Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010



«Καρχαρίας» βγήκε στα ρηχά
«E» 16/6
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Σε χρόνο μηδέν βγήκαν από τη θάλασσα όσοι κολυμπούσαν πριν από λίγες ημέρες στην παραλία του Πόρτο Γερμενό, όταν είδαν ένα καρχαριοειδές, μεγαλύτερο από δύο μέτρα, να κολυμπάει σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από την ακτή.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αδιόρθωτα χιλιάδες γραπτά
«Μαχαίρι» σε αποζημιώσεις και εξπρές απολύσεις
Με δανεικά και σε δόσεις το εφάπαξ
Σχολείο και πράσινο vs ΔΕΗ
Στις φλόγες διαμέρισμα στον Πειραιά
«Συμφωνία» για νέο διακανονισμό των χρεών
Πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία ανοιχτά για όλους
Χωρίς μετρό και την Πέμπτη
«Καρχαρίας» βγήκε στα ρηχά

Το καρχαριοειδές δεν ήταν επιθετικό, αλλά όσοι βρίσκονταν στην παραλία εκείνη την ώρα πανικοβλήθηκαν Αυτό που επισημαίνουν, ωστόσο, οι επιστήμονες είναι ότι οι καρχαρίες δεν επιτίθενται στον άνθρωπο αν δεν προκληθούν.
«Καρχαρίας» βγήκε στα ρηχά

Η συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, επισημαίνει ότι ο καρχαρίας είναι ιδιαίτερα «παρεξηγημένο» είδος, αφού ο άνθρωπος δεν αποτελεί μέρος της... δίαιτας του. «Λόγω των ταινιών που βλέπουμε, ο καρχαρίας έχει παρεξηγηθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι καρχαρίες της Μεσογείου ζουν σε νερά που δεν κολυμπούν άνθρωποι και όταν βγαίνουν στα ρηχά είναι ακίνδυνοι. Πολλά από τα είδη καρχαρία, άλλωστε, τρέφονται αποκλειστικά με φυτοπλαγκτόν».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, η κ. Μήλιου εκτιμά ότι είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας καρχαρίας εμφανίζεται σε τόσο μικρή απόσταση από την παραλία. «Πιθανότατα έφτασε μέχρι την ακτή κυνηγώντας την τροφή του ή ακολουθώντας κάποιο θαλάσσιο ρεύμα. Δεν είναι ένα απίθανο φαινόμενο, αλλά είναι γενικά ασυνήθιστο. Οι πιθανότητες που υπάρχουν για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι περίπου 1%», σημειώνει.

Η συμβουλή που δίνει η κ. Μήλιου στην απίθανη περίπτωση που βρεθεί κάποιος κολυμβητής σε μικρή απόσταση από έναν καρχαρία είναι να μην κάνει τίποτα. «Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κολυμπήσει ήρεμα και να βγει στην ακτή.

Αν πανικοβληθεί και αρχίσει να χτυπάει χέρια και πόδια, θα κατάφερνε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του καρχαρία, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα τον αγνοούσε τελείως. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων που έχουν καταγραφεί είναι σε περιοχές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, όπου ανθεί ο τουρισμός που σχετίζεται με τον καρχαρία. Εκεί πετούν κομμάτια ωμού κρέατος στη θάλασσα για να το μυρίσει ο καρχαρίας και να πλησιάσει κοντά στους τουρίστες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι φυσικό να έχουμε και επιθέσεις», καταλήγει.

Στέλιος Βογιατζάκης
svogiatzakis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες