Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010


ας ελπισουμε να μην βγει αληθινο



Ας ετοιμαστούμε για "ηλεκτροσόκ" αμέσως μετά τη ΔΕΘ..
Πρωτοφανείς θα είναι οι αυξήσεις που θα αντικρύσουν -και θα κληθούν να πληρώσουν- οι καταναλωτές στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αν είστε από τους .αθεράπευτα αισιόδοξους και θέλετε να βλέπετε τα ποτήρια μισογεμάτα, τότε να σταθείτε στο ότι η...Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που εισηγείται για τα τιμολόγια της ΔΕΗ στο αρμόδιο υπουργείο, δεν θα συνεδριάσει τελικά για το καυτό θέμα των αυξήσεων αυτήν την Τετάρτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενόψει της οποίας το κλίμα στην κοινωνία έχει φορτισθεί έντονα, με φόντο και τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αλλά, δυστυχώς, το ποτήρι δεν είναι καν μισοάδειο! Είναι τελείως άδειο - για την ακρίβεια, θα αδειάσει λίγες μέρες αφότου περάσει η πρωθυπουργική επίσκεψη στην ΔΕΘ, καθώς η "αναδιάρθρωση" των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Και επειδή η αναδιάρθρωση "διαβάζεται" ως υποχρέωση να έχουμε τιμολόγια που σε κάθε κατηγορία καταναλωτή θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού, αυτό που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν θα είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από πρωτοφανείς αυξήσεις στο ρεύμα των νοικοκυριών και των αγροτών αλλά και από μειώσεις στο ρεύμα των μεγάλων και, προφανώς, ευπορότερων καταναλωτών καθώς και των επιχειρήσεων!
Αν σας ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά, απλά να σας θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ έχει εισηγηθεί αυξήσεις έως και .105% (!!!), δηλαδή υπερδιπλασιασμό, σε όσα νοικοκυριά καίνε το λιγότερο ρεύμα (έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) καθώς και αυξήσεις έως και 66% σε κατηγορίες αγροτικών τιμολογίων.
Αντίθετα, η ίδια έχει εισηγηθεί μειώσεις στους μεγάλους οικιακούς της πελάτες, στα βόρεια και στα νότια προάστια (.) καθώς και στις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς οι συγκεκριμένοι καταναλωτές πληρώνουν αρκετά πάνω από το κόστος το ρεύμα, επιδοτώντας ουσιαστικά τις άλλες κατηγορίες.
Η ΡΑΕ θα εισηγηθεί επί της πρότασης της ΔΕΗ και, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema gr., η δική της πρόταση θα αναφέρεται σε αναπροσαρμογές κατά 5% έως 6% χαμηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με ό, τι ζητά η ΔΕΗ.
Πόσο θα .χρυσωθεί το χάπι στα νοικοκυριά και στους αγρότες σε σχέση με την πρόταση της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, είναι πρόωρο να το προβλέψει κανείς.
Το σίγουρο είναι ότι πάμε για πρωτοφανείς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα "ανατεθεί" το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για την εφαρμογή αυτών των αυξήσεων σταδιακά, σε ένα εύρος χρονικό που, βεβαίως, δεν θα είναι και ανεξάντλητο.

1 σχόλιο:

  1. Ας ετοιμαστούμε για "ηλεκτροσόκ" αμέσως μετά τη ΔΕΘ..
    Πρωτοφανείς θα είναι οι αυξήσεις που θα αντικρύσουν -και θα κληθούν να πληρώσουν- οι καταναλωτές στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες