Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι παρακολουθήσεις από την Deutche Telecom και ο κίνδυνος για εκατομύρια Έλληνες.

Οι παρακολουθήσεις από την Deutche Telecom και ο κίνδυνος για εκατομύρια Έλληνες.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 11, 2011
http://olympiada.files.wordpress.com/2011/10/spitz2.jpg?w=390&h=260Ολόκληρο το άρθρο από το  ID-ont
Απίστευτο: Ο Γερμανός βουλευτής κος Malte Spitz (φωτογραφία) του κόμματος των Πρασίνων, προσέφυγε στην δικαιοσύνη και μέσω αυτής μπόρεσε να αποσπάσει από την Deutsche Telecom (DT) τις πληροφορίες που αυτή συνέλεγε για αυτόν, εν αγνοία του: το γεωγραφικό του στίγμα (γεωγραφικό μήκος και πλάτος)! Η DT είχε συλλέξει αυτή την πληροφορία 35.000 φορές σε διάστημα 6 μηνών! Πρακτικά δηλ. κάθε 7,5 λεπτά το κινητό του τηλέφωνο έστελνε σήμα για το που βρίσκεται και η βάση δεδομένων της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας κατέγραφε το στίγμα του!
Αυτό ακριβώς το δημοσίευμα είναι που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Καταγράφουν πράγματα για εμάς, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε. Εάν λοιπόν σήμερα οι εταιρείες ακολουθούν αυτή την πρακτική, αύριο, εάν ο κάθε πολίτης εκτός από το κινητό του τηλέφωνο, έχει μαζί του και μια ηλεκτρονική ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη), θα ισχύει το εξής σενάριο:
Το κινητό τηλέφωνο θα “λέει” ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ο πολίτης και η Κάρτα του Πολίτη – κάθε φορά που θα την χρησιμοποιεί ο πολίτης – θα “λέει” ΤΙ ΚΑΝΕΙ ο πολίτης εκεί που είναι!  Αφήστε δε, που με την πρόοδο της τεχνολογίας – εάν η ΚτΠ έχει και RFID πλινθίο – δεν θα χρειάζεται καν το κινητό τηλέφωνο: Η ΚτΠ από μόνη της, θα “λέει” που είναι και τι κάνει ο πολίτης! 
Γι αυτό ακριβώς λέμε: Ας προσπαθήσουμε σήμερα να καταργήσουμε το παράνομο φακέλωμα, εάν υφίσταται, σε όποιες βάσεις δεδομένων υφίσταται, όπως το πέτυχε ο κος Spitz στη Γερμανία. Όχι με την συγκατάθεσή μας να πάμε και να μπούμε στην ηλεκτρονική φυλακή της Κάρτας του Πολίτη!
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καταγράφουν το γεωγραφικό μας στίγμα. Το κινητό τηλέφωνο το έχουμε για να επικοινωνούμε και όχι για να μας καταγράφουν. Με την απλή λογική, η πρακτική της DT είναι παράνομη και μπορούμε να αντιταχθούμε σε αυτήν. 
Αντίθετα με την ΚτΠ, θα καταγράφονται οι φυσικές και ηλεκτρονικές ενέργειες των πολιτών (αγορές προϊόντων, είσοδος σε κτίριο, είσοδος στο internet, επίσκεψη στον γιατρό, αγορά εφημερίδας, επιβίβαση στο αεροπλάνο κλπ) σε ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ (ή με τον κωδικό της κάρτας, ευκόλως δυνάμενα να διασυνδεθούν) ηλεκτρονικά αρχεία. Με αυτό τον τρόπο η καταγραφή που θα γίνεται με την ΚτΠ θα είναι καθολική και νόμιμη και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα να το αντιμετωπίσουμε.
Τέλος το κινητό μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε όποτε θέλουμε, το αφήνουμε σπίτι μας εάν θέλουμε, δεν αγοράζουμε καθόλου κινητό. Την ΚτΠ όμως; Ειδικά εάν αντικαστατήσει την αστυνομική ταυτότητα θα μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε; Όχι βέβαια!
Γι αυτό λέμε σήμερα ΟΧΙ στην ΚτΠ. Εάν μπούμε σε ένα τέτοιο σύστημα, αλυσοδεθήκαμε. Διαβάστε το εντυπωσιακό δημοσίευμα, δείτε μια εφαρμογή που έφτιαξε η εφημερίδα ZEIT Online με τα δεδομένα του κου Spitz καθώς και ένα σχετικό Video και τέλος προβληματιστείτε για το εάν πρέπει και κλείνετε το κινητό σας περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα από όσες το κάνατε έως σήμερα.
ΥΓ. Άραγε η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί και με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Λέτε να βρει “λαβράκια” εάν το ψάξει;
Παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση και εσύ δεν το γνωρίζεις.
Ένα αγαπημένο χόμπι των χρηστών του Διαδικτύου είναι να αποκαλύπτουν τη θέση τους: υπηρεσίες όπως το Google Latitude ή να ενημερώνουν τους φίλους τους όταν είναι κοντά. Άλλη εφαρμογή, το Foursquare , παρουσιάζει αυτά τα δεδομένα μέσα σε ένα παιχνίδι.
Πρόσφατα, ο Γερμανός πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων, Malte Spitz, έμαθε ότι παρακολουθούμαστε ασχέτως με το εάν το επιθυμούμε ή όχι. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνήθως δεν αποκαλύπτουν πόσες πληροφορίες συγκεντρώνουν, οπότε ο κ. Spitz πήγε στο δικαστήριο για να μάθει τι ακριβώς γνωρίζει για αυτόν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Deutsche Telekom.
Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Σε μία περίοδο έξι μηνών – από τις 31 Αυγούστου 2009, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010, η Deutsche Telekom είχε καταγράψει και αποθηκεύσει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος (συντεταγμένες της θέσης του) για περισσότερες από 35.000 φορές.
…………………
«Όλοι μας περπατάμε με μια ετικέτα επάνω μας, και η ετικέτα μας αυτή έχει έναν αριθμό τηλεφώνου που συνδέεται με αυτήν, ποιον καλέσαμε και τι κάναμε με το τηλέφωνο», λέει η Σάρα Ε. Williams, ειδικός του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Εμείς δεν γνωρίζουμε καν ότι δίνουμε αυτά τα στοιχεία»
Η παρακολούθηση της γεωγραφικής θέσης ενός πελάτη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όσων πράττουν οι τηλεφωνικές εταιρείες. Κάθε επτά δευτερόλεπτα περίπου, το τηλέφωνο «αναζητά» την πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου εάν γίνει κλήση, αυτή να ακολουθήσει την μικρότερη διαδρομή. Επίσης  για λόγους τιμολόγησης, οι εταιρείες παρακολουθούν από ποιο σημείο προέρχεται η κλήση και πόσο διήρκεσε.
«Κάθε στιγμή, η εταιρεία κινητής πρέπει να γνωρίζει πού είσατε, οπότε το κινητό σας είναι συνεχώς σε επαφή με τον πύργο με το ισχυρότερο σήμα», δήλωσε ο Matthew Blaze, καθηγητής της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος έχει καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με αυτό το θέμα.
Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν για τον κ. Spitz, τόνισε ο κ. Blaze, δεν βασιζόταν σε αυτές συχνές ενημερώσεις, αλλά στο πόσο συχνά ο κ. Spitz έλεγχε το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.
Ο κ. Spitz, ένας υπέρμαχος της ιδιωτικής ζωής, δημοσιοποίησε τα προσωπικά  του στοιχεία που είχε συλλέξει η Deutsche Telecom. Στα τέλη του περασμένου μήνα, κυκλοφόρησε το σύνολο των πληροφοριών της γεωγραφικής του θέσης, συνεργάστηκε με τη Zeit Online, και έφτιαξε έναν χάρτη με το γεωγραφικό του στίγμα για το επίμαχο εξάμηνο (31/8/2009-28/2/2010) (δείτε κατωτέρω την φωτογραφία).
«Αυτή είναι πραγματικά η πιο συναρπαστική οπτικοποίηση σε ένα δημόσιο φόρουμ που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο κ. Blaze, προσθέτοντας ότι «δείχνει πόσο ισχυρή είναι μια εικόνα, ακόμη και ας μην είναι τόσο λεπτομερές το γεωγραφικό στίγμα».
Σε μια συνέντευξη του από το Βερολίνο, ο κ. Spitz εξήγησε τους λόγους της ενέργειάς του: «Ήταν πολύ σημαντικό να δείξω ότι αυτό δεν είναι ένα είδος του παιχνιδιού. Το σκέφτηκα, αν είναι καλή ιδέα να δημοσιεύσει όλα τα δεδομένα. Θα μπορούσα να δημοσιεύσω μόνο πέντε, δέκα ημέρες ίσως. Στη συνέχεια, όμως είπα όχι, θέλω πραγματικά να δημοσιευτεί  ολόκληρο το εξάμηνο.»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν επακριβώς ποια είναι τα στοιχεία που συλλέγουν, δήλωσε ο Kevin Bankston, δικηγόρος στο Electronic Frontier Foundation, ο οποίος ειδικεύεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Πρόσθεσε ότι με βάση τις δικαστικές υποθέσεις θα μπορούσε να πει ότι «οι εταιρείες αποθηκεύουν όλο και περισσότερα στοιχεία τα οποία είναι όλο και πιο ακριβή.»
«Τα τηλέφωνα έχουν γίνει ένα απαραίτητο μέρος της σύγχρονης ζωής», είπε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την ιδέα ότι οι πολίτες «θα πρέπει να παραδίδουν τα προσωπικά τους δεδομένα».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, νομικοί λόγοι επιβάλλουν για λόγους ασφαλείας στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να παρακολουθούν τους πελάτες τους. Τόσο το F.B.I. όσο και το Drug Enforcement Administration έχουν χρησιμοποιήσει τα αρχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό υπόπτων και για να προβούν σε συλλήψεις.
Εάν οι πληροφορίες είναι πολύτιμες για την επιβολή του νόμου, θα μπορούσαν να είναι προσοδοφόρες για τους εμπόρους. Οι μεγάλοι αμερικανικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αρνήθηκαν να εξηγήσουν ποιές ακριβώς πληροφορίες συλλέγουν και πως χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες.
Η Verizon, για παράδειγμα, αναφέρει στην πολιτική της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων: “Οι πληροφορίες, όπως τα αρχεία κλήσεων, χρήσης της υπηρεσίας, τα δεδομένα κίνησης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «να σας κάνουν μάρκετινγκ με βάση την χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών που ήδη έχετε, με την επιφύλαξη τυχόν περιορισμών που απαιτούνται από το νόμο.»
Η Sense Networks, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί στοιχεία από την AT&T, χρησιμοποιεί ανώνυμες πληροφορίες θέσης “για την καλύτερη κατανόηση της συνολικής ανθρώπινης δραστηριότητας”. Ένα προϊόν, το CitySense, προβαίνει σε συστάσεις σχετικά με την τοπική νυχτερινή ζωή σε πελάτες που επιλέγουν να συμμετάσχουν με βάση τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. (Πολλές εφαρμογές smartphone που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά βασίζονται στην θέση, του χρήστη, αλλά αυτό είναι με τη συγκατάθεση του χρήστη και μέσω του GPS, όχι μέσω των στοιχείων που συλλέγει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας).
Λόγω της ιστορίας της Γερμανίας, τα δικαστήρια δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ιδιωτική ζωή. Ο κ. Σπιτς πρώτος πήγε στο δικαστήριο για να πάρει ολόκληρο το αρχείο του, το 2009, αλλά η Deutsche Telekom προέβαλε αντιρρήσεις.
Για έξι μήνες, είπε, πηγαινοερχόταν μέσω των δικηγόρων έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ισχύοντες κανόνες που διέπουν τη διατήρηση των δεδομένων, πέραν εκείνων που απαιτούνται για τη χρέωση και τα logistics, ήταν παράνομες. Σύντομα έκτοτε, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία: “Πήρα μόνο τις πληροφορίες που έχουν σχέση με μένα, και δεν πήρα όλες τις πληροφορίες, όπως σε ποιόν τηλεφώνησα, ποιός μου έστειλε ένα SMS και ούτω καθ ‘εξής,” ο κ. Spitz είπε, αναφερόμενος σε μηνύματα κειμένου.
Ακόμα κι έτσι, 35.831 δεδομένα εστάλησαν σ ‘αυτόν από την Deutsche Telekom ως ένα κρυπτογραφημένο αρχείο, για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του.
Η Deutsche Telekom, η οποία κατέχει την T-Mobile, πάροχο του κ. Spitz, έγραψε σε ένα e-mail ότι διατήρησε δεδομένα έξι μηνών, όπως απαιτείται από το νόμο, καθώς και ότι μετά τη δικαστική απόφαση «αμέσως σταμάτησε την αποθήκευση δεδομένων».
Και ένα χρόνο μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έθεσε στην παρανομία αυτού του είδους την διατήρηση των δεδομένων, υπάρχει μια κίνηση για να πιτύχουμε μια νέα, πιο περιορισμένη νόμο που πέρασε. Ο κ. Spitz, στα 26 του μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κόμματος των Πρασίνων, λέει ότι κυκλοφόρησε αυτό το υλικό να επηρεάσει αυτή τη συζήτηση.
«Θέλω να δείξω το πολιτικό μήνυμα ότι αυτού του είδους η διατήρηση των δεδομένων είναι πραγματική, είναι πραγματικά μεγάλη και μπορεί κάποιος να εξετάσει τη ζωή των ανθρώπων για έξι μήνες και να δει τι κάνουν εκεί που είναι.”
Είναι εύκολα κατανοητό ποιά κατάχρηση μπορεί να γίνει με αυτά τα δεδομένα. Στην περίπτωση κ. Spitz, δεν αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία.
Η συνέχεια του άρθρου εδώ: http://id-ont.blogspot.com/2011/04/blog-post_09.html………………..

www.olympia.gr

 

~)I(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)I(~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες