Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Έκτακτο... Πόλεμος στην Λιβύη

110 πύραυλοι Τόμαχοκ απο πλοία εναντίον λυβικών στόχων

  - Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης βομβαρδίστηκαν και κατοικημένες περιοχές
- "Οδύσσεια" η κωδική ομομασία της επιχείρησης
- Οι γαλλικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πολλά τανκς του Καντάφι, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας
- Σε εξέλιξη ναυτικός αποκλεισμός της Λιβύης
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ωρα 22.50 Ο  Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε από τη Βραζιλία ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για "περιορισμένη στρατιωτική δράση" με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

Ωρα 22.40
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε οτι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές στη Βεγγάζη, τη Ζουάρα και τη Μιζράτα.

Ωρα 22.30: Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου 20 λιβυκοί στόχοι επλήγησαν απο 110 πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύθηκαν απο αμερικανοικά πλοία. (Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr)

Ωρα 22.15 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ακανοίνωσε οτι οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη.

"Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του" είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Καταλήγοντας ανέφερε ότι "δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του" . Πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι "αναγκαία, νόμιμη και σωστή".

Ωρα 21.45
Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον λυβικών στόχων, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Οπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ.

Σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου, "τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα".

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού" πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.

Ώρα 19.20 Δεύτερο κύμα γαλλικών  αεροπορικών επιθέσεων
Σύμφωνα με το Al Jazeera, γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 4 λιβυκά τανκς, νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

Ώρα 19.15
Σε εξέλιξη ναυτικός αποκλεισμός της Λιβύης από συμμαχικά πλοία

Ωρα 18.45
Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χερσαίους στόχους στη ΛΙβύη, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό σε ποιά ακριβώς περιοχή, ενώ χτυπήθηκε λιβυκό στρατιωτικό όχημα.

Ο πρώτος στόχος
των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη επιτεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18,45 ώρα Ελλάδας, ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ωρα 16:50
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε στρατιωτική επέμβαση κατα του καθεστώτος Καντάφι μετά απο ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης σύσκεψης των ηγετών στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε οτι ο Καντάφι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ουσιαστικά άναψε το "πράσινο φως" για τη στρατιωτική επέμβαση.

Ο Σαρκοζί έστειλε τελεσίγραφο στον Καντάφι ότι εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να επέμβει. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως "πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη".

Διαβάστε την είδηση για τις δηλώσεις Σαρκοζί για την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη

Την ίδια ώρα συμμαχικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, πετούν ήδη πάνω από τη Λιβύη και αποτρέπουν τις επιθέσεις του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον ανταποκριτή του και μετέδωσε την είδηση για τα ιταλικά αεροσκάφη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης.
   
Πριν από λίγο ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε από την Βραζιλία που βρίσκεται : ''Οι Λίβυοι πρέπει να προστατευτούν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.

Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
  
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους και στη συνέχεια μαζί με τους άραβες ηγέτες, με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια της νύχτας από τον Καντάφι, πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης διεθνούς συνόδου, σήμερα το απόγευμα, με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον Καναδά να μετέχουν στην πρώτη φάση τους και τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες στη δεύτερη φάση.

"Οι επιθέσεις μπορεί να ξεκινήσουν γύρω στις 1400 με 1500 (GMT)," ανέφερε μία διπλωματική πηγή προσθέτοντας ότι η εισβολή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη κατέστησε πιο επιτακτική την άμεση ανάληψη δράσης.

Μία δεύτερη πηγή είπε ότι είναι "σχεδόν σίγουρο" ότι οι επιθέσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη σύνοδο.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά της λήξη της συνόδου και οι Κλίντον, Κάμερον και Μέρκελ αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις.

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, παρότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει, τουλάχιστον αρχικά, στην επιχείρηση.

Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.

 Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς τάσσονται υπέρ της ανάληψης πρωταρχικού ρόλου στην επιχείρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά η Γαλλία έχει αντιρρήσεις.

"Μπορεί να υπάρξει απόφαση αύριο που θα λέει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι συνασπισμός των προθύμων ή επιχείρηση του ΝΑΤΟ", είπε ο ίδιος διπλωμάτης.

"Η Γαλλία φαίνεται να διαφωνεί με την πρόταση να ηγείται το ΝΑΤΟ της επιχείρησης, δεδομένης της φήμης που έχει η Συμμαχία στον αραβικό κόσμο λόγω του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ θεωρείται μία συμμαχία όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ", σχολίασε ο ίδιος.

Ποιος θα είναι ο ελληνικός ρόλος στη νατοϊκή επιχειρήση


Πολεμικές προετοιμασίες

Έξι δανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 κατευθύνονται προς τη Σικελία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δανίας στην επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έγκριση, ομόφωνα, από το κοινοβούλιο της χώρας για τη συμμετοχή της Δανίας στην επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν ιστορική και χαιρέτισε την απόφαση όλων των κομμάτων να στηρίξουν την επιχείρηση. Ο Ράσμουσεν θα συμμετάσχει σήμερα στη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση και την εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Γκίτε Λίλελαντ Μπεκ, τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρήσουν από αύριο Κυριακή. Τέσσερα από τα F-16 θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, ενώ τα άλλα δύο θα είναι εφεδρικά.


Διαβάστε επίσης :

Ο Καντάφι ''κρύβεται'' πίσω από ανθρώπινη ασπίδα πιστών του
Πως ο Σαρκοζί κήρυξε τον πόλεμο στον Καντάφι 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης βομβαρδίστηκαν και κατοικημένες περιοχές
    - "Οδύσσεια" η κωδική ομομασία της επιχείρησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες