Τρίτη 29 Ιουνίου 2010


Τριετές πάγωμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

«Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Τριετές πάγωμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Παγώνουν για τα επόμενα τρία χρόνια οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, εκδηλώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος είπε ότι το πάγωμα προβλέπεται από το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα.

«Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι είναι θέμα, το οποίο «ούτε μπορούσαμε, ούτε και θέλαμε να κρύψουμε, καθώς η κατάσταση είχε πραγματικά φτάσει σε οριακό σημείο», καθώς, όπως εξήγησε, «σε λίγο δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν συντάξεις».

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως «με αίσθηση της ευθύνης μας θέτουμε τις βάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των ταμείων σε βάθος χρόνου» και επισήμανε ότι «δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και υπό το βάρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας, διαπραγματευτήκαμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη».

«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ», είπε και σημείωσε ότι «οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία, που έχουμε όλοι μας, και εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά γνωρίζουμε όλοι και την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων, και το δυνατό και δικαιότερο, που αυτές προωθούν».

Επιπλέον, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει μάθει να δοκιμάζεται κάθε μέρα και ότι αυτό, που έχει να κάνει, είναι να εξηγήσει στον απλό πολίτη την αναγκαιότητα και το είδος των ρυθμίσεων, που προωθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δεν έχουμε μιλήσει για κομματική πειθαρχία» και παρέπεμψε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, «για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» και «για να μη μιλάμε με εικασίες». Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, είπε «ας αφήσουμε τους βουλευτές να αποφασίσουν με την ψήφο τους, γιατί το να μιλάμε υποθετικά για διαρροές είναι η άλλη όψη του να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι να κάνουν».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ώστε μετά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε», τόνισε ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση διαρροών στην ψήφιση του Ασφαλιστικού.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει «όμηρος διαρροών» σε περίπτωση που αυτές υπάρξουν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι τέλους αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που οφείλουμε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία της χώρας».

Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην «καταστροφική» κατάσταση, «που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι «ξεκινώντας με αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν και για τίποτα». Σημείωσε δε, ότι αυτή είναι μια άποψη, που ούτως ή άλλως συμμερίζονται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, αλλά που έχει περάσει και στην ελληνική κοινωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «εμείς κάναμε τις αλλαγές σε τέτοια έκταση, που επιβαλλόταν, είτε από το μνημόνιο να γίνουν, είτε από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και είναι οι δικαιότερες κατά το δυνατό».

Για το εάν θα μάθουν οι πολίτες τι ακριβώς ζητήθηκε από την τρόικα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «βεβαίως, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα» και ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη διαβούλευση σε θεσμό εξαιρετικής προτεραιότητας.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου ότι εμείς κάναμε περισσότερα από ό,τι μας είχε ζητηθεί και από όσα χρειαζόταν να γίνουν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «περιοριστήκαμε στις αναγκαίες επώδυνες αλλαγές και προβήκαμε στο μάξιμουμ των επιλογών, που είχαμε ώστε αυτό το σύστημα να είναι δίκαιο και βιώσιμο».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αλλαγών στη συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, επισήμανε ότι για τα εργασιακά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, εφόσον φυσικά είναι συμβατές και με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος».

Πρόσθεσε δε, ότι και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής γίνεται συζήτηση και ότι εάν σε αυτή οι βουλευτές προτείνουν αλλαγές, που είναι βελτιωτικές και συμβατές, θα γίνουν δεκτές και πως εν τέλει θα αποφασίσει η Ολομέλεια, την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μειώνεται η αποζημίωση των απολύσεων, αλλά ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση, που «ούτως ή άλλως δεν εφαρμοζόταν στην πράξη».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η συμμετοχή σε απεργίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα και ότι η κυβέρνηση κάνει σταθερά τη δουλειά της «γιατί ό,τι κάνει είναι προς το συμφέρον του λαού και αυτό θα φανεί και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

1 σχόλιο:

  1. Παγώνουν για τα επόμενα τρία χρόνια οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, εκδηλώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος είπε ότι το πάγωμα προβλέπεται από το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες