Κυριακή 20 Ιουνίου 2010


MoEDAL: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΕΞΩΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

100331-moedal-hmed-1p.hmedium
Το MoEDAL είναι το νεότερο από τα πειράματα, που θα διερευνήσει συγκρούσεις σωματιδίων στο Large Hadron Collider. Έχει εγκριθεί από το το Ερευνητικό Συμβούλιο του CERN, τον Δεκέμβριο, και αποστολή του είναι να ψάξει για πολύ συγκεκριμένα εξωτικά σωματίδια.

Το πείραμα είναι σχετικά μικρό, φτηνό και γρήγορο, αλλά η δυναμική της "φυσικής" του είναι τεράστια. Ο ανιχνευτής MoEDAL θα αποτελείται από φύλλα πλαστικού που συνδέονται με τους τοίχους και την οροφή του σπηλαίου που στεγάζει το Βέλο ανιχνευτή του πειράματος LHCb.

Η διεθνής συνεργασία MoEDAL, που αποτελείται από φυσικούς από τον Καναδά, το CERN, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ, έχουν ήδη εγκαταστήσει το πρώτο τετραγωνικό μέτρο του πλαστικού στο σπήλαιο LHCb και ετοιμάζονται να αναπτύξουν το υπόλοιπο του ανιχνευτή, κατά την επόμενη προγραμματισμένη μακρά διακοπή λειτουργίας του LHC, που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2011.

1 σχόλιο:

  1. Το MoEDAL είναι το νεότερο από τα πειράματα, που θα διερευνήσει συγκρούσεις σωματιδίων στο Large Hadron Collider. Έχει εγκριθεί από το το Ερευνητικό Συμβούλιο του CERN, τον Δεκέμβριο, και....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες