Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010


Κομισιόν: Αρνητικός ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2011

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα - μέλος της ΕΕ που θα συνεχίσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2011. Επίσης, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Κομισιόν: Αρνητικός ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2011



Την εκτίμηση ότι το 2011 η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα – μέλος της ΕΕ που θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μηνιαία έκθεσή της με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης και τις ευρύτερες προοπτικές στον κοινωνικό τομέα, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη στη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2010 θα παραμείνει χαμηλή στην ΕΕ με τα πρώτα σημάδια «κάλυψης του χαμένου εδάφους» να εμφανίζονται περί τα τέλη του έτους και την ανάπτυξη να φτάνει το +1% για το 2010.

Για το 2011, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος συνολικά στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το +1,7%.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην απασχόληση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι «παρά τα προφανή σημάδια σταθεροποίησης, η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα παραμείνει αδύναμη για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη», με την απασχόληση να μειώνεται κατά 0,9% το 2010 για να αυξηθεί κατά 0,3% το 2011.

Με βάση τις εκτιμήσεις της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι φέτος στην ΕΕ θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 9,8% το 2010 για να μειωθεί οριακά στο 9,7% το 2011. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «η ανεργία αναμένεται να παραμείνει υψηλή για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη κυρίως στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία και την Ισπανία».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2009 σε μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι βαλτικές χώρες, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ρουμανία εξακολουθούν να καταγράφουν μειώσεις (που κυμαίνονται από το 2,3% στο 5,1%), αν και, όπως επισημαίνει, πρόκειται για επιδόσεις που έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Στο μεταξύ, στο 95% του μέσου κοινοτικού όρου ανήλθε το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ παρατηρούνται στη Βουλγαρία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αναλογεί στο 41% του μέσου κοινοτικού και τη Ρουμανία με 45% και τα υψηλότερα στο Λουξεμβούργο με 268% και την Ιρλανδία με 131%.

Δυσοίωνα στοιχεία για την ανεργία

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η αργή οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας «για αρκετό καιρό ακόμα», αφήνοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ανήλθε από το 6,7% που ήταν στις αρχές του 2008 στο 9,7% τον Απρίλιο, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2010.

«Η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση πριν περίπου ένα χρόνο, όμως θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμα μέχρι η εύθραυστη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της εμπιστοσύνης έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση στην αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει ασθενής για αρκετό καιρό ακόμα, παρά τα προφανή σημάδια σταθεροποίησης».

Βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στην έκθεση, η ανεργία στην ΕΕ «αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% (25.000 νέοι άνεργοι)» τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Αυτό, όμως, αποτελεί μία αύξηση 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 46% αύξηση σε σχέση με το Μάρτιο του 2008.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΧΙ ΤΗΝ << ΑΚΡΟΠΟΛΗ >> ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΟΣΟΥΜΕ....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες