Μέρος 7ον
Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή μου, συνέχισα να παρακολουθώ τα θέματα εκείνα, που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας μου κι έχω δημιουργήσει μια ομάδα συναδέλφων, που τ΄ αναλύουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε.
Πρόσφατα, έτος 1999, ένας συνάδελφος που εργάστηκε στις μυστικές υπηρεσίες, μας βρήκε και μας ενημέρωσε τόσο για το που βρίσκεται το κέντρο διοίκησης των ρομποτοειδών (Novosibirsk) και των Κοσμοσφαιρών (Novosibirsk & Semipalatinsk), όσο και για το που κατασκευάζονται, που δηλαδή είναι το κέντρο κατασκευής των ρομποτοειδών και των Κοσμοσφαιρών.
Απ΄ τα στοιχεία που μας έδωσε λοιπόν, όχι μόνον φαίνεται ότι πράγματι μεταξύ 1979 και 1995 τα δύο προαναφερόμενα κέντρα ήταν τόπος τελικής συναρμολόγησης των Κοσμοσφαιρών και τόπος προγραμματισμού των ρομποτοειδών, αλλά και ότι μετά το 1990 το τμήμα των Κοσμοσφαιρών άρχισε να μεταφέρεται μυστικά και σιωπηλά σ΄ ένα άλλο, ολοκαίνουργιο κέντρο, το οποίο κατασκευάζονταν υπογείως και το οποίο πιθανότατα σήμερα να είναι το μεγαλύτερο υπόγειο κέντρο, αποθήκες, μονάδα τεχνολογικής συναρμολόγησης, κέντρο παραγωγής και διοίκησης των Παγκοσμίων Κοσμοσφαιρών, και όχι μόνον.
Και αυτό, διότι μετά την αλλαγή που συνέβη στη Ρωσία απ΄ το 1990 και μετά, οι Αμερικανοί είχαν πληροφορηθεί πλέον για τα κέντρα Novosibirsk & Semipalatinsk και οι Ρώσοι έπρεπε ν΄ αλλάξουν ΄διεύθυνση`. Έτσι, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου κέντρου, άγνωστου στους Αμερικανούς, όχι σαν τόπος αλλά σαν κέντρο με συγκεκριμένες εργασίες.
Το νέο κέντρο άρχισε να κατασκευάζεται στα Ουράλια Όρη στην περιοχή Yamantau Mountains (Όρη Γιαμαντάου) και τα σχέδια είχαν αρχίσει, κατά τις πληροφορίες μας, πριν το 1985, διότι οι προηγούμενοι χώροι Novosibirsk & Semipalatinsk είχαν ήδη φθάσει σε κορεσμό ή εν πάση περιπτώσει ήταν ήδη πολύ γνωστοί σε μας.
Όλες λοιπόν οι πληροφορίες μας συγκλίνουν ότι στα όρη Γιαμαντάου βρίσκεται σήμερα το κέντρο τελικής συναρμολόγησης των Κοσμοσφαιρών, των Όπλων Ακτινοβολίας και πιθανότατα το κέντρο τελικής συναρμολόγησης των ρομποτοειδών, ως και το κέντρο προγραμματισμού τους.
Ας εξετάσουμε όμως το θέμα ιδιαίτερα!
Μια ΄Περιοχή 51` στη Ρωσία;
Συντεταγμένες
Yamantau
Μπελορέτσκ - 15
Μπελορετσκ - 16
Αλκίνο - 2;
Beloretsk PPL 52*58΄00"Ν 59*24΄00"Ε
Yamantau Gora MT 53*15΄19"Ν 59*06΄11"Ε
Alkino PPL 56*05΄00"Ν 59*04΄00"Ε
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν την ύπαρξη αυτού του Ρωσικού κέντρου και οι υποψίες τους συμπίπτουν μ΄ αυτές του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οι αποδείξεις αποκαλύφθηκαν χάρη στις υποψίες του Κογκρέσου για το ρωσικό συγκρότημα στο βουνό Yamantau γύρω στο 1997 (ο συνεργάτης μας και άλλοι 30 πράκτορες πέρασαν άσχημες μέρες μέχρι να καταφέρουν να βρουν αυτά που έπρεπε).
Πού βρίσκεται η τεράστια μυρμηγκοφωλιά;
Πως είναι κατασκευασμένη;
Αρχίζοντας απ΄ την περίοδο του Brezhnev, η Ρωσία επιδίωξε την κατασκευή μιας ογκώδους υπόγειας εγκατάστασης στο βουνό Yamantau και την πόλη Mezhgorye (στο παρελθόν εγκαταστάσεις Μπέλορετσκ - 15 και Μπέλορετσκ - 16). Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 1997 αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ως κλειστή περιοχή, που περιέχει εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας.
Στις 16 Απριλίου 1996, ο αμερικανικός τύπος ανέφερε για μια μυστηριώδη στρατιωτική βάση, που κατασκευάζεται στη Ρωσία:
<<Σ΄ ένα μυστικό πρόγραμμα, που θυμίζει τις πιο ψυχρές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία χτίζει ένα γιγαντιαίο υπόγειο στρατιωτικό συγκρότημα στα βουνά Ural, όπως αναφέρουν δυτικοί ανώτεροι υπάλληλοι και οι Ρώσοι μάρτυρες>>.
"Κρυμμένο στο εσωτερικό του βουνού Yamantau στην περιοχή Beloretsk των Νοτίων Ουραλίων, το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία ενός τεράστιου συγκροτήματος, που εξυπηρετούνταν από ένα σιδηρόδρομο, μια εθνική οδό και χιλιάδες εργαζόμενους".
Τα Ουράλια Όρη, που ονομάζονται επίσης Ζώνη Πετρών, εκτείνονται για 2.500 χλμ. απ΄ τις καυτές στέπες του Καζακστάν ως τις παγωμένες ακτές του Αρκτικού ωκεανού. Οι γεωγράφοι διαιρούν τα Ουράλια σε πέντε περιοχές: Νότια, Μέσα, Βόρεια, Υπο- Αρκτικά και Αρκτικά Ουράλια. Το ευρύτερο μέρος των Ουραλίων ονομάζεται Νότια Ουράλια και αποτελείται από δεκάδες παράλληλων κορυφογραμμών, που οριοθετούνται στο Βορρά και στο Νότο απ΄ τις κοιλάδες του ποταμού Ufalei και του ποταμού Ουράλ, αντίστοιχα.
Τα τοπία στεπών και δασικών στεπών είναι χαρακτηριστικά των λόφων σ΄ αυτό το μέρος των Ουραλίων. Οι βουνοπλαγιές καλύπτονται με τα μικρά δάση και οι υψηλότερες κορυφές προβάλλουν, όπως τα νησιά, μέσα από έναν πράσινο ωκεανό δάσους. Τα ψηλότερα βουνά των Νοτίων Ουραλίων - Yamantau (1.640 μ) και Bolshoi leremele (1.582 μ) - βρίσκονται στη δυτική σειρά των κορυφογραμμών.
Η ακριβής θέση αυτής της μεγάλης εγκατάστασης είναι αβέβαιη και λαμβάνοντας υπόψη το αναφερόμενο μέγεθός της, μπορεί να εκτείνεται όσο και ένας ολόκληρος βαθμός γεωγραφικού πλάτους και μήκους.
Το συγκρότημα του βουνού Yamantau βρίσκεται προφανώς κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών όπλων Zlatoust- 36/Yuryuzan και τη διεθνή εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων Yuryuzan.
Βρίσκεται επίσης κοντά σ΄ ένα απ΄ τα εναπομείναντα εργαστήρια πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, στο Ghelyabinsk - 70, γεγονός που εντείνει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να στεγάσει είτε μια περιοχή αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών, μια βάση πυραύλων, ένα μυστικό κέντρο παραγωγής πυρηνικών όπλων, ένα κατευθυνόμενο ενεργειακό εργαστήριο είτε ένα θαμμένο διοικητήριο. Για οποιοδήποτε απ΄ αυτά κι αν πρόκειται, το Yamantau σχεδιάστηκε ώστε να επιζήσει ενός πυρηνικού πολέμου.
Το συγκρότημα, όντας χτισμένο στο εσωτερικό του βουνού Yamantau από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καλύπτει μια περιοχή στο μέγεθος της Ουάσιγκτον μέσα στο Beltway. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχουν προμήθειες για μακροχρόνια διαβίωση μέσα σ΄ αυτές τις κατασκευασμένες από ανθρώπινο χέρι σπηλιές.
Υπάρχει μια υπόγεια αποθήκη για τρόφιμα και ρουχισμό, ένα καταφύγιο για τη ρωσική εθνική ηγεσία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Φημολογείται δε ότι το πρόγραμμα του βουνού Yamantau συνδέθηκε με το αποκαλούμενο "Dead Hand", ένα πυρηνικό σύστημα ανταπόδοσης κι ελέγχου για στρατηγικούς πυραύλους.
Οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι στόχοι λοιπόν των Αμερικανών στη Ρωσία σίγουρα επικεντρώνονται στα όρη Yamantau και Kosvinsky, στα κεντρικά και νότια Ουράλια. Και τα δύο ήταν τεράστια κατασκευαστικά έργα, που ξεκίνησαν, όπως είπαμε, στα τέλη του 1970, όταν η αμερικανική πυρηνική δύναμη πυρός έβαλε ειδικό στόχο το ηγετικό συγκρότημα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Φοβούμενη μια καταστροφική επίθεση, οι Σοβιετικοί έστειλαν δεκάδες χιλιάδες εργάτες σ΄ αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι τους εντόπισαν να μοχθούν ακόμη στα τέλη του 1990. Το Yamantau αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Σύμφωνα με τα διαγράμματα και τις σημειώσεις, που μου παραδόθηκαν στα τέλη του 1990 από ανώτερους αξιωματικούς του SAC, το διοικητικό κέντρο Yamantau βρίσκεται μέσα σ΄ ένα βουνό από πέτρα χαλαζία, σχεδόν 3.000 πόδια ευθεία κάτω απ΄ την κορυφή. Είναι μια εγκατάσταση μεταφοράς της κορυφαίας ρωσικής πολιτικής ηγεσίας σε περίοδο πολέμου.
Είναι περισσότερο κατάλληλο για καταφύγιο παρά για διοικητική θέση, επειδή οι σύνδεσμοι επικοινωνίας της εγκατάστασης είναι σχετικά ευάλωτοι. Όπως αποδείχτηκε, ο πλούσιος σε σιλικόνη χαλαζίας κάνει παρεμβολές στις εκπομπές του ασυρμάτου από μέσα απ΄ την εγκατάσταση καθιστώντας τις επικοινωνιακές συνδέσεις, στην καλύτερη περίπτωση, αδύναμες. Έτσι, οι κύριες επικοινωνιακές συνδέσεις είναι είτε καλωδιακές, είτε ασύρματοι πομποί, που εκπέμπουν απ΄ έξω απ΄ το κέντρο. Αυτά, όμως, είναι ευάλωτα σε πυρηνικά όπλα απ΄ το υπάρχον οπλοστάσιο των ΗΠΑ και θα ήταν ακόμη πιο ευάλωτα σε νέους εξολοθρευτές καταφυγίων. Έτσι, πιστεύεται ότι ο πρωταρχικός σκοπός του Yamantau είναι να παρέχει μια εγκατάσταση για μεταφορά σε καιρό πολέμου της κορυφαίας πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες του βουνού Yamantau παρουσιάζουν συνεχές σκάψιμο στο "βαθύ υπόγειο σύμπλεγμα" και νέες κατασκευές σε κάθε μια απ΄ τις υπέργειες βοηθητικές περιοχές της περιοχής. Κρίνοντας απ΄ τις δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες, οι Αμερικανοί ανώτεροι υπάλληλοι είναι αρκετά βέβαιοι ότι οι Ρώσοι χτίζουν μια υπόγεια αποθήκη ελέγχου και προηγμένες εγκαταστάσεις επικοινωνιών. Αλλά "οι Ρώσοι δεν πολυθέλουν να μας πάνε εκεί", είπε ένας ανώτερος Αμερικανός υπάλληλος στην Ουάσιγκτον.
Και η CIA και η στρατιωτική υπηρεσία Άμυνας έχουν παράσχει επανειλημμένες αναφορές για το Yamantau στο Κογκρέσο και έχουν χαρακτηρίσει ως μη απόρρητες τις δορυφορικές φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν υπέργειες εγκαταστάσεις υποστήριξης για τις υπόγειες περιοχές, καθώς επίσης και σημάδια που μαρτυρούν την ανασκαφή.
Τι εξυπηρετεί το συγκρότημα Yamantau;
Μερικοί Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι το μυστικό υπόγειο συγκρότημα κάτω απ΄ το βουνό Yamantau προδίδει μια παρατεταμένη πεποίθηση μεταξύ των κορυφαίων Ρώσων ηγετών ότι πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία για τη διεξαγωγή και τη νίκη ενός πυρηνικού πολέμου. Οι Ρώσοι λένε ότι φοβούνται ακόμα τις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν Ρώσους ανώτερους υπαλλήλους, που περιγράφουν το υπόγειο συγκρότημα ποικιλοτρόπως, άλλοι ως περιοχή μεταλλείων, άλλοι ως αποθήκη για τους ρωσικούς θησαυρούς, ως περιοχή αποθήκευσης τροφίμων και καταφύγιο για τους ηγέτες της Ρωσίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
"Το (Ρωσικό) Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν το Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως το σκοπό και το κόστος του, λέγοντας μόνο ότι λαμβάνει τις απαραίτητες στρατιωτικές πληροφορίες", σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.
Είναι τώρα γνωστό ότι η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιούσε μυστικές υπόγειες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη για να κρύψει πυρηνικούς πυραύλους στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ως αναπόσπαστο τμήμα της πυρηνικής πολεμικής στρατηγικής της. Συνολικά, περίπου 78S-23 πύραυλοι, που μπορούν να προκαλέσουν μια πυρηνική έκρηξη περίπου 365 φορές πιο δυνατή απ΄ την έκρηξη στη Χιροσίμα, αποκρύφτηκαν απ΄ τους Σοβιετικούς, παραβιάζοντας τη συνθήκη INF, η οποία εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 1988.
Εάν τότε είχε ξεσπάσει πόλεμος, εκείνοι οι πύραυλοι θα είχαν δώσει στους Σοβιετικούς ένα συντριπτικό στρατηγικό πλεονέκτημα ενάντια στις ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους ν΄ αποδεκατίσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με μια αιφνιδιαστική επίθεση. Οι τελευταίοι απ΄ αυτούς τους πυραύλους θα καταστραφούν απ΄ την Κυβέρνηση της Σλοβακίας με την επιχορήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λέγεται ότι σήμερα η Ρωσία μπορεί να διεξάγει πυρηνική απάτη σε πολύ πιο μεγάλη κλίμακα κάτω απ΄ το βουνό Yamantau, όπου έχει σκαφτεί το γιγαντιαίο υπόγειο στρατιωτικό σύμπλεγμα με σκοπό ν΄ αντισταθεί σε μια συνεχή πυρηνική επίθεση. Μια αμερικανική πηγή πληροφοριών διέδωσε ότι το σύμπλεγμα Yamantau είναι μόνο μια από περίπου 200 μυστικές βαθιές υπόγειες πυρηνικές μαχητικές περιοχές στη Ρωσία, πολλές απ΄ τις οποίες έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι ετών με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εργασία στο συγκρότημα Yamantau λοιπόν είναι μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει περίπου 200 βαθιά υπόγεια διοικητήρια, αποθήκες πυρηνικών κεφαλών και μυστικές περιοχές πυραύλων. Μερικοί αναλυτές της CIA, καθώς και η ομάδα προϊσταμένων θεωρούν ότι αυτά τα κτίσματα θα δώσουν στη Ρωσία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Οι 200 βαθιές υπόγειες περιοχές στη Ρωσία θεωρούνται <<καταβόθρες όπλων>> απ΄ τους αναλυτές της CIA και του JCS και απαιτούν πολλαπλάσιες πυρηνικές κεφαλές σε κάθε χώρα.
Ένας μη απόρρητος χάρτης της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών παρουσιάζει τη σχετική θέση του υπόγειου συγκροτήματος του βουνού Yamantau. Απ΄ το τέλος του Ψυχρού πολέμου το 1991, οι αμερικανικές πηγές θεωρούν ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει "ρίξει" περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Yamantau μόνο για να κατασκευάσει ένα εκτεταμένο υπόγειο σύμπλεγμα, που εκτείνεται περίπου 400 τετραγωνικά μίλια.
Μια έκθεση ερευνητικών υπηρεσιών του Κογκρέσου του 1997 καταλήγει ότι τα υπέρογκα ποσά, που επενδύονται για να χτιστεί το σύμπλεγμα του βουνού Yamantau, παρέχουν στοιχεία υπερβολικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού στη Ρωσία.
Η Ρωσία "ρίχνει" χρήματα σ΄ αυτό και στις άλλες υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις. την ίδια στιγμή, Αμερικανοί φορολογούμενοι πολίτες έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στη Ρωσία για να βοηθήσουν την αποσυναρμολόγηση πυρηνικών κεφαλών πυραύλων, που βγήκαν εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα του START -l και START -ll!
"Το βουνό Yamantau είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό-ασφαλές πρόγραμμα στον κόσμο. Έχουν πολύ μεγάλες διαδρομές τρένων, που πηγαίνουν μέσα και έξω απ΄ αυτό, με τεράστια δωμάτια χαραγμένα μέσα στο βουνό. Έχει χτιστεί για ν΄ αντισταθεί σε μισή ντουζίνα άμεσα πυρηνικά χτυπήματα, το ένα μετά το άλλο. Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι οι Ρώσοι κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ δεν διαθέτουν 200 εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουν ανεξάρτητη διαστημική υπομονάδα υπηρεσιών στο διεθνή διαστημικό σταθμό και δεν μπορούν να στεγάσουν τους στρατιωτικούς τους"
Ούτε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ούτε η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών θα δεχθεί να σχολιάσει αυτό που κάνουν οι Ρώσοι στο βουνό Yamantau.
"Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πολλά χωρίς ν΄ αγγίξουμε τη σφαίρα του απόρρητου" είπε ο Μάικ Μ. εκπρόσωπος της CIA. "Είναι δύσκολο να συζητηθεί αυτό το θέμα ανοιχτά".
Τα πολύ λίγα, που είναι ευρέως γνωστά για την περιοχή, προέρχονται απ΄ τους υπαλλήλους υπηρεσίας πληροφοριών της σοβιετικής εποχής, οι οποίοι αποστάτησαν στην Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δημόσια κατάθεση ενώπιον μιας υποεπιτροπής των Στεγαζομένων Ενόπλων Ενόπλων Δυνάμεων τον περασμένο Οκτώβριο, ο αποστάτης από την KGB Συνταγματάρχης Oleg Gordievsky δήλωσε ότι η KGB είχε δημιουργήσει μια ξεχωριστή άκρως απόρρητη οργάνωση, γνωστή και ως Διευθυντήριο 15 (Directorate 15), για να κατασκευάσει και να διατηρήσει ένα δίχτυο υπόγειων διοικητικών οχυρών για τη σοβιετική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της απέραντης περιοχής κάτω απ΄ το βουνό Yamantau.
<<Και ήταν ενδιαφέρον το ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και οι νέοι δημοκρατικοί ηγέτες της Ρώσιας χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις και η ίδια η υπηρεσία διαχειρίζεται ακόμα την ίδια εγκατάσταση, όπως ήταν 10-15 χρόνια πριν>>.
Το βουνό Yamantau είναι τόσο μυστικό, που μόνο μια χούφτα Ρώσων κυβερνητικών ανώτερων υπαλλήλων γνωρίζει γι΄ αυτήν, λέει ο Κερτ Γ., ο οποίος μιλά ρώσικα, ταξιδεύει συχνά στη Ρωσία και είναι πρόεδρος μιας ομάδας εργασίας του Κογκρέσου, που συζητά στρατηγικά ζητήματα με αντίστοιχες απ΄ τη ρωσική DUMA.
<<Ρωτώ τους Ρώσους γι΄ αυτό το θέμα κάθε φορά, που τους συναντώ... Δε λάβαμε ποτέ ευθεία απάντηση".
Ο Mr. W. ενδιαφέρθηκε για το βουνό Yamantau το 1995, όταν είδε μια δημόσια αναφορά, που υπονοούσε ότι πρόκειται για ένα απέραντο πρόγραμμα μεταλλείων.
<<Πήγα στη Μόσχα και μίλησα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, που ήταν υπεύθυνος για τα μεταλλεία", λέει ο Mf. W. "Τον ρώτησα εάν υπήρξε οποιαδήποτε δραστηριότητα μεταλλείων εκεί. Απλώς κούνησε το κεφάλι του και είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο. Έτσι, ανέφερα το άλλο όνομα, που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν για αυτό: Mezhgorye. Είπε ότι δεν είχε ακούσει ούτε γι΄ αυτό. Κατόπιν έστειλε ένα βοηθό έξω για έλεγχο. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο βοηθός επέστρεψε εμφανώς ταραγμένος. Είπε ότι δεν μπορούσαν να πουν τίποτα γι΄ αυτό".
Ο Mr. W. συναντήθηκε επίσης με τον Andrei Kokoshkin, έναν πρώην αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, υπεύθυνο για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Γιέλτσιν.
"Ο Kokoshkin το αποκάλεσε πρόγραμμα δημόσιων έργων και είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν είχε καμία ανάμειξη σ΄ αυτό. Έτσι, του έδωσα ένα αντίγραφο του προϋπολογισμού του Υπουργείου άμυνας, είναι έκτασης μόνο μερικών σελίδων, και του έδειξα τη σειρά, που αναφερόταν στο Mezhgorye. Χαμογέλασε και είπε ότι πρέπει να είναι για γέφυρες, δρόμους και σχολεία. Όταν τον ρώτησα εάν θα μπορούσα να το δω, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω του Γιέλτσιν. Η περιοχή ελεγχόταν άμεσα από τον Πρόεδρο".
Ο Mr. W. προσπάθησε έπειτα να στείλει μια επιστολή τριών σελίδων προσωπικά στον Γιέλτσιν στα ρωσικά: "Του είπα για όλα τα πράγματα, που προσπαθούσα να εφαρμόσω για να ενθαρρύνω την καλύτερη συνεννόηση ΗΠΑ - Ρωσίας, αλλά ξεκαθάρισα ότι δεν θα μπορούσα να βοηθήσω, εάν αυτοί δεν μπορούσαν ξεκαθαρίσουν κάτι τόσο σημαντικό, όσο αυτό. Δεν απάντησε ποτέ".
Που βρέθηκαν τα κεφάλαια;
Ο λόγος ανησυχίας είναι ότι οι ΗΠΑ στέλνουν αυτή την περίοδο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, υποτίθεται για να βοηθήσουν τη χώρα ν΄ αποσυναρμολογήσει τα παλιά πυρηνικά όπλα. Εντωμεταξύ, το Ρωσικό Κοινοβούλιο παραπονείται ότι δεν μπορεί να πληρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια γι΄ αναδρομικές αμοιβές, που οφείλει στους εργαζομένους του, τη στιγμή που ξοδεύει χρήματα για να συμμορφωθεί με τις νέες συνθήκες μείωσης στρατηγικών όπλων.
Μερικοί περιοδικά αναφέρουν: Φαίνεται ότι τα σχεδόν 30 δις δολάρια, που ξοδεύονται ετησίως σε πληροφορίες, δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα τι σκαρώνουν οι Ρώσοι στο βουνό Yamantau στα Ουράλια. Το τεράστιο υπόγειο σύμπλεγμα που χτίζεται έχει απασχολήσει τους Αμερικανούς απ΄ το 1992. ΄Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι`, λέει ο Α. C., ο διεθνής μεγιστάνας ασφαλείας του Πενταγώνου. Ή εγκατάσταση δεν είναι λειτουργική και οι Ρώσοι έχουν προσφέρει <<μη συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις>> ότι δεν αποτελεί καμία απειλή για τις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παρόν θέμα δεν αποτελεί και τη μοναδική απειλή εναντίον της χώρας μας`.
(Μάλλον έχει δίκιο. Τι να πρωτοπροσέξει κανείς, τους υποβρύχιους πυραύλους, που φυτεύουν οι Ρώσοι στα χωρικά μας ύδατα; Τα πειράματα αερίου πλουτωνίου, με το οποίο μας ψεκάζουν; Τις Κοσμοσφαίρες; Τα ρομποτοειδή;).
Ο αφρικανικός νόμος δηλώνει ότι η Διοίκηση πρέπει να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι οποιαδήποτε χρήματα, που στέλνονται στη Ρωσία, χρησιμοποιούνται για ν΄ αφοπλιστούν τα πυρηνικά όπλα της. Εντούτοις, συμβαίνει κάτι τέτοιο; Εάν το Ρωσικό Κοινοβούλιο παραπονείται για έλλειψη κεφαλαίων για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τότε πως βρίσκει η Ρωσία τα χρήματα για να χτίσει το συγκρότημα Yamantau;
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες, που είχαν συνδεθεί με τις τρέχουσες προμήθειες νέων στρατηγικών πυραύλων και υποβρυχίων, θέτουν ερωτήματα για τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι δε διαθέτουν τα κεφάλαια, που απαιτούνται για να διεξάγουν μειώσεις της START II.
Οι δαπάνες δημιουργούν επίσης νέες ανησυχίες μεταξύ μερικών Αμερικανών αξιωματούχων για το εάν η αμερικανική ενίσχυση στη Ρωσία επιτρέπει στην Μόσχα να ξοδεύει τα χρήματα της στη δημιουργία νέων στρατηγικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων. "Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να είναι τόσο αφελείς, ώστε να δεχτούν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν έχουν τα χρήματα για να συμμορφωθούν με την START II, απ΄ τη στιγμή που αποφασίζουν να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις τους και να χτίσουν αυτές τις υπόγειες εγκαταστάσεις;" αναρωτήθηκε ένας Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας.
Μήπως τ΄ αμερικανικά χρήματα βοηθούν στην κατασκευή ενός ρωσικού εργοστασίου όπλων; Ενός καταφυγίου για την "Ημέρα της Κρίσεως"; Ή ενδεχομένως κάτι ακόμα πιο μοχθηρό;
(α) Συμπεράσματα: Το Κογκρέσο καταλήγει ως εξής:
(1) Οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν στη μετά Ψυχροπολεμική εποχή να καθιερώσουν μια νέα στρατηγική σχέση βασισμένη στη συνεργασία και την ειλικρίνεια μεταξύ των δύο εθνών.
(2) Αυτή η προσπάθεια καθιέρωσης μιας νέας στρατηγικής σχέσης έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ή σύγκλιση κατ΄ αρχήν για διάφορες εκτεταμένες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων της START I, II και ΙΙΙ, γι΄ αναθεώρηση στις συμβατικές δυνάμεις της Συνθήκης της Ευρώπης και για μια σειρά άλλων συμφωνιών (όπως η μεγάλου εύρους ΄Συνθήκη Απαγόρευσης Δοκιμών` και η ΄Σύμβαση Χημικών Όπλων`), σχεδιασμένη να μειώσει περαιτέρω τις διμερείς απειλές και να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό των όπλων μαζικής καταστροφής.
(3) Αυτές οι εκτεταμένες συμφωνίες βασανίστηκαν στην κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ότι θα υπήρχε ένα πνεύμα καλής πίστης και από τις δύο πλευρές για να συμμορφωθούν με την επιστολή και το πνεύμα των συμφωνιών πως και οι δύο πλευρές θα έδιναν τέλος στον ανταγωνισμό, που είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και πως καμία πλευρά δεν θα επεδίωκε ν΄ αποκομίσει μονομερές στρατηγικό πλεονέκτημα σε βάρος της άλλης.
(4) Αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία επεδίωκε την κατασκευή μιας ογκώδους υπόγειας εγκατάστασης άγνωστου σκοπού στο βουνό Yamantau και την πόλη Mezhgorye (στο παρελθόν γνωστά ως εγκαταστάσεις Beloretsk- 15 και 16), που σχεδιάζεται για να επιζήσει ενός πυρηνικού πολέμου και φαίνεται να υπερβαίνει λογικές αμυντικές απαιτήσεις.
(5) Το πρόγραμμα του βουνού Yamantau δεν φαίνεται να είναι σύμφωνο με τη μείωση στρατηγικών απειλών, την ειλικρίνεια και τη συνεργασία, που είναι η βάση της μετά Ψυχροπολεμικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και της Ρωσίας.
(6) Η Ρωσία φαίνεται να είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να κρύψει σκόπιμα και να παραπλανήσει τις ΗΠΑ για το σκοπό του προγράμματος του βουνού Yamantau, όπως φαίνεται από τα παρακάτω:
(Α) Ο Στρατηγός αναπληρωτής Leonid A. T.. διοικητής των Beloretsk- 15 & 16, δήλωσε το 1991 και το 1992 ότι σκοπός της κατασκευής ήταν να χτιστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής φυσιγγίων και μάλιστα ελαστικής ακμής, όμως μετά κάποιος πρότεινε να γίνει ορυχείο και ένα συγκρότημα επεξεργασίας χρυσού, αλλ΄ αργότερα ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μαι υπόγεια αποθήκη για τρόφιμα και ιματισμό. Έπειτα ο διοικητής αρχηγός των δυνάμεων στρατηγικών πυραύλων, ο Στρατηγός I. S., αρνήθηκε ότι η εγκατάσταση είχε σχέση με πυρηνικές δυνάμεις.
(Β) O M. Z. S., ένας πρώην κομμουνιστής, ανώτερος υπάλληλος στην περιοχή, ισχυρίστηκε το 1992 ότι η εγκατάσταση του βουνού Yamantau είχε σκοπό να γίνει ένα καταφύγιο για τη ρωσική εθνική ηγεσία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
(Γ) Πηγές της εφημερίδας S. το 1996 υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα του βουνού Yamantau είχε συνδεθεί με το αποκαλούμενο σύστημα ανταπόδοσης και ελέγχου πυρηνικών εντολών για στρατηγικούς πυραύλους.
(Δ) Ο P.Z., αναπληρωτής στην Κρατική Συνέλευση, το 1996 υποστήριξε ότι η εγκατάσταση στο βουνό Yamantau ανήκε σ΄ ΄ατομικούς επιστήμονες` και ότι αποτελούσε σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο.
(Ε) Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Ρωσίας του έτους 1997 θέτει το πρόγραμμα σε λίστα ΄ως κλειστή περιοχή`, που περιέχει εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας, ενώ ο πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Α. Κ. πρόσφατα δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα.
(7) Η συνεχής συνεργασία και η πρόοδος στη σφυρηλάτηση μιας νέας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας προϋποθέτουν ότι και τα δύο έθνη θα καταστήσουν γνωστά το ένα στο άλλο σημαντικά προγράμματα εν εξελίξει ή σχέδια υπό εξέταση, τα οποία θα μπορούσαν ν΄ αλλάξουν τη στρατηγική ισορροπία, που επιδιώχθηκε με συμφωνίες ελέγχου όπλων ή τα οποία έχουν επιτευχθεί απ΄ την άλλη πλευρά ως νέα σημαντική πιθανή απειλή.
(8) Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει σ΄ ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε βασικές στρατηγικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, με περιηγήσεις της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Εναέριας Άμυνας (NORAD) στο βουνό Cheyenne και του Αρχηγείου της Στρατηγικής Διοίκησης Ηνωμένων Πολιτειών (STRACOM) στην Όμαχα, Νεμπράσκα μεταξύ των άλλων περιοχών και με παροχή εκτενών ενημερώσεων πάνω στις εργασίες εκείνων των εγκαταστάσεων.
(β) Γνώμη του Κογκρέσου: Ως επεξήγηση των συμπερασμάτων στην υποενότητα (α), η γνώμη του Συνεδρίου είναι:
(1) Η Ρωσική Κυβέρνηση πρέπει να παρέχει στις ΗΠΑ μια γραπτή εξήγηση για τους κύριους και δευτεροβάθμιους σκοπούς του προγράμματος του βουνού Yamantau, που να προσδιορίζει συγκεκριμένα τον προοριζόμενο τελικό σκοπό και που να εξηγεί τη σημαντική επένδυση σ΄ εκείνο το πρόγραμμα.
(2) Η Ρώσικη Κυβέρνηση πρέπει να επιτρέπει σε μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων υπαλλήλων του εκτελεστικού κλάδου, στα Μέλη του Κογκρέσου και σ΄ Αμερικανούς εμπειρογνώμονες υπόγειων εγκαταστάσεων να έχουν πλήρη πρόσβαση στο πρόγραμμα του βουνού Yamantau για να επιθεωρηθεί η εγκατάσταση κι όλα τα κτίρια, που εξυπηρετούνται με τρένα στις νότιες και βόρειες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κοντά στο Yamantau και..
(3) Η Ρωσική Κυβέρνηση πρέπει να δώσει εντολή στους ανώτερους υπαλλήλους αρμόδιους για το πρόγραμμα του βουνού Yamantau να εξηγήσουν σε μια τέτοια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ το σκοπό και τη λειτουργική έννοια όλων των ολοκληρωμένων και σχεδιαζόμενων υπόγειων εγκαταστάσεων στο βουνό Yamantau με ικανοποιητικές λεπτομέρειες (που περιλαμβάνουν τη χρήση σχεδίων και διαγραμμάτων). Έτσι, θα προκύψει μια βάσιμη απόφαση απ΄ την αντιπροσωπεία ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο με τις επίσημες οδηγίες.
Προς απάντηση στις επαναλαμβανόμενες αμερικανικές έρευνες, η Ρώσικη Κυβέρνηση έχει παράσχει περίπου 12 χωριστές κι αντιφατικές εξηγήσεις για την περιοχή, καμία απ΄ τις οποίες δεν θεωρείται αξιόπιστη.
Ένας Αμερικανός ανώτερος υπάλληλος εξέφρασε τόσο μεγάλη ανησυχία για το βουνό Yamantau, που το αποκάλεσε "ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ"! Δεν είναι μάλλον τυχαίο, που λέξη Yamantau σημαίνει το <<κακό βουνό>> στην τοπική γλώσσα!
KGB VS CIA
Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή μου, συνέχισα να παρακολουθώ τα θέματα εκείνα, που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας μου κι έχω δημιουργήσει μια ομάδα συναδέλφων, που τ΄ αναλύουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε.
Πρόσφατα, έτος 1999, ένας συνάδελφος που εργάστηκε στις μυστικές υπηρεσίες, μας βρήκε και μας ενημέρωσε τόσο για το που βρίσκεται το κέντρο διοίκησης των ρομποτοειδών (Novosibirsk) και των Κοσμοσφαιρών (Novosibirsk & Semipalatinsk), όσο και για το που κατασκευάζονται, που δηλαδή είναι το κέντρο κατασκευής των ρομποτοειδών και των Κοσμοσφαιρών.
Απ΄ τα στοιχεία που μας έδωσε λοιπόν, όχι μόνον φαίνεται ότι πράγματι μεταξύ 1979 και 1995 τα δύο προαναφερόμενα κέντρα ήταν τόπος τελικής συναρμολόγησης των Κοσμοσφαιρών και τόπος προγραμματισμού των ρομποτοειδών, αλλά και ότι μετά το 1990 το τμήμα των Κοσμοσφαιρών άρχισε να μεταφέρεται μυστικά και σιωπηλά σ΄ ένα άλλο, ολοκαίνουργιο κέντρο, το οποίο κατασκευάζονταν υπογείως και το οποίο πιθανότατα σήμερα να είναι το μεγαλύτερο υπόγειο κέντρο, αποθήκες, μονάδα τεχνολογικής συναρμολόγησης, κέντρο παραγωγής και διοίκησης των Παγκοσμίων Κοσμοσφαιρών, και όχι μόνον.
Και αυτό, διότι μετά την αλλαγή που συνέβη στη Ρωσία απ΄ το 1990 και μετά, οι Αμερικανοί είχαν πληροφορηθεί πλέον για τα κέντρα Novosibirsk & Semipalatinsk και οι Ρώσοι έπρεπε ν΄ αλλάξουν ΄διεύθυνση`. Έτσι, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου κέντρου, άγνωστου στους Αμερικανούς, όχι σαν τόπος αλλά σαν κέντρο με συγκεκριμένες εργασίες.
Το νέο κέντρο άρχισε να κατασκευάζεται στα Ουράλια Όρη στην περιοχή Yamantau Mountains (Όρη Γιαμαντάου) και τα σχέδια είχαν αρχίσει, κατά τις πληροφορίες μας, πριν το 1985, διότι οι προηγούμενοι χώροι Novosibirsk & Semipalatinsk είχαν ήδη φθάσει σε κορεσμό ή εν πάση περιπτώσει ήταν ήδη πολύ γνωστοί σε μας.
Όλες λοιπόν οι πληροφορίες μας συγκλίνουν ότι στα όρη Γιαμαντάου βρίσκεται σήμερα το κέντρο τελικής συναρμολόγησης των Κοσμοσφαιρών, των Όπλων Ακτινοβολίας και πιθανότατα το κέντρο τελικής συναρμολόγησης των ρομποτοειδών, ως και το κέντρο προγραμματισμού τους.
Ας εξετάσουμε όμως το θέμα ιδιαίτερα!
Μια ΄Περιοχή 51` στη Ρωσία;
Συντεταγμένες
Yamantau
Μπελορέτσκ - 15
Μπελορετσκ - 16
Αλκίνο - 2;
Beloretsk PPL 52*58΄00"Ν 59*24΄00"Ε
Yamantau Gora MT 53*15΄19"Ν 59*06΄11"Ε
Alkino PPL 56*05΄00"Ν 59*04΄00"Ε
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν την ύπαρξη αυτού του Ρωσικού κέντρου και οι υποψίες τους συμπίπτουν μ΄ αυτές του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οι αποδείξεις αποκαλύφθηκαν χάρη στις υποψίες του Κογκρέσου για το ρωσικό συγκρότημα στο βουνό Yamantau γύρω στο 1997 (ο συνεργάτης μας και άλλοι 30 πράκτορες πέρασαν άσχημες μέρες μέχρι να καταφέρουν να βρουν αυτά που έπρεπε).
Πού βρίσκεται η τεράστια μυρμηγκοφωλιά;
Πως είναι κατασκευασμένη;
Αρχίζοντας απ΄ την περίοδο του Brezhnev, η Ρωσία επιδίωξε την κατασκευή μιας ογκώδους υπόγειας εγκατάστασης στο βουνό Yamantau και την πόλη Mezhgorye (στο παρελθόν εγκαταστάσεις Μπέλορετσκ - 15 και Μπέλορετσκ - 16). Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 1997 αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ως κλειστή περιοχή, που περιέχει εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας.
Στις 16 Απριλίου 1996, ο αμερικανικός τύπος ανέφερε για μια μυστηριώδη στρατιωτική βάση, που κατασκευάζεται στη Ρωσία:
<<Σ΄ ένα μυστικό πρόγραμμα, που θυμίζει τις πιο ψυχρές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία χτίζει ένα γιγαντιαίο υπόγειο στρατιωτικό συγκρότημα στα βουνά Ural, όπως αναφέρουν δυτικοί ανώτεροι υπάλληλοι και οι Ρώσοι μάρτυρες>>.
"Κρυμμένο στο εσωτερικό του βουνού Yamantau στην περιοχή Beloretsk των Νοτίων Ουραλίων, το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία ενός τεράστιου συγκροτήματος, που εξυπηρετούνταν από ένα σιδηρόδρομο, μια εθνική οδό και χιλιάδες εργαζόμενους".
Τα Ουράλια Όρη, που ονομάζονται επίσης Ζώνη Πετρών, εκτείνονται για 2.500 χλμ. απ΄ τις καυτές στέπες του Καζακστάν ως τις παγωμένες ακτές του Αρκτικού ωκεανού. Οι γεωγράφοι διαιρούν τα Ουράλια σε πέντε περιοχές: Νότια, Μέσα, Βόρεια, Υπο- Αρκτικά και Αρκτικά Ουράλια. Το ευρύτερο μέρος των Ουραλίων ονομάζεται Νότια Ουράλια και αποτελείται από δεκάδες παράλληλων κορυφογραμμών, που οριοθετούνται στο Βορρά και στο Νότο απ΄ τις κοιλάδες του ποταμού Ufalei και του ποταμού Ουράλ, αντίστοιχα.
Τα τοπία στεπών και δασικών στεπών είναι χαρακτηριστικά των λόφων σ΄ αυτό το μέρος των Ουραλίων. Οι βουνοπλαγιές καλύπτονται με τα μικρά δάση και οι υψηλότερες κορυφές προβάλλουν, όπως τα νησιά, μέσα από έναν πράσινο ωκεανό δάσους. Τα ψηλότερα βουνά των Νοτίων Ουραλίων - Yamantau (1.640 μ) και Bolshoi leremele (1.582 μ) - βρίσκονται στη δυτική σειρά των κορυφογραμμών.
Η ακριβής θέση αυτής της μεγάλης εγκατάστασης είναι αβέβαιη και λαμβάνοντας υπόψη το αναφερόμενο μέγεθός της, μπορεί να εκτείνεται όσο και ένας ολόκληρος βαθμός γεωγραφικού πλάτους και μήκους.
Το συγκρότημα του βουνού Yamantau βρίσκεται προφανώς κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών όπλων Zlatoust- 36/Yuryuzan και τη διεθνή εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων Yuryuzan.
Βρίσκεται επίσης κοντά σ΄ ένα απ΄ τα εναπομείναντα εργαστήρια πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, στο Ghelyabinsk - 70, γεγονός που εντείνει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να στεγάσει είτε μια περιοχή αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών, μια βάση πυραύλων, ένα μυστικό κέντρο παραγωγής πυρηνικών όπλων, ένα κατευθυνόμενο ενεργειακό εργαστήριο είτε ένα θαμμένο διοικητήριο. Για οποιοδήποτε απ΄ αυτά κι αν πρόκειται, το Yamantau σχεδιάστηκε ώστε να επιζήσει ενός πυρηνικού πολέμου.
Το συγκρότημα, όντας χτισμένο στο εσωτερικό του βουνού Yamantau από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καλύπτει μια περιοχή στο μέγεθος της Ουάσιγκτον μέσα στο Beltway. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχουν προμήθειες για μακροχρόνια διαβίωση μέσα σ΄ αυτές τις κατασκευασμένες από ανθρώπινο χέρι σπηλιές.
Υπάρχει μια υπόγεια αποθήκη για τρόφιμα και ρουχισμό, ένα καταφύγιο για τη ρωσική εθνική ηγεσία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Φημολογείται δε ότι το πρόγραμμα του βουνού Yamantau συνδέθηκε με το αποκαλούμενο "Dead Hand", ένα πυρηνικό σύστημα ανταπόδοσης κι ελέγχου για στρατηγικούς πυραύλους.
Οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι στόχοι λοιπόν των Αμερικανών στη Ρωσία σίγουρα επικεντρώνονται στα όρη Yamantau και Kosvinsky, στα κεντρικά και νότια Ουράλια. Και τα δύο ήταν τεράστια κατασκευαστικά έργα, που ξεκίνησαν, όπως είπαμε, στα τέλη του 1970, όταν η αμερικανική πυρηνική δύναμη πυρός έβαλε ειδικό στόχο το ηγετικό συγκρότημα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Φοβούμενη μια καταστροφική επίθεση, οι Σοβιετικοί έστειλαν δεκάδες χιλιάδες εργάτες σ΄ αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι τους εντόπισαν να μοχθούν ακόμη στα τέλη του 1990. Το Yamantau αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Σύμφωνα με τα διαγράμματα και τις σημειώσεις, που μου παραδόθηκαν στα τέλη του 1990 από ανώτερους αξιωματικούς του SAC, το διοικητικό κέντρο Yamantau βρίσκεται μέσα σ΄ ένα βουνό από πέτρα χαλαζία, σχεδόν 3.000 πόδια ευθεία κάτω απ΄ την κορυφή. Είναι μια εγκατάσταση μεταφοράς της κορυφαίας ρωσικής πολιτικής ηγεσίας σε περίοδο πολέμου.
Είναι περισσότερο κατάλληλο για καταφύγιο παρά για διοικητική θέση, επειδή οι σύνδεσμοι επικοινωνίας της εγκατάστασης είναι σχετικά ευάλωτοι. Όπως αποδείχτηκε, ο πλούσιος σε σιλικόνη χαλαζίας κάνει παρεμβολές στις εκπομπές του ασυρμάτου από μέσα απ΄ την εγκατάσταση καθιστώντας τις επικοινωνιακές συνδέσεις, στην καλύτερη περίπτωση, αδύναμες. Έτσι, οι κύριες επικοινωνιακές συνδέσεις είναι είτε καλωδιακές, είτε ασύρματοι πομποί, που εκπέμπουν απ΄ έξω απ΄ το κέντρο. Αυτά, όμως, είναι ευάλωτα σε πυρηνικά όπλα απ΄ το υπάρχον οπλοστάσιο των ΗΠΑ και θα ήταν ακόμη πιο ευάλωτα σε νέους εξολοθρευτές καταφυγίων. Έτσι, πιστεύεται ότι ο πρωταρχικός σκοπός του Yamantau είναι να παρέχει μια εγκατάσταση για μεταφορά σε καιρό πολέμου της κορυφαίας πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες του βουνού Yamantau παρουσιάζουν συνεχές σκάψιμο στο "βαθύ υπόγειο σύμπλεγμα" και νέες κατασκευές σε κάθε μια απ΄ τις υπέργειες βοηθητικές περιοχές της περιοχής. Κρίνοντας απ΄ τις δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες, οι Αμερικανοί ανώτεροι υπάλληλοι είναι αρκετά βέβαιοι ότι οι Ρώσοι χτίζουν μια υπόγεια αποθήκη ελέγχου και προηγμένες εγκαταστάσεις επικοινωνιών. Αλλά "οι Ρώσοι δεν πολυθέλουν να μας πάνε εκεί", είπε ένας ανώτερος Αμερικανός υπάλληλος στην Ουάσιγκτον.
Και η CIA και η στρατιωτική υπηρεσία Άμυνας έχουν παράσχει επανειλημμένες αναφορές για το Yamantau στο Κογκρέσο και έχουν χαρακτηρίσει ως μη απόρρητες τις δορυφορικές φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν υπέργειες εγκαταστάσεις υποστήριξης για τις υπόγειες περιοχές, καθώς επίσης και σημάδια που μαρτυρούν την ανασκαφή.
Τι εξυπηρετεί το συγκρότημα Yamantau;
Μερικοί Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι το μυστικό υπόγειο συγκρότημα κάτω απ΄ το βουνό Yamantau προδίδει μια παρατεταμένη πεποίθηση μεταξύ των κορυφαίων Ρώσων ηγετών ότι πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία για τη διεξαγωγή και τη νίκη ενός πυρηνικού πολέμου. Οι Ρώσοι λένε ότι φοβούνται ακόμα τις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν Ρώσους ανώτερους υπαλλήλους, που περιγράφουν το υπόγειο συγκρότημα ποικιλοτρόπως, άλλοι ως περιοχή μεταλλείων, άλλοι ως αποθήκη για τους ρωσικούς θησαυρούς, ως περιοχή αποθήκευσης τροφίμων και καταφύγιο για τους ηγέτες της Ρωσίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
"Το (Ρωσικό) Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν το Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως το σκοπό και το κόστος του, λέγοντας μόνο ότι λαμβάνει τις απαραίτητες στρατιωτικές πληροφορίες", σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.
Είναι τώρα γνωστό ότι η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιούσε μυστικές υπόγειες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη για να κρύψει πυρηνικούς πυραύλους στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ως αναπόσπαστο τμήμα της πυρηνικής πολεμικής στρατηγικής της. Συνολικά, περίπου 78S-23 πύραυλοι, που μπορούν να προκαλέσουν μια πυρηνική έκρηξη περίπου 365 φορές πιο δυνατή απ΄ την έκρηξη στη Χιροσίμα, αποκρύφτηκαν απ΄ τους Σοβιετικούς, παραβιάζοντας τη συνθήκη INF, η οποία εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 1988.
Εάν τότε είχε ξεσπάσει πόλεμος, εκείνοι οι πύραυλοι θα είχαν δώσει στους Σοβιετικούς ένα συντριπτικό στρατηγικό πλεονέκτημα ενάντια στις ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους ν΄ αποδεκατίσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με μια αιφνιδιαστική επίθεση. Οι τελευταίοι απ΄ αυτούς τους πυραύλους θα καταστραφούν απ΄ την Κυβέρνηση της Σλοβακίας με την επιχορήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λέγεται ότι σήμερα η Ρωσία μπορεί να διεξάγει πυρηνική απάτη σε πολύ πιο μεγάλη κλίμακα κάτω απ΄ το βουνό Yamantau, όπου έχει σκαφτεί το γιγαντιαίο υπόγειο στρατιωτικό σύμπλεγμα με σκοπό ν΄ αντισταθεί σε μια συνεχή πυρηνική επίθεση. Μια αμερικανική πηγή πληροφοριών διέδωσε ότι το σύμπλεγμα Yamantau είναι μόνο μια από περίπου 200 μυστικές βαθιές υπόγειες πυρηνικές μαχητικές περιοχές στη Ρωσία, πολλές απ΄ τις οποίες έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι ετών με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εργασία στο συγκρότημα Yamantau λοιπόν είναι μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει περίπου 200 βαθιά υπόγεια διοικητήρια, αποθήκες πυρηνικών κεφαλών και μυστικές περιοχές πυραύλων. Μερικοί αναλυτές της CIA, καθώς και η ομάδα προϊσταμένων θεωρούν ότι αυτά τα κτίσματα θα δώσουν στη Ρωσία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Οι 200 βαθιές υπόγειες περιοχές στη Ρωσία θεωρούνται <<καταβόθρες όπλων>> απ΄ τους αναλυτές της CIA και του JCS και απαιτούν πολλαπλάσιες πυρηνικές κεφαλές σε κάθε χώρα.
Ένας μη απόρρητος χάρτης της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών παρουσιάζει τη σχετική θέση του υπόγειου συγκροτήματος του βουνού Yamantau. Απ΄ το τέλος του Ψυχρού πολέμου το 1991, οι αμερικανικές πηγές θεωρούν ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει "ρίξει" περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Yamantau μόνο για να κατασκευάσει ένα εκτεταμένο υπόγειο σύμπλεγμα, που εκτείνεται περίπου 400 τετραγωνικά μίλια.
Μια έκθεση ερευνητικών υπηρεσιών του Κογκρέσου του 1997 καταλήγει ότι τα υπέρογκα ποσά, που επενδύονται για να χτιστεί το σύμπλεγμα του βουνού Yamantau, παρέχουν στοιχεία υπερβολικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού στη Ρωσία.
Η Ρωσία "ρίχνει" χρήματα σ΄ αυτό και στις άλλες υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις. την ίδια στιγμή, Αμερικανοί φορολογούμενοι πολίτες έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στη Ρωσία για να βοηθήσουν την αποσυναρμολόγηση πυρηνικών κεφαλών πυραύλων, που βγήκαν εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα του START -l και START -ll!
"Το βουνό Yamantau είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό-ασφαλές πρόγραμμα στον κόσμο. Έχουν πολύ μεγάλες διαδρομές τρένων, που πηγαίνουν μέσα και έξω απ΄ αυτό, με τεράστια δωμάτια χαραγμένα μέσα στο βουνό. Έχει χτιστεί για ν΄ αντισταθεί σε μισή ντουζίνα άμεσα πυρηνικά χτυπήματα, το ένα μετά το άλλο. Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι οι Ρώσοι κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ δεν διαθέτουν 200 εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουν ανεξάρτητη διαστημική υπομονάδα υπηρεσιών στο διεθνή διαστημικό σταθμό και δεν μπορούν να στεγάσουν τους στρατιωτικούς τους"
Ούτε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ούτε η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών θα δεχθεί να σχολιάσει αυτό που κάνουν οι Ρώσοι στο βουνό Yamantau.
"Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πολλά χωρίς ν΄ αγγίξουμε τη σφαίρα του απόρρητου" είπε ο Μάικ Μ. εκπρόσωπος της CIA. "Είναι δύσκολο να συζητηθεί αυτό το θέμα ανοιχτά".
Τα πολύ λίγα, που είναι ευρέως γνωστά για την περιοχή, προέρχονται απ΄ τους υπαλλήλους υπηρεσίας πληροφοριών της σοβιετικής εποχής, οι οποίοι αποστάτησαν στην Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δημόσια κατάθεση ενώπιον μιας υποεπιτροπής των Στεγαζομένων Ενόπλων Ενόπλων Δυνάμεων τον περασμένο Οκτώβριο, ο αποστάτης από την KGB Συνταγματάρχης Oleg Gordievsky δήλωσε ότι η KGB είχε δημιουργήσει μια ξεχωριστή άκρως απόρρητη οργάνωση, γνωστή και ως Διευθυντήριο 15 (Directorate 15), για να κατασκευάσει και να διατηρήσει ένα δίχτυο υπόγειων διοικητικών οχυρών για τη σοβιετική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της απέραντης περιοχής κάτω απ΄ το βουνό Yamantau.
<<Και ήταν ενδιαφέρον το ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και οι νέοι δημοκρατικοί ηγέτες της Ρώσιας χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις και η ίδια η υπηρεσία διαχειρίζεται ακόμα την ίδια εγκατάσταση, όπως ήταν 10-15 χρόνια πριν>>.
Το βουνό Yamantau είναι τόσο μυστικό, που μόνο μια χούφτα Ρώσων κυβερνητικών ανώτερων υπαλλήλων γνωρίζει γι΄ αυτήν, λέει ο Κερτ Γ., ο οποίος μιλά ρώσικα, ταξιδεύει συχνά στη Ρωσία και είναι πρόεδρος μιας ομάδας εργασίας του Κογκρέσου, που συζητά στρατηγικά ζητήματα με αντίστοιχες απ΄ τη ρωσική DUMA.
<<Ρωτώ τους Ρώσους γι΄ αυτό το θέμα κάθε φορά, που τους συναντώ... Δε λάβαμε ποτέ ευθεία απάντηση".
Ο Mr. W. ενδιαφέρθηκε για το βουνό Yamantau το 1995, όταν είδε μια δημόσια αναφορά, που υπονοούσε ότι πρόκειται για ένα απέραντο πρόγραμμα μεταλλείων.
<<Πήγα στη Μόσχα και μίλησα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, που ήταν υπεύθυνος για τα μεταλλεία", λέει ο Mf. W. "Τον ρώτησα εάν υπήρξε οποιαδήποτε δραστηριότητα μεταλλείων εκεί. Απλώς κούνησε το κεφάλι του και είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο. Έτσι, ανέφερα το άλλο όνομα, που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν για αυτό: Mezhgorye. Είπε ότι δεν είχε ακούσει ούτε γι΄ αυτό. Κατόπιν έστειλε ένα βοηθό έξω για έλεγχο. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο βοηθός επέστρεψε εμφανώς ταραγμένος. Είπε ότι δεν μπορούσαν να πουν τίποτα γι΄ αυτό".
Ο Mr. W. συναντήθηκε επίσης με τον Andrei Kokoshkin, έναν πρώην αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, υπεύθυνο για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Γιέλτσιν.
"Ο Kokoshkin το αποκάλεσε πρόγραμμα δημόσιων έργων και είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν είχε καμία ανάμειξη σ΄ αυτό. Έτσι, του έδωσα ένα αντίγραφο του προϋπολογισμού του Υπουργείου άμυνας, είναι έκτασης μόνο μερικών σελίδων, και του έδειξα τη σειρά, που αναφερόταν στο Mezhgorye. Χαμογέλασε και είπε ότι πρέπει να είναι για γέφυρες, δρόμους και σχολεία. Όταν τον ρώτησα εάν θα μπορούσα να το δω, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω του Γιέλτσιν. Η περιοχή ελεγχόταν άμεσα από τον Πρόεδρο".
Ο Mr. W. προσπάθησε έπειτα να στείλει μια επιστολή τριών σελίδων προσωπικά στον Γιέλτσιν στα ρωσικά: "Του είπα για όλα τα πράγματα, που προσπαθούσα να εφαρμόσω για να ενθαρρύνω την καλύτερη συνεννόηση ΗΠΑ - Ρωσίας, αλλά ξεκαθάρισα ότι δεν θα μπορούσα να βοηθήσω, εάν αυτοί δεν μπορούσαν ξεκαθαρίσουν κάτι τόσο σημαντικό, όσο αυτό. Δεν απάντησε ποτέ".
Που βρέθηκαν τα κεφάλαια;
Ο λόγος ανησυχίας είναι ότι οι ΗΠΑ στέλνουν αυτή την περίοδο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, υποτίθεται για να βοηθήσουν τη χώρα ν΄ αποσυναρμολογήσει τα παλιά πυρηνικά όπλα. Εντωμεταξύ, το Ρωσικό Κοινοβούλιο παραπονείται ότι δεν μπορεί να πληρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια γι΄ αναδρομικές αμοιβές, που οφείλει στους εργαζομένους του, τη στιγμή που ξοδεύει χρήματα για να συμμορφωθεί με τις νέες συνθήκες μείωσης στρατηγικών όπλων.
Μερικοί περιοδικά αναφέρουν: Φαίνεται ότι τα σχεδόν 30 δις δολάρια, που ξοδεύονται ετησίως σε πληροφορίες, δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα τι σκαρώνουν οι Ρώσοι στο βουνό Yamantau στα Ουράλια. Το τεράστιο υπόγειο σύμπλεγμα που χτίζεται έχει απασχολήσει τους Αμερικανούς απ΄ το 1992. ΄Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι`, λέει ο Α. C., ο διεθνής μεγιστάνας ασφαλείας του Πενταγώνου. Ή εγκατάσταση δεν είναι λειτουργική και οι Ρώσοι έχουν προσφέρει <<μη συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις>> ότι δεν αποτελεί καμία απειλή για τις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παρόν θέμα δεν αποτελεί και τη μοναδική απειλή εναντίον της χώρας μας`.
(Μάλλον έχει δίκιο. Τι να πρωτοπροσέξει κανείς, τους υποβρύχιους πυραύλους, που φυτεύουν οι Ρώσοι στα χωρικά μας ύδατα; Τα πειράματα αερίου πλουτωνίου, με το οποίο μας ψεκάζουν; Τις Κοσμοσφαίρες; Τα ρομποτοειδή;).
Ο αφρικανικός νόμος δηλώνει ότι η Διοίκηση πρέπει να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι οποιαδήποτε χρήματα, που στέλνονται στη Ρωσία, χρησιμοποιούνται για ν΄ αφοπλιστούν τα πυρηνικά όπλα της. Εντούτοις, συμβαίνει κάτι τέτοιο; Εάν το Ρωσικό Κοινοβούλιο παραπονείται για έλλειψη κεφαλαίων για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τότε πως βρίσκει η Ρωσία τα χρήματα για να χτίσει το συγκρότημα Yamantau;
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες, που είχαν συνδεθεί με τις τρέχουσες προμήθειες νέων στρατηγικών πυραύλων και υποβρυχίων, θέτουν ερωτήματα για τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι δε διαθέτουν τα κεφάλαια, που απαιτούνται για να διεξάγουν μειώσεις της START II.
Οι δαπάνες δημιουργούν επίσης νέες ανησυχίες μεταξύ μερικών Αμερικανών αξιωματούχων για το εάν η αμερικανική ενίσχυση στη Ρωσία επιτρέπει στην Μόσχα να ξοδεύει τα χρήματα της στη δημιουργία νέων στρατηγικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων. "Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να είναι τόσο αφελείς, ώστε να δεχτούν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν έχουν τα χρήματα για να συμμορφωθούν με την START II, απ΄ τη στιγμή που αποφασίζουν να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις τους και να χτίσουν αυτές τις υπόγειες εγκαταστάσεις;" αναρωτήθηκε ένας Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας.
Μήπως τ΄ αμερικανικά χρήματα βοηθούν στην κατασκευή ενός ρωσικού εργοστασίου όπλων; Ενός καταφυγίου για την "Ημέρα της Κρίσεως"; Ή ενδεχομένως κάτι ακόμα πιο μοχθηρό;
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠ΄ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΒΆΣΗΣ
ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΆΓΚΗ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΑΜΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ YAMANTAU
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΒΆΣΗΣ
ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΆΓΚΗ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΑΜΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ YAMANTAU
(α) Συμπεράσματα: Το Κογκρέσο καταλήγει ως εξής:
(1) Οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν στη μετά Ψυχροπολεμική εποχή να καθιερώσουν μια νέα στρατηγική σχέση βασισμένη στη συνεργασία και την ειλικρίνεια μεταξύ των δύο εθνών.
(2) Αυτή η προσπάθεια καθιέρωσης μιας νέας στρατηγικής σχέσης έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ή σύγκλιση κατ΄ αρχήν για διάφορες εκτεταμένες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων της START I, II και ΙΙΙ, γι΄ αναθεώρηση στις συμβατικές δυνάμεις της Συνθήκης της Ευρώπης και για μια σειρά άλλων συμφωνιών (όπως η μεγάλου εύρους ΄Συνθήκη Απαγόρευσης Δοκιμών` και η ΄Σύμβαση Χημικών Όπλων`), σχεδιασμένη να μειώσει περαιτέρω τις διμερείς απειλές και να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό των όπλων μαζικής καταστροφής.
(3) Αυτές οι εκτεταμένες συμφωνίες βασανίστηκαν στην κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ότι θα υπήρχε ένα πνεύμα καλής πίστης και από τις δύο πλευρές για να συμμορφωθούν με την επιστολή και το πνεύμα των συμφωνιών πως και οι δύο πλευρές θα έδιναν τέλος στον ανταγωνισμό, που είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και πως καμία πλευρά δεν θα επεδίωκε ν΄ αποκομίσει μονομερές στρατηγικό πλεονέκτημα σε βάρος της άλλης.
(4) Αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία επεδίωκε την κατασκευή μιας ογκώδους υπόγειας εγκατάστασης άγνωστου σκοπού στο βουνό Yamantau και την πόλη Mezhgorye (στο παρελθόν γνωστά ως εγκαταστάσεις Beloretsk- 15 και 16), που σχεδιάζεται για να επιζήσει ενός πυρηνικού πολέμου και φαίνεται να υπερβαίνει λογικές αμυντικές απαιτήσεις.
(5) Το πρόγραμμα του βουνού Yamantau δεν φαίνεται να είναι σύμφωνο με τη μείωση στρατηγικών απειλών, την ειλικρίνεια και τη συνεργασία, που είναι η βάση της μετά Ψυχροπολεμικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και της Ρωσίας.
(6) Η Ρωσία φαίνεται να είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να κρύψει σκόπιμα και να παραπλανήσει τις ΗΠΑ για το σκοπό του προγράμματος του βουνού Yamantau, όπως φαίνεται από τα παρακάτω:
(Α) Ο Στρατηγός αναπληρωτής Leonid A. T.. διοικητής των Beloretsk- 15 & 16, δήλωσε το 1991 και το 1992 ότι σκοπός της κατασκευής ήταν να χτιστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής φυσιγγίων και μάλιστα ελαστικής ακμής, όμως μετά κάποιος πρότεινε να γίνει ορυχείο και ένα συγκρότημα επεξεργασίας χρυσού, αλλ΄ αργότερα ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μαι υπόγεια αποθήκη για τρόφιμα και ιματισμό. Έπειτα ο διοικητής αρχηγός των δυνάμεων στρατηγικών πυραύλων, ο Στρατηγός I. S., αρνήθηκε ότι η εγκατάσταση είχε σχέση με πυρηνικές δυνάμεις.
(Β) O M. Z. S., ένας πρώην κομμουνιστής, ανώτερος υπάλληλος στην περιοχή, ισχυρίστηκε το 1992 ότι η εγκατάσταση του βουνού Yamantau είχε σκοπό να γίνει ένα καταφύγιο για τη ρωσική εθνική ηγεσία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
(Γ) Πηγές της εφημερίδας S. το 1996 υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα του βουνού Yamantau είχε συνδεθεί με το αποκαλούμενο σύστημα ανταπόδοσης και ελέγχου πυρηνικών εντολών για στρατηγικούς πυραύλους.
(Δ) Ο P.Z., αναπληρωτής στην Κρατική Συνέλευση, το 1996 υποστήριξε ότι η εγκατάσταση στο βουνό Yamantau ανήκε σ΄ ΄ατομικούς επιστήμονες` και ότι αποτελούσε σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο.
(Ε) Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Ρωσίας του έτους 1997 θέτει το πρόγραμμα σε λίστα ΄ως κλειστή περιοχή`, που περιέχει εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας, ενώ ο πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Α. Κ. πρόσφατα δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα.
(7) Η συνεχής συνεργασία και η πρόοδος στη σφυρηλάτηση μιας νέας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας προϋποθέτουν ότι και τα δύο έθνη θα καταστήσουν γνωστά το ένα στο άλλο σημαντικά προγράμματα εν εξελίξει ή σχέδια υπό εξέταση, τα οποία θα μπορούσαν ν΄ αλλάξουν τη στρατηγική ισορροπία, που επιδιώχθηκε με συμφωνίες ελέγχου όπλων ή τα οποία έχουν επιτευχθεί απ΄ την άλλη πλευρά ως νέα σημαντική πιθανή απειλή.
(8) Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει σ΄ ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε βασικές στρατηγικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, με περιηγήσεις της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Εναέριας Άμυνας (NORAD) στο βουνό Cheyenne και του Αρχηγείου της Στρατηγικής Διοίκησης Ηνωμένων Πολιτειών (STRACOM) στην Όμαχα, Νεμπράσκα μεταξύ των άλλων περιοχών και με παροχή εκτενών ενημερώσεων πάνω στις εργασίες εκείνων των εγκαταστάσεων.
(β) Γνώμη του Κογκρέσου: Ως επεξήγηση των συμπερασμάτων στην υποενότητα (α), η γνώμη του Συνεδρίου είναι:
(1) Η Ρωσική Κυβέρνηση πρέπει να παρέχει στις ΗΠΑ μια γραπτή εξήγηση για τους κύριους και δευτεροβάθμιους σκοπούς του προγράμματος του βουνού Yamantau, που να προσδιορίζει συγκεκριμένα τον προοριζόμενο τελικό σκοπό και που να εξηγεί τη σημαντική επένδυση σ΄ εκείνο το πρόγραμμα.
(2) Η Ρώσικη Κυβέρνηση πρέπει να επιτρέπει σε μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων υπαλλήλων του εκτελεστικού κλάδου, στα Μέλη του Κογκρέσου και σ΄ Αμερικανούς εμπειρογνώμονες υπόγειων εγκαταστάσεων να έχουν πλήρη πρόσβαση στο πρόγραμμα του βουνού Yamantau για να επιθεωρηθεί η εγκατάσταση κι όλα τα κτίρια, που εξυπηρετούνται με τρένα στις νότιες και βόρειες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κοντά στο Yamantau και..
(3) Η Ρωσική Κυβέρνηση πρέπει να δώσει εντολή στους ανώτερους υπαλλήλους αρμόδιους για το πρόγραμμα του βουνού Yamantau να εξηγήσουν σε μια τέτοια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ το σκοπό και τη λειτουργική έννοια όλων των ολοκληρωμένων και σχεδιαζόμενων υπόγειων εγκαταστάσεων στο βουνό Yamantau με ικανοποιητικές λεπτομέρειες (που περιλαμβάνουν τη χρήση σχεδίων και διαγραμμάτων). Έτσι, θα προκύψει μια βάσιμη απόφαση απ΄ την αντιπροσωπεία ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο με τις επίσημες οδηγίες.
Προς απάντηση στις επαναλαμβανόμενες αμερικανικές έρευνες, η Ρώσικη Κυβέρνηση έχει παράσχει περίπου 12 χωριστές κι αντιφατικές εξηγήσεις για την περιοχή, καμία απ΄ τις οποίες δεν θεωρείται αξιόπιστη.
Ένας Αμερικανός ανώτερος υπάλληλος εξέφρασε τόσο μεγάλη ανησυχία για το βουνό Yamantau, που το αποκάλεσε "ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ"! Δεν είναι μάλλον τυχαίο, που λέξη Yamantau σημαίνει το <<κακό βουνό>> στην τοπική γλώσσα!
ΤΕΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.