Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Το πόκερ για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα - Απεργία στις 8 Ιουλίου

μοιραστείτε το στο

Ένα σκληρό πόκερ εξελίσσεται αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικών τομέα. Την Πέμπτη (01/07), πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου, του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, τοον υπουργού Οικονομικών ΓιώργουΠαπακωνσταντίνου και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με τους πρόεδρους της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλο και της ΓΣΕΒΕΕ Δημ.Ασημακόπουλο.


Σχετικά links
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού, η αλλαγή του καθεστώτος της διαιτησίας και οι τρόποι διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Απώτερος στόχος του έντονου αυτού παρασκηνίου και των διαβουλεύσεων στις οποίες πλέον εμπλέκεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων για την εθνική συλλογική συμβαση εργασίας, ώστε να αποφευχθεί το πάγωμα μισθών με νομοθετική ρύθμιση.

Συμφωνία επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση να υπάρξει και για το θέμα της διαιτησίας.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία και το «σκληρό πόκερ» συνεχίζεται. Ο ΣΕΒ φαίνεται ότι μπορεί να κάνει μια «παραχώρηση» στο θέμα ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού όπως ζητούν τα συνδικάτα, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Σε ότι αφορά τη μισθολογική αύξηση στην ΕΓΣΣΕ αυτή προβλέπεται να κυμανθεί στα όρια του μέσου ευρωπαίκού πληθωρισμού. Αλλωστε, μια μεγαλύτερη αύξηση επί της ουσίας την «απογορεύει» και το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Πιεστικά πάντως προς το ΣΕΒ λειτουργεί η συμφωνία της ΕΣΕΕ, αλλά και του ΣΕΤΕ για μικρή αύξηση στις κλαδικές συμβάσεις που τους αφορούν.

Απεργία στις 8 Ιουλίου

Την προκήρυξη γενικής απεργίας για τις 8 Ιουλίου αποφάσισε την Πέμπτη (01/07), η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και ζητώντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας γενικής συνέλευσης εργασίας.

Στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας καλεί επίσης σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 την ίδια ημέρα, οπότε και ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ, ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πρέπει να γίνει, αναφέρει η συνομοσπονδία, με στόχο την διαφύλαξη του θεσμού, την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για αυξήσεις με στόχο «να δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους».

Τέλος, η ΓΣΕΕ προανήγγειλε επίσης κινητοποιήσεις στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.

1 σχόλιο:

  1. Ένα σκληρό πόκερ εξελίσσεται αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικών τομέα. Την Πέμπτη (01/07), πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου, του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, τοον υπουργού Οικονομικών ΓιώργουΠαπακωνσταντίνου και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με τους πρόεδρους της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλο και της ΓΣΕΒΕΕ Δημ.Ασημακόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες