Σάββατο 3 Ιουλίου 2010


Τραγουδώντας με την ουρά!!

Τα κολιμπρί χρησιμοποιούν τα φτερά τους για επικοινωνία..


Oι κάθετες εφορμήσεις ανήκουν στις ειδικότητες των κολιμπρί (Calypte anna) που ζουν στη δυτική ακτή της βόρειας Αμερικής. Με αυτό το τέχνασμα τα αρσενικά εντυπωσιάζουν κατά την εποχή του ζευγαρώματος τα θηλυκά και αποκαρδιώνουν τους αντιζήλους τους.

Τα πτηνά δε χρησιμοποιούν τα φτερά τους μόνο για να πετάξουν, αλλα και για να τιτιβίσουν. Χρησιμοποιώντας τα φτερά της ουράς τους, παράγουν κατά την διάρκεια της πτώσης ήχους που μοιάζουν με κελάηδισμα, αλλά είναι πολύ πιο δυνατοί.

Ο Κρίστοφερ Κλάρκ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκεϊ παρατήρησε μαζί με την συνάδελφό του, Τερέζα Φεό, τον τρόπο με τον οποίο το μήκους δέκα εκατοστών κολιμπρί πραγματοποιεί βουτιές στον αέρα από ύψος 30 μέτρων.
Στο ταχύτερο σημείο της πτήσης απλώνει τα φτερά της ουράς του και παράγει με αυτόν τον τρόπο ένα σύντομο και δυνατό ήχο τιτιβίσματος.
Στη συνέχεια το πτηνό επιβραδύνει την πτώση και αρχίζει να ανεβαίνει και πάλι ψηλά. Το τιτίβισμα διαρκεί 60χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ο Κλ'αρκ και η Φεό ανακάλυψαν ότι μόνο ένα τμήμα συγκεκριμένων φτερών ευθύνεται για τον ήχο: οι άκρες των εξωτερικών φτερών της ουράς. Αν αυτό το κομμάτι λείπει, τα πτηνά δεν μπορούν να παραγάγουν αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο.
Ο τρόπος δημιουργίας του ήχου μελετήθηκε με πειράματα σε ανεμοσήραγγα. Το σχετικό τμήμα του φτερού αρχίζει να πάλλεται στις υψηλές ταχύτητες, όπως το φύλλο στο επιστόμιο του κλαρινέτου. Το κολιμπρί δεν μπορεί να φτάσει την απαιτούμενη ταχύτητα των 80χλμ/ώρα πετώντας, παρά μόνο κάνοντας βουτιές στον αέρα!!.

Απρόβλεπτος_
mail: stathis.f@windowslive.com

1 σχόλιο:

  1. Oι κάθετες εφορμήσεις ανήκουν στις ειδικότητες των κολιμπρί (Calypte anna) που ζουν στη δυτική ακτή της βόρειας Αμερικής. Με αυτό το τέχνασμα τα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες