Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΤΗΣ Η ΡΩΣΙΑ

ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΤΗΣ Η ΡΩΣΙΑ

Β' ψυχρός πόλεμος

Επίσημη αίτηση στον ΟΗΕ για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική προτίθεται να καταθέσει του χρόνου η Ρωσία, η οποία σχεδιάζει παράλληλα την αποστολή στρατιωτικών μονάδων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στην περιοχή.
«Ελπίζω ότι τον ερχόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε μια επίσημη, επιστημονικώς τεκμηριωμένη αίτηση στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ», δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνοφ, προσθέτοντας ότι μέσα στις ερχόμενες ημέρες μια νέα ρωσική επιστημονική αποστολή θα πραγματοποιήσει έρευνες στην υποθαλάσσια οροσειρά του Λομονόσοφ και σε αυτήν του Μεντελέγεφ, για ν' αποδείξει ότι αποτελούν προεκτάσεις της ρωσικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.
Το Δίκαιο της Θάλασσας
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) επιτρέπει στα κράτη που βρέχονται από τον Αρκτικό (ή Βόρειο Παγωμένο) Ωκεανό να επεκτείνουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων (δηλαδή την ΑΟΖ τους) από τα 200 στα 350 ν. μίλια ανοιχτά των ακτών τους, εφόσον αποδείξουν επιστημονικώς ότι η επέκταση αυτή αποτελεί «τη φυσική προέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους». Τα πέντε αρκτικά κράτη (Ρωσία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς και Δανία) έχουν ξεκινήσει από καιρό έναν αγώνα δρόμου προσπαθώντας το καθένα να εδραιώσει τις δικές του διεκδικήσεις.
Ετσι, Καναδάς και Δανία απορρίπτουν τον ρωσικό ισχυρισμό για την οροσειρά του Λομονόσοφ (εκτείνεται από τη Γροιλανδία ώς τη Σιβηρία και τον Βόρειο Πόλο) υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για γεωγραφική προέκταση της δικής τους ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Στα τέλη του περασμένου μήνα ο πρωθυπουρός Β. Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της αρκτικής της υφαλοκρηπίδας ώς το 2013 και θα υποβάλει στον ΟΗΕ την αίτηση για το Λομονόσοφ ώς το 2014. Ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι θα κάνει το ίδιο το 2013, γεγονός στο οποίο οφείλεται πιθανότατα η επίσπευση της ρωσικής διαδικασίας.
Μήλον της Εριδος δεν είναι φυσικά η οροσειρά, αλλά οι ανεκμετάλλευτοι υδρογονάνθρακες της Αρκτικής: εκτιμάται ότι εκεί κρύβεται το 13% των κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί παγκοσμίως. Το λιώσιμο των πάγων και η πρόοδος της τεχνολογίας τροφοδοτούν τα σχέδια των ενδιαφερόμενων μερών.
Αρκτικές ταξιαρχίες
Η Ρωσία θέλει, για παράδειγμα, ν' αναπτύξει επίσης στην Αρκτική μια θαλάσσια εμπορική οδό προς την Ασία. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι, αναφέρθηκε προχθές «στις προκλήσεις και απειλές» που αντιπροσωπεύουν οι αρκτικές φιλοδοξίες ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ αλλά και ασιατικών χωρών, ιδίως της Κίνας και της Ιαπωνίας. Για ν' αντιμετωπίσει τις «απειλές» αυτές, η Μόσχα σχεδιάζει ήδη τη δημιουργία δύο αρκτικών ταξιαρχιών που θα διασφαλίζουν την προστασία των συμφερόντων της.

1 σχόλιο:

  1. Στείλτε τα άρθρα σας στο stathis.f@windowslive.com και θα δημοσιεύονται στο blog με το όνομά σας! Αποκλείονται θέματα όπως ποδόσφαιρο, μόδα, κους κους κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες