Κυριακή 20 Ιουνίου 2010


ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ "ΒΡΟΧΟΠΟΙΟΙ"

texniti
Ο βομβαρδισμός των νεφών με ακτίνες λέιζερ προκαλεί το σχηματισμό σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα και θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιείται για την πρόκληση τεχνητής βροχής, δείχνουν τα πρώτα πειράματα στην Ελβετία.

Μέχρι σήμερα, η μόνη μέθοδος για την πρόκληση τεχνητής κατακρήμνισης είναι ο βομβαρδισμός των νεφών με σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, τα οποία λειτουργούν ως πυρήνες πάνω στους οποίους συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και σχηματίζουν σταγόνες.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ευρέως στην Κίνα, η οποία έχει μάλιστα ιδρύσει μια ειδική «Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού», ωστόσο οι περισσότεροι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά της.

Ο βομβαρδισμός με σωματίδια αργύρου αφενός δεν είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, αφετέρου ενδέχεται να έχει άγνωστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επισημαίνει στο Nature.com ο Ζερόμ Κασπάριαν, επικεφαλής της νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο Ζερόμ και οι συνεργάτες του πυροδότησαν ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας μέσα σε έναν θάλαμο κορεσμένο με υδρατμούς, ο οποίος προσομοιώνει τις συνθήκες που επικρατούν κανονικά στα σύννεφα. Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο λέιζερ για να δουν και να μετρήσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη ακτίνα προκάλεσε το σχηματισμό σταγονιδίων με διάμετρο που έφτασε τα 80 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

1 σχόλιο:

  1. Ο βομβαρδισμός των νεφών με ακτίνες λέιζερ προκαλεί το σχηματισμό σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα και θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιείται για την πρόκληση τεχνητής βροχής, δείχνουν τα πρώτα πειράματα στην Ελβετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες