Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

First Solid Exoplanet Discovered - CoRoT-7b

Εξωπλανήτης σε "δράση", καταγράφεται για πρώτη φορά!

* Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας, Δημοσίευση: 13/06/2010

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (European Southern Observatory), o διεθνής οργανισμός αστρονομικής έρευνας, κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει έναν εξωπλανήτη σε "δράση". Με τον όρο "εξωπλανήτες" ή "εξωηλιακοί πλανήτες", περιγράφουμε τους πλανήτες οι οποίοι περιφέρονται γύρω από ένα άλλο άστρο και όχι τον Ήλιο.

Με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT), οι αστρονόμοι κατάφεραν να παρακολουθήσουν την κίνηση ενός εξωπλανήτη, καθώς διασχίζει από τη μια άκρη στην άλλη την επιφάνεια του άστρου γύρω από το οποίο περιφέρεται. Ο συγκεκριμένος πλανήτης έχει την πιο κοντινή στο μητρικό του άστρο τροχιά, από όσους εξωπλανήτες έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί.


Η εικόνα (κλικ για μεγέθυνση) προέρχεται από το site του ESO, από όπου μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες!

Ο πρώτος εξωηλιακός πλανήτης που μοιάζει με τη Γη!

Τον Σεπτέμβριο του 2009, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη. Ο CoRoT-7b, όπως ονομάστηκε, έχει πυκνότητα ανάλογη με τη Γη και μοιάζει σε αρκετά χαρακτηριστικά με τον πλανήτη μας!

Οπως ανακοίνωσαν όμως οι επιστήμονες, οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτόν - εως και 2.000 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν τη νύχτα-, αποκλείουν κάθε πιθανότητα για ύπαρξη ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!

ΠΕΡΙΕΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ~)Ι(~ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ~)Ι(~ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες

Αναγνώστες