Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι νέες ρυθμίσεις για τα κατοικίδια

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) για αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, ποινές φυλάκισης, μή εξαγοράσιμες, για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και απαγόρευση χρήσης ζώων ως θέαμα
ΕΘΝΟΣ On Line

Τσιπ θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε όλα ανεξαιρέτως τα κατοικίδια, αδέσποτα και δεσποζόμενα
Τσιπ θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε όλα ανεξαιρέτως τα κατοικίδια, αδέσποτα και δεσποζόμενα
Το "πράσινο φως" σε δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδωσε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου "για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό" και το σχέδιο νόμου για τη "διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων - άλλες διατάξεις".

Με το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει κατ' αρχάς στην αποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώου από τη χρησιμοποίησή τους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα. Επιπλέον, επιδιώκει τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την αντιμετώπιση των θεμάτων καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, ζητήματα που έχουν αποκτήσει σήμερα ιδιαίτερη και διαρκώς αυξανόμενη σημασία.

Αναλυτικότερα, με το κατατεθέν σχέδιο νόμου, επέρχονται 10 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.

  1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
  2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
  3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενους και αδέσποτους, που περισυλλέγονται καθίσταται υποχρεωτική.
  4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο - σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία -, ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
  5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
  6. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.
  7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων ύστερα από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
  8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
  9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
  10. Τέλος, προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
  11. Τέλος, με το σχέδιο νόμου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα προωθείται η μεταφορά του νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου στο εθνικό δίκαιο και η θέσπιση συμπληρωματικών εθνικών μέτρων πολιτικής που εξορθολογίζουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Με νέο νόμο αυστηροποιούνται οι ποινές για την κακοποίηση ζώων και γίνεται...υποχρεωτικό το τσιπάκι όχι μόνο για τα δεσποζόμενα αλλά και για τα αδέσποτα. Για ΌΛΑ τα τετράποδα συντροφιάς δηλαδή.
Κατά την άποψή μου, ο καινούργιος νόμος με την πρόφαση της ασφάλειας (γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να παραπεμφθεί κάποιος για κακοποίηση ζώου και πόσο λίγο ενδιαφέρονται οι αρχές), με τελείως ολοκληρωτικό και απολυταρχικό τρόπο, θέλει να μας υποχρεώσει να τσιπάρουμε τα ζωάκια μας. Σε καθεστώτα πραγματικής ελευθερίας πρέπει να υπάρχει επιλογή ! Αν αύριο αποφασίσουν οτι για την δική μας ασφάλεια πρέπει να τσιπαριστούμε και 'μεις; Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ήδη κάνει. Ήδη μας πιπιλάνε το μυαλό διάφοροι ειδήμονες για το πόσο ασφαλή κι απαραίτητα είναι/θα γίνουν.
ΌΧΙ !
Η ωμή πραγματικότητα είναι πως δεν ξέρουμε τι βάζουμε στο σώμα του ζώου μας και δεν ξέρουμε που θα χρησιμεύσουν σ' αυτούς οι "νέες βάσεις δεδομένων". Αυτό το ξέρουν μονάχα όσοι τα φτιάχνουν οι οποίοι θα πουν κι ό,τι χρειαστεί για να τα πουλήσουν.
Για μένα είναι ιδιαίτερα ύποπτος ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΌΣ χαρακτήρας του νόμου.

Τα πιο ύποπτα και διφορούμενα σημεία είναι τα παρακάτω :

Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενους και αδέσποτους, που περισυλλέγονται καθίσταται υποχρεωτική.

Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο - σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία -, ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

Οι προφάσεις θα είναι πολλές ... "για να ξαναβρίσκονται όσα χάνονται, για να πιάνονται οι παραβάτες, για να υπάρχει έλεγχος". Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει τα ζώα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους .
Όμως, με ποιο ΔΙΚΑΊΩΜΑ παρεμβαίνει στο πώς θα χειριστώ εγώ την ταυτότητα του ζώου μου;;; Στα ζώα περνάνε τα μέτρα τους πιο εύκολα γιατί δεν έχουν φωνή να πουν "ναι θέλω" ή "όχι δεν θέλω". 

 
Αναδημοσίευση: Ευτάθιος

1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι ε ζήλεψαν μου φαίνεται τις ιδέες του Χίτλερ και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τις υλοποιήσουν! Αλήθεια, αφού δεν διέφερε κανένας τους από εκείνον, τότε γιατί αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα στο αίμα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες