Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010


Νέες μορφές του ιού Η1Ν1 σε χοιροτροφεία


Υπό στενή παρακολούθηση αιτούν οι επιδημιολόγοι να τεθούν τα χοιροτροφεία μετά την ανακάλυψη πως ο ιός Η1Ν1 εξαπλώνεται αθόρυβα σε εκτροφεία στο Χονγκ Κονγκ και ανταλλάσσει γονίδια με άλλους δυνητικά επικίνδυνους ιούς.


Ο ιός της πανδημικής γρίπης, σύμφωνα με μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί την Παρασκευή (25/6) στο περιοδικό Science, ενδέχεται να μολύνει τα γουρούνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Εάν αναλογιστούμε το γεγονός πως ο πανδημικός ιός προήλθε από τους χοίρους, δεν αποτελούν έκπληξη οι εκτιμήσεις ερευνητών πως μπορεί να επιστρέφει στους χοίρους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι νέοι τύποι γρίπης θα μπορούσαν να εμφανιστούν λόγω της ανταλλαγής γενετικού υλικού μεταξύ του H1N1 και άλλων υπότυπων που προσβάλλουν τους χοίρους, όπως οι επικίνδυνοι ιοί H5N1 και Η9Ν2 της γρίπης των πτηνών.

«Η γενετική ανάλυση υποδεικνύει ότι όλοι οι ιοί που βρήκαμε σε χοίρους προήλθαν από τους ανθρώπους. Δεδομένου ότι ο πανδημικός ιός προήλθε από τους χοίρους, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μπορεί να επιστρέφει στους χοίρους», σημείωσε ο Μαλίκ Πέιρις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Μάλιστα προειδοποίησε πως από τη στιγμή που ο ιός προσβάλλει τα γουρούνια, ο ιός μπορεί να ανασυνδυαστεί με άλλους ιούς των χοίρων και να οδηγήσει σε δυνητικά απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπενθυμίζεται πως ο πανδημικός ιός H1N1 ανιχνεύτηκε σε χοίρους που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά στο Χονγκ Κονγκ τον Οκτώβριο του 2009.

Ένα από τα δείγματα από το Χονγκ Κονγκ, το φετινό Ιανουάριο, βρέθηκε να περιέχει γονίδια από τρεις διαφορετικούς ιούς γρίπης. Πρόκειται για τον πανδημικό υπότυπο Η1Ν1, έναν ευρωπαϊκό υπότυπο του Η1Ν1 που σχετίζεται με τα πτηνά και έναν τρίο ιό που αποτελεί υβρίδιο ιών του ανθρώπου, των χοίρων και των πτηνών.

«Ο πανδημικός ιός ήταν εξαιρετικά σταθερός στους ανθρώπους», δηλαδή δεν εμφανίζει σημαντικές μεταλλάξεις, ανέφερε ο Δρ Πέιρις. «Φαίνεται όμως ότι ο ιός μπορεί να αναμειχθεί με άλλους ιούς γρίπης στους χοίρους», συμπλήρωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις αρχές Ιουνίου ανακοίνωσε πως η πανδημία H1N1 βρίσκεται σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αλλά δεν έχει τελειώσει.

1 σχόλιο:

  1. Υπό στενή παρακολούθηση αιτούν οι επιδημιολόγοι να τεθούν τα χοιροτροφεία μετά την ανακάλυψη πως ο ιός Η1Ν1 εξαπλώνεται αθόρυβα σε εκτροφεία στο Χονγκ Κονγκ και ανταλλάσσει γονίδια με άλλους δυνητικά επικίνδυνους ιούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες