Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010


Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η αναβάθμιση και στήριξή του, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων, σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση του σχετικού ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία


«Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση, το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει και με αυτό το νομοσχέδιο κάνουμε προσπάθεια να το συγκρατήσουμε, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Στόχος μας είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η αναβάθμιση και στήριξή του, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων που μέχρι σήμερα έφευγαν προς τον ιδιωτικό τομέα».

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δέκα στόχοι για τη βελτίωση των υπηρεσιών, προσβασιμότητας, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικής διάρθρωσης, ελεγκτικών μηχανισμών, κοινωνικής λογοδοσίας, εθελοντισμού στο ΕΣΥ και αλλαγές στην υγεία σε πέντε νομοθετικά βήματα που θα αφορούν το πλαίσιο προμηθειών στα φάρμακα, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς επίσης και τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι «τομές με ξεκάθαρη κατεύθυνση» για την Υγεία, όπως εξήγησε η υπουργός.

Για έκθεση ιδεών, έκανε λόγο η ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης των δημόσιων νοσοκομείων, έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΛΑΟΣ ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι με το νομοσχέδιο απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Έμφαση έδωσε η υπουργός Υγείας, στη δυνατότητα που θα έχει το ΕΣΥ να συνάπτει, σε κεντρικό επίπεδο, συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πελάτες τους από τα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους.

Εκτίμησε δε, ότι ένα 10%με 20% των πόρων που έφευγαν προς τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς θα καλύπτουν πλέον τη λειτουργία των ολοήμερων δημόσιων νοσοκομείων και αυτό, όπως είπε, θα υπέρ και των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια καλή «μαγιά» 20 -25 νοσοκομείων που συντεταγμένα θα μπορούσαν από αύριο κιόλας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ολοήμερης λειτουργίας τους.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η υπουργός τη διάταξη για τη χορήγηση κινήτρων, όπως η προσαύξηση μισθού κατά 10% για το διορισμό μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Θεσπίζεται, όπως πρόσθεσε η υπουργός, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής - πολλά από τα οποία σε γενικές γραμμές έκριναν θετική την κατεύθυνση των μέτρων- σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τους επικουρικούς ιατρούς, τις εφημερίες κ.α. η κα Ξενογιαννακοπούλου στη δευτερολογία της χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ποια φάση και σε ποιο δημοσιονομικό περιβάλλον κινούμαστε όταν όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, είπε χαρακτηριστικά, και να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες προς περαιτέρω συζήτηση των επιμέρους θεμάτων και βάσει οικονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει η ίδια.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες