην. Μήτηρ καὶ Κόρη ἦσαν ἀχώρισται ἕως ὅτου ὁ Θεὸς τοῦ Ἅδου Πλούτων ἐρωτεύθη τὴν Περσεφόνην ποθώντας τὴν ὡς σύζυγον του. Τῇ συναινέσει τοῦ Διὸς τὴν ἥρπαξε ἐκ τῶν Νυσαίων Ἀγρῶν καταβιβάζοντάς την ἒς Ἅδην. Ἡ Δημήτηρ ἀπαρηγόρητος ὑπὸ τοῦ ἀφανισμοῦ τῆς Κόρης της τὴν ἀνεζήτη παντοῦ ὥσπου πληροφορήθη τελικῶς ὑπὸ τῆς Ἑκάτης καὶ τοῦ Ἠλίου ὅτι ἡ Κόρη της εὑρέθη ἒς Ἅδην.

Ὀργισθεῖσα πρὸς τὸν Δίαν τότε, ὅστις συνεπικούρησε τὴν ἀπαγωγήν, ἐγκαταλείπει τὸν Ὄλυμπον καὶ λαμβάνοντας μορφὴν γηρασμένου γυναικὸς τινὸς ἐλαύνει ἒς Ἐλευσίναν. Τεθλιμμένη οὖσα θρηνεῖ συμπαρασύροντας ὅλην τὴν Φύσιν. Τὰ φυτὰ παύουσιν καρποδοτεῖν καὶ ἡ χθὼν τρέπεται ἄγονος. Τότε ὁ Ζεὺς πέμπει ἒς Ἅδην τὸν Ἑρμῆν ἵνα συναιτίσει τὸν Πλούτωνα ὄπως ἐπιστρέψῃ τὴν Κόρην παύοντας τὴν τῆς Δήμητρος θλῖψιν. Ὁ Πλούτων δέχεται μέν, ἀλλὰ πρὸ τῆς ἐπιστροφῆς, τῆς παραχωρεῖ πρὸς βρῶσιν κόκκους ῥοιῆς, συμβόλου Γάμου καὶ γονιμότητος. Ὁ Ἑρμῆς ὁδηγεῖ τὴν Περσεφόνην τῇ μητρὶ της ἡ ὁποία πλέον ἀγαλλιάζει. Παύει τὴν ἀφορίαν καὶ γέμει βλαστῶν τὲ καὶ θαλλῶν τὰ φυτά. Δίδει τοῖς ἀνθρώποις τὰς Ἱερὰς Τελετὰς καὶ τὰ Μυστήρια τὰ τελούμενα ἐν Ἐλευσῖνι πρὸς Τιμὴν τῆς Θεᾶς, τῆς Κόρης καὶ τοῦ Συζύγου της.

leighton-return-of-persephone_sm.jpgἩ Περσεφόνη ὅμως δὲν δύναται νὰ μείνη ἒς ἀεὶ παρὰ τῇ Δήμητρι ἐφόσον ἔχει δεχθεῖ τροφήν ὑπὸ τοῦ Ἅδου καὶ ὀφείλει ἐπανεπιστρέφεσθαι. Οὕτως, τῇ παρεμβάσει τοῦ Διὸς καὶ τῆς Ἑκάτης, αἱ Θεαὶ συμφωνοῦσιν τὴν παραμονὴν τῆς Περσεφόνης κατὰ τὸ ἤμιση τοῦ χρόνου ἐν Ἅδῃ παρὰ τῷ συζύγῳ της καὶ τὸ ἕτερον ἤμιση τοῦ χρόνου ἐν Ὀλύμπῳ παρὰ τῇ μητρὶ της. Ἔκτοτε ἕκαστον φθινόπωρον ἡ Περσεφόνη κατέρχεται ἒς Ἅδην προκαλοῦσα τὴν τῆς χθονὸς ἀκαρπίαν τὲ καὶ τοῦ χειμῶνος μελαγχολίαν. Ἕκαστον δὲ ἔαρ ἀνέρχεται ἒς Ὄλυμπον φέροντας θάλλος τὲ καὶ ἄνοιξην τῶν καρπῶν κάθε εἴδους! Σύμβολα τῆς Θεᾶς ἀποτελοῦσι μεταξὺ ἄλλων ὁ μήκων, τὸ δρέπανον καὶ ὁ στάχυς.

Μάλιστα στάχυς ὀνομάζεται καὶ ὁ λαμπρότερος Ἀστὴρ τοῦ τῆς Παρθένου Ἄστρου. Πρὸς Τιμὴν τῆς Θεᾶς ἐτελούταν ἐπίσης, μεταξὺ ἄλλων, τὰ Προαρητούρια ἢ Προαρκτούρια, κατὰ τὴν ἀνατολὴν τοῦ Ἀρκτούρου, καὶ τὰ Ἀλώα, κατὰ τὴν νῦν 12/12. Ὁ Ἀστὴρ Ἀρκτοῦρος τοῦ Ἀστρου τοῦ Βοώτου, παρὰ τῇ Παρθένῳ, σχηματίζει ἐν μεῖζον τρίγωνον μετὰ τοῦ Στάχεως καὶ τοῦ Λεοντείου Βασιλίσκου.

Ἐν Αἰγύπτῳ ἡ Παρθένος συνεδέετο πρὸς πλευρὰς τινὰς τῆς Μεγάλης Θεᾶς Ἴσιδος, συζύγου τοῦ Ὀσίριδος, Θεὰ ἐπίσης ἐφορεύουσα τὴν γονιμότητα καὶ καρποφορίαν, ἰδίως τῆς περὶ τὸν Νεῖλον χώρας. Ἡ ἀνατολὴ τῆς Παρθένου ἀκολουθοῦσε τὴν τοῦ Νείλου ζωογόνον καὶ ἄφθονον πλημυρίδαν.

demeter.jpg
Ἡ Θεὰ Δήμητρα, ἄγαλμα ἑλληνιστικῆς περιόδου





Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ὁ Λέων 17 Αὐγούστου - 16 Σεπτεμβρίου
leon.gif
leon zodiac sign johfra

Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 10 Αὐγούστου - 15 Σεπτεμβρίου
Στοιχεῖον (Τρίγωνον): Πῦρ Χρῶμα: χρυσοῦν
Τριγωνοκράτορες Πυρὸς: ἡμέρας Ἥλιος, νυκτὸς Δίας, ἐπίκοινος Κρόνος
Οἶκος: Ἡλίου Ὓψωμα: - / Ταπείνωμα: -
Πρόσωπα Δεκανῶν: Κρόνος/1ος, Δίας/2ος, Ἂρης/3ος
Ὅρια: 1° - 6° Δίας, 7 ° - 11° Ἀφροδίτη, 12° - 18° Κρόνος, 19 ° - 24° Ἑρμῆς, 25° - 30° Ἄρης (κατὰ Ἡφαιστ./Αἰγυπτίους)
1° - 6° Δίας, 7 ° - 12° Ἀφροδίτη, 13° - 19° Ἑρμῆς, 20° - 25° Κρόνος, 26° - 30° Ἄρης (κατὰ Πτολεμαῖον)
Λαμπραὶ μοῖραι: 1°, 4°, 5°, 16°, 20°, 26°, 30°
Βοτάνη: κυκλάμινος
Κληίδαι Λέξεις: θερινὸ, δίσωμον, ἡμερινὸ, προστάσσον, βασιλικὸ, χερσαῖον, τετράπουν, ἀσελγές, ἡμίφωνο
Ἀνατομία: Ἡ καρδία καὶ τὰ περὶ αὐτῆς

Ὁ Λέων ἐφορεύεται ἀπὸ τὸν θεὸν Δία

LEON-SPHERE_sm.jpgὉ Λέων, σύμβολον δυνάμεως, ἤδη ἀπὸ ἀρχαιότητος ἐθεωρεῖτο ὁ Βασιλεὺς τῶν ζῴων.

Ὁ τῶν ζῴων κύκλος, τουτέστιν ὁ Ζῳδιακὸς θὰ ἦτο ἀτελὴς δίχως τὴν παρουσίαν αὐτοῦ. Τὸ τοῦ Λέοντος ἄστρον σχετικὸν πρὸς τὸν τοῦ Ἡρακλέους πρῶτον ἆθλον ἐστί, τὸν τοῦ τῆς Νεμέας Λέοντος. Κατὰ τὴν βορείαν ἄκρην τῆς ἀργολικῆς πεδιάδος, πλησίον τῆς Τίρυνθος τὲ καὶ τῶν Μυκηνῶν, ὑψούνται ὄρη διαπερνούμενα ἀπὸ τὴν πρὸς Κόρινθον ὁδόν. Τὸ πλέον ὑψηλὸν των, ἔχον τὸ ἰδιόμορφον σχῆμα ἠμίσεως ἀντεστραμμένου δίσκου ὀνομάζεται Ἀπέσας. Ὑπὸ τὸν Ἀπέσαντα ἀπλώνεται ἡ μεγάλη πεδιὰς τῆς Νεμέης ἔχουσα ἀρκετὰ σπήλαια τοῖς περιχώροις της. Ὄρος δὲ ἐκεῖ φέρει καὶ τὸ ὄνομα Τρητόν! Ἐν τῇ αὐτῇ περιοχῇ ἐσύχναζε καὶ λέων τὶς ἀποτελῶν τὸν τρόμον τῶν κατοικούντων, ὁ Λέων τῆς Νεμέης! Ἐν ἰσχυρόν, ἄτρωτον ζῷον, υἱὸς τοῦ Ὄρθρου καὶ παῖς τῆς Ἐχίδνης, ἀδελφὸς δὲ τῆς τῶν Θηβῶν Σφιγγός!

Ἀναθραφὴς ὁ λέων ὑπὸ τῆς Ἥρης ἐπέμφθη ὑπ’ αὐτῆς ἒς Ἄργος ἀπὸ τὴν τῶν Ἀρίμων ἀνατολικὴν χώραν πρὸς τιμωρίαν τῶν ἐκεῖ κατοικούντων ἀπογόνων τοῦ Φορονέως. Συμφώνως ἐκδοχῆς ἑτέρας, ὁ λέων εὑρίσκετο ἀρχικῶς ἐν τῷ παλάτι τῆς Θεᾶς Σελήνης ἡ ὁποία τὸ ἀπέπεμψε ῥίπτοντας τὸ οὕτως ἐπὶ τοῦ Ἀπέσαντος ἢ ἔστω τὸ παρεχώρησε τῇ Θεᾷ Ἥρῃ.

herakles-vase-sm.jpgὉ λέων ἐρήμη τὴν χώραν κατασπαράζοντας ἀμφοτέρους τοὺς κατοικοῦντας καὶ τὰ ποίμνιά των. Ἐκατοίκη ἐντὸς σπηλαίου τινὸς διθύρου, τὸ δὲ δέρας του ἦτο ἄτρωτο! Οὐδὲ πῦρ μηδὲ σίδηρος ἐδύναντο φθείρειν τὸ! Ὁ Ἡρακλῆς ἀναλαμβάνει τὸν τοῦ λέοντος φόνον καὶ φορὰν τοῦ δέρατός του πρὸς ἀπόδειξιν τῷ Εὐρυσθὶ τῆς ἐκτελέσεως τοῦ Ἄθλου! Ἐκκινῶν ὁ Ἡρακλῆς μετέβει τὸ πρῶτον εἰς τὴν μικρὰν πόλιν τῶν Κλεώνων, κατὰ τὰς παρυφὰς τοῦ τῆς Νεμέης δάσους. Ἐκεῖ ξενείται ὑπὸ τοῦ Μολόρχου, γεωργοῦ πένητος τινὸς ἔχοντος υἱὸν ὑπὸ τοῦ λέοντος πεφονευμένον! Ὁ Μόλορχος βουλόμενος θύειν τὸν μοναδικὸν κριὸν του πρὸς τιμὴν τοῦ Ἠρακλέως ἀποτρέπεται τελικῶς ὑπὸ τοῦ ἥρωος ὅστις τὸν ἐντελεῖ ὄπως ἀναμείνη ἕως τριάκοντα ἡμέρας. Ἐὰν ἐν τῷ μεταξὺ ὁ Ἡρακλῆς ἐπιστρέψει νικῶν, ὁ Μόλορχος δεσμεύεται θύσειν τὸν κριὸν τῷ Ἡρακλεῖ ὠς Ἡρῴαν. Ἀλλέως θύσειν τῷ Διὶ Σωτῆρι.

Ὁ Μόλορχος πληροφορεῖ τὸν Ἡρακλέα τίνι τρόπῳ ὀφείλει ἀγωνισθῇ πρὸς τὸ θηρίον. Καθῶς τὸ ξίφος ἢ ἡ λόγχη εἶναι ἀνώφελα προτρέπεται ἡ χρῆσις πάλης. Ἐπίσης τὸν ἐνημερώνει ὅτι τὸ σπήλαιον φέρει δύο θύρας. Ὁ Ἡρακλῆς τὸν λέοντα συναντήσας ἀρχίζει τὴν ῥίψιν βελῶν ἀλλ’ ἐπὶ ματαίῳ. Ἀπειλώντας τον δὲ διὰ τοῦ ῥοπάλου, τὸν τρέπει ἐντὸς τοῦ σπηλαίου, ἔχοντας βεβαίως φροντίσει ὄπως τὴν μίαν τῶν ἐξόδων του κλείσῃ. Κατόπιν πάλης ὁ Ἡρακλῆς τυλίγοντας τὸν λέοντα ταῖς στιβαραῖς του χείραις, τὸν πνίγει. Ἐκ τῆς πάλης ἐξουθενωθεὶς, ὁ Ἡρακλῆς κοιμάται ὕπνον βαθὺν τὲ καὶ μακρόν.

HERAKLES_LION-sm.jpgἌμα τῇ ἀφυπνήσει του στέφεται σελίνου, ὡσὰν ἐκ τάφου ἐγερθεὶς τίς, ἀφοῦ κατὰ τὸ πάλαι τοὺς τάφους ἐκόσμουν μετὰ σελίνου. Ἀμήχανος ὢν πρὸ τῆς ἀτρήτου τοῦ Λέοντος δοράς, καταφεύγει εἰς τὴν χρήσιν τῶν ἰδίων τοῦ Λέοντος ὀνύχων! Ὁ Μόλορχος ἀναμένει τὴν τοῦ Ἥρωος ἐπιστροφήν. Ἡ τριακοστὴ ἡμέρα ἐπέρχεται μὰ ὁ Ἡρακλῆς ἄφαντος ἐστί. Νομίζοντάς τον τεθνεώτα ὁ Μόλορχος σχεδιάζει τὴν ἀνάλογον θυσίαν. Πρὸ τοῦ τέλους της ὅμως ὁ Ἡρακλῆς προβαίνει φέρων τὸν Λέοντα τοῖς ὤμοις του. Ὡς ἐκ τούτου θύουσιν κριὸν τῷ Διὶ Σωτῆρι καὶ ὁ Ἡρακλῆς ἱδρύει ἀγῶνας πρὸς τιμὴν τοῦ Διός, τὰ Νέμεα, ὅπου οἱ νικηταί μέλει στεφανοῦσθαι σελίνου.

Τοῦ Ἡρακλέους ἐπανελθόντος ἐς Μυκήνας, εἰς τὴν κατοικίαν τοῦ Βασιλέως Εὐρυσθέως, ὁ τελευταῖος τρομάξας ὑπὸ τῆς τοῦ Ἥρωος πρὸ τοιούτου θηρίου ἀνδρείας, τοῦ ἀπαγορεύει τὴν περεταίρω εἴσοδον εἰς τὴν πόλιν ὁρίζοντάς τον νὰ παρουσιάζη ἔκτοτε τὴν λείαν του πρὸ τῶν πυλῶν. Τὴν δὲ ἄτρωτον τοῦ Λέοντος δοράν, τὴν καλουμένην «λεοντὴν», φέρει ἔκτοτε ὁ Ἥρως τοῖς ὤμοις του πρὸς προστασίαν του κατὰ τοὺς μελλοντικοὺς του ἄθλους. Ὁ Ζεὺς πρὸς τιμὴν τοῦ Υἱοῦ Του καὶ διαιώνισιν τῆς ἐπιτυχίης Του, ἐκαταστέρισε τὸν Λέοντα τοποθετώντας τον ἐν τοῖς ἄστροις τοῦ ζῳδιακοῦ.




Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com
Ὁ Καρκίνος 17 Ἰουλίου - 16 Αὐγούστου
cancer.gif
cancer zodiac sign johfra

Οὐρανομετρικὴ διέλευσις: 21 Ἰουλίου - 9 Αὐγούστου
Στοιχεῖον (Τρίγωνον): Ὕδωρ Χρῶμα: ἀργυρό, γαλάζιο
Τρίγωνοκράτορες: ἡμέρας Ἀφροδίτη, νυκτὸς Ἄρης, ἐπίκοινος Σελήνη
Οἶκος: Σελήνης Ὕψωμα: Διὸς 15° / Ταπείνωμα: Ἂρεως 28°
Πρόσωπα Δεκανῶν: Ἀφροδίτη/1ος, Ἑρμῆς/2ος, Σελήνη/3ος
Ὅρια: 1° - 7° Ἄρης, 8° - 13° Ἀφροδίτη, 14° - 19° Ἑρμῆς, 20° - 26° Δίας, 27° - 30° Κρόνος (κατὰ Ἡφαιστ./Αἰγυπτίους)
1° - 6° Ἄρης, 7° - 13° Δίας, 14° - 20° Ἑρμῆς, 21° - 27° Ἀφροδίτη, 28° - 30° Κρόνος (κατὰ Πτολεμαῖον)
Λαμπραὶ μοῖραι: 8°, 9°, 15°, 20°, 22°, 26°
Βοτάνη: σύμφυτον
Κληίδαι Λέξεις: θερινό, στερεό, ἡμερινό, προστάσσον, ἄφωνον, ἀμφίβιον, κάθυγρον
Ἀνατομία: Στῆθος καὶ πλευραί, γαλακτοφόροι ἀδένες

Ὁ Καρκίνος ἐφορεύεται ἀπὸ τὸν θεὸν Ἑρμῆν

scarab.jpg

Ὁ Καρκίνος σχετίζεται πρὸς τὸν δεύτερον τοῦ Ἡρακλέους ἆθλον, τὸν τῆς Λερναίης Ὕδρης.

Τὸ τοῦ Καρκίνου ἄστρον ἐγνωσμένον ἀπὸ ἀρχαιοτάτων χρόνων ἐστὶ παρ' Ἕλλησι τὲ καὶ τοῖς Αἰγυπτίοις, συμβολιζομενον ὑπὸ μορφῆς καρκίνου, ἐνίοτε δὲ ἐν Αἰγύπτῳ καὶ ὑπὸ μορφῆς σκαραβαίου τινός. Ὁ Καρκίνος ζοῦσε ἐν Λέρνῃ. Ὅτε ὁ Ἡρακλῆς ἐπάλευε ἐναντίον τῆς πολυκεφάλου δηληφόρου Ὕδρης, ὁ Καρκίνος τὸν ἐπροσέγγισε καὶ τὸν ἔδηξε μετὰ πλείστης σφοδρότητος εἰς τὴν πτέρναν. Τότε θυμωθεῖς ὁ Ἡρακλῆς τὸν συνέθλιψεν ὑπὸ τὸν πόδα του. Ἡ Θεὰ Ἥρα θαυμάσασα τὸ τοῦ Καρκίνου σθένος πρὸς τὸν δυνατὸν Ἡρακλέα, τὸν ἐτίμησε καταστερίζοντάς τον. Οὕτως προέκυψε τὸ τοῦ Καρκίνου ἄστρον.

hercules_crab2_sm.jpg

Ἀναφέρεται συχνάκις ὑπὸ συγχρόνων μεταφραστῶν, ὅτι ἡ Θεὰ Ἥρα αὐτὴ ἔπεμψε τὸν Καρκίνον ἵνα τὸν Ἡρακλέα δήξει. Κατὰ τὰ πρωτότυπα ἀρχαῖα κείμενα ὅμως, ὡς οἱ καταστερισμοί τοῦ Ἐρατοσθένους ἢ καὶ ὕστερον οἱ Μῦθοι Ἀστρονομικοί τοῦ Ὑγίνου, δὲν ἀναφέρεται οὐδαμῶς τοιοῦτο τί. Τῆς διηγήσεως ἐξελιχθεῖσης ὁ καρκίνος ἐμφανίζεται καὶ δάκνει τὸν Ἡρακλέα, ἄνευ ἀναφορὰς τῶν κειμένων πρὸς τὴν Θεὰν Ἥραν.

Τοῦτος βεβαίως δὲν ἀποτελεῖ τὸν μόνον Μῦθον ἐν σχέσει πρὸς τὸ συγκεκριμένον ἄστρον. Τῆς γιγαντομαχίας διαρκούσης, ὁ Θεὸς Διόνυσος ἀκολουθοῦμενος ὑπὸ τοῦ Σειληνοῦ, γηραιοῦ Σατύρου τινὸς ὅστις φέρεται καὶ τροφὸς του κατὰ τοὺς Μύθους, καθὼς καὶ ὑπὸ ἀκολουθίας ὁλοκλήρου Σατύρων, ἐφορμᾷ ἐναντίον τῶν γιγάντων. Οἱ Διόνυσος τὲ καὶ Σειληνός πορεύονται ἐπὶ δύο ὄνων ὠγκηζοντων τὰ μάλα! Οἱ δὲ γίγαντες τὴν φωνὴν ἀκούοντες, τρέπονται εἰς φυγὴν ἐντρόμως! Ὁ Διόνυσος ὠς εὐχαριστίαν πρὸς τὰ δυο ζῷα, τὰ ἐτοποθετησε ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἐν τῷ ἄστρῳ τοῦ Καρκίνου, ὅμου μετὰ τῆς Φάτνης τῶν, παρὰ τῆς ὁποίας τρέφονται.

dionysus2silenus0404_sm.jpgΠρόκειται περὶ τῶν δύο ἀστέρων Βόρειον Ὄνον (γ΄ Καρκίνου) τὲ καὶ Νότιον Ὄνον (δ΄Καρκίνου) μεταξὺ τῶν ὁποίων εὑρίσκεται τὸ ἀστρικὸν σμῆνος τῆς Φάτνης (Μ44). Ὁ Ἄρατος (2260 ἔτη πρὸ τῆς ἐποχῆς ἡμῶν), ὄπως καὶ ὁ Ἵππαρχος (130 ἔτη μετὰ τὸν Ἄρατον) τὴν ἀπεκάλουν νεφελῶδες ἄστρον. Ὁ Πτολεμαῖος (250 ἔτη μετὰ τὸν Ἵππαρχον) τὴν περιγράφει κατὰ τὰς Μαθηματικὰς Συντάξεις αὐτοῦ (γνωσταὶ καὶ ὠς "Ἀλμαγέστη") ὠς νεφέλωμα ἐπὶ τὸ τοῦ Καρκίνου στήθους, ὁ δὲ Ἠφαιστίων ὁ Θηβαῖος (1600 ἔτη πρὸ τῆς ἐποχῆς ἡμῶν) τὴν ἀναφέρει πλέον ὠς Φάτνην.

Τὰ τῶν Ὄνων τὲ καὶ Φάτνης χαρακτηριστικὰ ἐπηρεάσαν τὸν συμβολισμόν ὁλοκλήρου τοῦ τοῦ Καρκίνου ἄστρου. Ἡ ὑπομονή, ἡ κτητικότης, ἡ ἀποφασιστικότης, ὄπως καὶ ἡ ἰσχυρὰ γενετήσιος ὁρμὴ τοῦ ζῳδίου ἀποτελοῦσιν ἰδιότητας προερχομένας ἀπὸ τοὺς Ὄνους τῶν Σατύρων καὶ τοῦ Διονύσου! Τὴν σήμερον ὅμως, ἡ ἐπιρροὴ των φαίνεται ὄπως ἔχει πλέον λησμονηθεῖ καὶ εἶναι ἐλάχιστοι οἱ ἀστρολόγοι οἱ γνωρίζοντες τοὺς συσχετισμοὺς τοῦτους.

Ὁ Καρκίνος συσχετίσθη μὲ τὴν τῶν Ψυχῶν Κάθοδον, ἀπό τὴν ἐποχήν ὄπου σημειοδοτοῦσε τὴν θερινήν τροπήν (ηλιοστάσιον), ἡ ὁποία θεωρεῖται Πύλη τῶν κατερχομένων πρὸς ἐνσάρκωσιν Ψυχῶν. Τὴν σήμερον ἡ Πύλη αὐτή σημειοδοτεῖται ἐκ τοῦ ἄστρου τῶν Διδύμων.





Αναρτήθηκε από..
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ= Ε. Φ.
e-mail: stathis.f@windowslive.com

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες