Τρίτη 29 Ιουνίου 2010


«Δεν θα βγούμε από την Ευρωζώνη»

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκπομπή του BBC και απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Κάλεσε επιπλέον για ρύθμιση των αγορών που στάθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης.

«Δεν θα βγούμε από την Ευρωζώνη»

Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «News Night» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, η χώρα μας έλαβε τα μέτρα που έπρεπε για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δείχνει ότι όλη η Ευρώπη μας θέλει στο ευρώ. Και εμείς, ασφαλώς, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ».

Απαντώντας στο τι ήταν αυτό που επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε την κύρια ευθύνη στην κακοδιαχείριση του δημοσίου τομέα. Όπως ανέφερε, υπήρχε «πελατειακό κράτος, με πολύ μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε, αλλά και έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ συχνά σπατάλη στα χρήματα των φορολογούμενων, ακόμα και δωροδοκία. Μόλις καταθέσαμε ένα νόμο, βάσει του οποίου, κάθε υπογραφή του δημόσιου τομέα, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο, εφ’ όσον έχει σχέση με χρήμα, θα αναρτάται στο διαδίκτυο, για να μπορούν να βλέπουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματα των φόρων τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στη διαφθορά κάθε είδους».

Εν συνεχεία, ο δημοσιογράφος του BBC εξέφρασε την άποψη ότι, όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, άρχισε να δαπανά με ξέφρενο τρόπο λόγω της ύπαρξης «φθηνού» δανεισμού και ανέφερε ως παράδειγμα τις συντάξεις και τους μισθούς. Ο πρωθυπουργός δεν διαφώνησε, αντέτεινε, όμως, ότι «το πρόβλημα δεν ήταν οι συντάξεις […] Ήδη περικόψαμε κάποια από τα συνταξιοδοτικά επιδόματα». Το σημαντικό πρόβλημα συνίστατο, κατά τον πρωθυπουργό, στο ότι «δίναμε φορολογικά οφέλη στους πιο πλούσιους […] Μόλις περάσαμε ένα φορολογικό νόμο που καλεί τους πλουσιότερους της κοινωνίας να καταβάλουν το μερίδιό τους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως, αν η κυβέρνηση καταπολεμήσει την παραοικονομία, είτε μιλάμε για φοροδιαφυγή, είτε για αδήλωτη εργασία, αλλά και τη διαφθορά στο Δημόσιο και κυρίως στη δημόσια Υγεία, «θα μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε σε μια αναπτυξιακή προοπτική και να διαχειριστούμε το έλλειμμα και το χρέος μας πολύ πιο αποτελεσματικά».

Ερωτηθείς για τη μείωση του κρατικού ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας και κατά πόσο αυτό αποτελεί κεντροδεξιά στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η υπέρβαση της κρίσης χρειάζεται και ανάπτυξη, πέραν της λιτότητας, κάτι που θα επιτευχθεί με ανταγωνιστικότητα, εξαγωγές, επενδύσεις και εξεύρεση πόρων. «Τώρα, πού θα τους βρούμε τους πόρους; Αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω, και αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα, ότι δεν θα τους βρούμε μέσα από το δημόσιο χρήμα, εφ’ όσον έχουμε δημόσιο χρέος, ή ότι θα έχουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό δημοσίου χρήματος και δημοσίων επενδύσεων. Πρέπει να το κάνουμε φέρνοντας επενδύσεις, αλλά και με τη δημιουργία πόρων. Γι’ αυτό μιλάμε για φορολόγηση των συναλλαγών στην Ε.Ε., που θα αποφέρει περίπου 200 δισ. ευρώ. Μιλάμε για πολλά χρήματα για έργα υποδομής, σε περιοχές που είναι φτωχές, όπως στην Κεντρική, την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να υποστηριχθούν οι χώρες αυτές, ενώ θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας σε αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκανδιναβικές χώρες κ.λπ.».

Αναφερόμενος στη σύνοδο των G20, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πολιτικό παρά γεωγραφικό χάσμα μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης. «Υπάρχουν διαστάσεις απόψεων και στην Ευρώπη για το πόσο “Κεϋνσιανοί” πρέπει να είμαστε και για το πόσο πρέπει να εξυγιάνουμε τους προϋπολογισμούς μας. […] Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πληγεί, επειδή είμαστε κράτη κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητάς μας. Το χρέος μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές, όπως εκείνες των αναδυομένων χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, ο Καναδάς και η Αυστραλία, με πολύ ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, που είναι όμως και πολύ ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά».

«Θα είναι πολύ μεγάλη η οδύνη για τον επόμενο χρόνο;» ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός στο τέλος της συνέντευξης και δεν διαφώνησε: «Θα είναι οδυνηρά τα πράγματα για όλους μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου». Κάλεσε, ωστόσο, για ύπαρξη πολιτικής βούλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη G20 με στόχο τη ρύθμιση των αγορών, «ώστε να μην υπάρξει κερδοσκοπία σε βάρος των κυρίαρχων κρατών, αλλά αγορές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση».

«Πρέπει επίσης να φροντίσουμε να βρούμε νέους πόρους, που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξη, καθώς και να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή δεν είναι απλά μια χρηματοπιστωτική κρίση. Μιλάμε για κρίση λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, μιλάμε για ενεργειακή κρίση, ενώ περάσαμε και από επισιτιστική κρίση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως πρέπει «να εφαρμόσουμε μέτρα, που θα επιτρέψουν στον πλανήτη να βγει από την κρίση, αλλά και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας».

1 σχόλιο:

  1. Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «News Night» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες