Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αραβικός Σύνδεσμος: "Η Δύση μας παραπλάνησε"

Νέο κύμα επιθέσεων στη Λιβύη - Εκρήξεις σε Τρίπολη και Βεγγάζη


- Κατάπαυση πυρός διέταξε ο Καντάφι - Πυρά και καπνοί στο κέντρο της λυβικής πρωτεύουσας
- 10 Eurofighter και 8 Tornado της Βρετανίας ζήτησαν άδεια προσγειώσης στη Σούδα
- Θρίλερ στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ - Υπο αμερικανική διοίκηση οι επιχειρήσεις
- Αραβικός Σύνδεσμος: "Η Δύση μας παραπλάνησε"


Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην Τρίπολη ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα γίνονται εκτετάμενες ρίψεις αντιαεροπορικών πυρών.Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters σποραδικές εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν για περισσότερα απο 20 λεπτά στο κέντρο της Βεγγάζης.

Νωρίτερα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, κυρίως κοντά στην κατοικία του Λίβυου ηγέτη, απ' οπου μάλιστα βγαίνει καπνός σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές των πρακτορείων Ρόιτερς και Γαλλικού που ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.
Ωστόσο, ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ , επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου δήλωσε κατηγορηματικά στον Τύπο ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον "κατάλογο των στόχων" των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας.

Ο αντιναύαρχος πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

 Ο Μπιλ Γκόρτνεϊ ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί "σοβαρά πλήγματα" γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού.

Ωρα 20.54
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, όλες οι δυνάμεις του Καντάφι έλαβαν εντολή για κατάπαυση πυρός.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης η εντολή του Μουαμάρ Καντάφι ειναι προς όλες τις μονάδες του στρατού, να εφαρμόσουν άμεσα την κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από τις 21:00 τοπική ώρα.

Εμπλοκή στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών προσπαθούν για να εγκρίνουν το σχέδιο δράσης που εκπόνησαν οι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον ανώτατο διοικητή Ευρώπης ναύαρχο Τζέϊμς Σταυρίδη, αλλά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Γερμανία και Τουρκία φαίνεται ότι αποτελούν εμπόδιο αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και η Γαλλία η οποία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση εναντίον του Καντάφι,δεν "καίγεται". Η Τουρκία έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο του προστάτη των αμάχων στη Λιβύη και να υπενθυμίσει το ρόλο του ηγέτη που θέλει να παίξει στον αραβικό κόσμο.


Την ίδια ώρα 10 Eurofighter και 8 Tornado της Βρετανίας, ζήτησαν άδεια προσγειώσης στη Σούδα.
(Διαβάστε την ειδηση στο www.onalert.gr)

Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα. Mιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι είπε οτι συνολικά οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών ανακοίνωσε οτι το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη Την είδηση επιβεβαίωσε και αμερικανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξή του σε εκπομπή του CBS.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου άμυνας δήλωσε πως τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούν από το βράδυ του Σαββάτου στη Λιβύη δεν έχουν αντιμετωπίσει "καμία ιδιαίτερη δυσκολία". Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα 15 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που μετέχουν στις περιπολίες και σήμερα Κυριακή δεν χρειάστηκε να βάλλουν κατά στόχων είτε στον αέρα είτε στο έδαφος γιατί δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από την πλευρά των στρατιωτικών δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Το μεσημέρι ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Χαρακτήρισε την κατάσταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "πολύ αβέβαιη" και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη.
Ώρα 16:15 : Δυνάμεις του Καντάφι εισβάλλουν στη Μιζουράτα

Όπως έγινε επίσημα γνωστό οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.
"Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".
Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Στο στρατιωτικό σκέλος σημειώνεται δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδιστικών και έτσι εξηγείται από στρατιωτικούς κύκλους η ολόενα και αυξανόμενη εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν και βομβαρδισμούς στη Λιβύη με αεροσκάφη Stealth, σε Τρίπολη, Βεγγάζη και αντιαεροπορικούς στόχους αλλά και σε σημείο που θεωρείται ότι βρίσκεται ο Καντάφι.Έπεσαν περίπου 40 βόμβες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αμερικανοί παρενέβησαν πιο δυναμικά, καθώς η γαλλική επιχείρηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αντιναύαρχο Ουίλιαμ Γκόρτνει “αυτή ήταν η πρώτη φάση, αυτού που έχει σχεδιαστεί ως μία επιχείρηση με πολλές φάσεις. “Τα χτυπήματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε συνεργασία με τους συμμάχους μας” ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”.

Η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λονδίνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF [βασιλική πολεμική αεροπορία] άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. "Αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο, νόμιμο και δίκαιο" δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.




Αραβικός Σύνδεσμος: "Η Δύση μας παραπλάνησε"

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι Αραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Σε σχόλιά του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

"Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων", είπε.

"Η απόφαση που υποστηρίχθηκε από Αραβικά κράτη και από τις χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει και "τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των πολιτών", πέραν της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού" δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας στον Αμρ Μούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες