Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κυβερνητικό φιάσκο με Λιβύη - Πως ακύρωσαν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ

Κυβερνητικό φιάσκο με Λιβύη - Πως ακύρωσαν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ
Εκτύπωση E-mail
         
Απόλυτα αντίθετα σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία στην ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με κορυφαίους αξιωματικούς να διατυπώνουν σαφείς και αιτιολογημένες επιφυλάξεις για την αποστολή των F-16 στην Λιβύη. Και μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες δικαιώθηκαν. Άτακτη ήταν πριν από πέντε ώρες η υποχώρηση της κυβέρνησης από την πολεμική εμπλοκή στην Λιβύη, όταν το Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν τι σήμαινε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής για την Ελλάδα και που μπορούσε να οδηγήσει η επιχειρησιακή ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών στη λιβυκή ΖΑΠ. Η αντίδραση της κοινής γνώμης (σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 70-80% των πολιτών είναι κατά της πολεμικής εμπλοκής που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής), ήταν ένας από τους κύριους λόγους που πήραν πίσω την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ προσπάθησε να διασώσει τα προσχήματα, αλλά είναι πολύ αργά. Υπάρχει μεγάλο πολιτικό θέμα, τόσο για την απόφαση της Παρασκευής, όσο και με την ανάκλησή της σήμερα. Τι συνέβη; Απλά την Παρασκευή επικράτησε η άποψη του υπουργείου Εξωτερικών που ήθελε πλήρη εμπλοκή, αντίθετα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλο που εν τέλει κατάφερε να καταστήσει αντιληπτό στο Μαξίμου το τι θα συνέβαινε αν ελληνικά μαχητικά κτυπούσαν π.χ. κάποιο λιβυκό αεροσκάφος σε μία τέτοια επιχείρηση.
Tα βασικά αποκαλυπτικά άρθρα του defencenet.gr της Παρασκευής και του Σαββάτου για την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στον λιβυκό εμφύλιο δεν άφηναν περιθώριο παρερμηνειών ("Ελληνική αρμάδα στη Λιβύη: Συμμετοχή σε ληστεία") για το τι σήμαινε αυτή η εμπλοκή. Ιδού η ακυρωτική ανακοίνωση:
“Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά  των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.
Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης”.
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις σε μία τέτοια απίστευτη υπόθεση όπου στην κυβέρνηση δείχνουν να αγνοούν βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής: Πρώτον είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να στέλνει σε πολεμικές αποστολές μαχητικά σε αραβικό έδαφος. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός την νυν κυβέρνησης μιλώντας σήμερα στο defencenet.gr έλεγε χαρακτηριστικά: "Που φτάσαμε! Που ακούστηκε οι Έλληνες να πολεμούν Άραβες; Πως λάβανε τέτοια απόφαση και με ποια εξουσιοδότηση;"
Η καταγγελία από τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου της επιχείρησης βομβαρδισμού σήμερα, έπεσε σαν "κουβάς με νερό" στο κεφάλι των κυβερνητικών, όταν κατάλαβαν ότι είχαν λάβει αποφάσεις που τους έφερναν σε εμπόλεμο κατάσταση με αραβική χώρα, αφού καλώς ή κακώς ο Μ.Καντάφι και το καθεστώς του παραμένουν στην ηγεσία της Λιβύης.
Η στάση της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας σήμερα που μπλόκαραν την απόφαση του ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην επιχείρηση, θορύβησε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφαίρεσε την όποια νομιμοποίηση είχε μια τέτοια εμπλοκή.
Η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε απίστευτο πολιτικό-διπλωματικό φιάσκο και ας ελπίσουμε να μείνει εκεί και να μην υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για την Ελλάδα από την πρωτοφανή απόφαση της περασμένης Παρασκευής. Μόνος κερδισμένος σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλος, ο οποίος, όπως πρώτο το defencenet.gr είχε σημειώσει την Παρασκευή όταν αποκαλύψαμε την αποστολή ελληνικών μαχητικών στη ΖΑΠ της Λιβύης. Ο ΥΕΘΑ ήταν υπέρ της εμπλοκής "χαμηλής κλίμακας" της Ελλάδας στις επιχειρήσεις από την αρχή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες